Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to spróbuj 6 s praca w podtrzymaniu, i 10 s opóźnienia wył nadmuchu. Te 6 jeśli będzie za dużo to skrocisz.

Opublikowano

mgboczna

jeśli po wyłączeniu regulatora pokojowego w pomieszczeniach jest komfort termiczny to ja bym tak zostawił

obniżanie temperatury na noc powoduje że najpierw kocioł dostaje nagle dodatkowe wytchnienie i długo stoi w podtrzymaniu gdzie może go zasypać węglem zle dobranie czasu i przerwy podtrzymania zaś  potem kocioł musi nadrobić różnicę i będzie pracowal długo. wtedy dopiero widac naprawdę co się tam dzieje gdy proces trwa kilkadziesiąt minut w stabilnych warunkach. łatwiej wtedy ustawić parametry i dokonac korekty. jesli wtedy spieka to obniżać nadmuch

niedopał tez musisz zaobserwować kiedy powstaje- jesli popodtrzymaniu to znaczy że podano niepotrzebnie lub zbyt dużo

jeśli w pracy to podano za często lub za mało wiatru

Opublikowano

Witam.

TIMON120777

Zgodnie z Twoją sugestią wyłączyłem reg. pokojowy i jak na razie jest w miarę ok. Przy dzisiejszej temp. zewn. rano -15 na piecu mam ustawioną zad. temp. 53o C , piec dogrzewa i jest ok. Po nocy zauważyłem jeszcze trochą niedopału i spieki. Zwiększyłem przerwę podawania do 23s. i obniżyłem nadmuch. W chwili obecnej mam ustawienia pod/przerwa ustawione na 4/23s i nadmuch zaledwie na "3". Dzisiaj mam cały dzień na obserwacje. A tak nawiasem mówiąc jak wielkie znaczenie miało to uszczelnienie - z poprzedniego ustawienia na "10" lub "7" zszedłem do "4" a nawet"3". Raz jeszcze dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

Witam ponownie. Zrobiłem dzisiaj rozeznanie co do spalania  w moim piecu i wygląda na to, że przy takich warunkach pogodowych jakie obecnie panują i przy temp. zadanej 53o C mój piec pożarł mi ok. 120 kg groszku w ciągu 3 pełnych dób. Czy to dużo czy norma?

Opublikowano

Zależy ile m2 grzejesz. 40kg na dobę przy temp 0/+ to pewno coś koło 250-300m2

Opublikowano

Jak mniej niż 200m2 to wydaje się być dużo 40kg.

Opublikowano

Witam ponownie. Zrobiłem dzisiaj rozeznanie co do spalania  w moim piecu i wygląda na to, że przy takich warunkach pogodowych jakie obecnie panują i przy temp. zadanej 53o C mój piec pożarł mi ok. 120 kg groszku w ciągu 3 pełnych dób. Czy to dużo czy norma?

zakładając sprawność na poziomie 70% i kaloryczność węgla 26Mj to dla 40kg/dobę mamy średnią moc na poziomie 8,4KW zatem dla temperatur granicznych w okolicy -20stC byłoby zapotrzebowanie w okolicy 17KW to trochę dużo dla domu 200m2 ocieplonego

pozostaje jednak postawić pytanie jak ocieplony dom? czy faktycznie ma 200m2 do ogrzania? czy węgiel ma 26MJ czy może mniej??

Opublikowano

Witam. Kolejny "problem" to moim zdaniem zbyt duża ilość sadzy jaką zaobserwowałem na drzwiczkach paleniska. Co może być tego przyczyną bo skoro jest na drzwiczkach to pewnie i kanały będzie mi szybko zapychała a piec przed tygodniem czyszczony i to solidnie.

Opublikowano

Zobacz sobie na zabrudzenie pieca u mnie jak ono wygląda i porównaj że swoim.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21081-zabrudzenie-pieca-po-spalonych-100kg7dni-fotorelacja/?view=getnewpost

Opublikowano

U mnie to czarna sądzą siedzi po 4dniach to jest około 1 cm czarnej sadzy. A to co u ciebie na zdjęciach zobaczyłem to jestem w szoku że tak czysto może być. Może jakaś rada na moją czarna sądzę?

Opublikowano

Witam. Kolejny "problem" to moim zdaniem zbyt duża ilość sadzy jaką zaobserwowałem na drzwiczkach paleniska. Co może być tego przyczyną bo skoro jest na drzwiczkach to pewnie i kanały będzie mi szybko zapychała a piec przed tygodniem czyszczony i to solidnie.

jak czesto kocioł się odstawia i na jak długo?

jakie parametry podtrzymania?

co się dzieje w czasie cyklu pracy? spieki niedopał, dym w komina szary lub czarny?

Opublikowano

post-66430-0-30046900-1454076693_thumb.jpg post-66430-0-28774600-1454076694_thumb.jpg

Witam.

Co do odstawiania i czasu nie potrafię sprecyzować, dym z komina raczej czarny, na biegu "4" dmuchawy są duże spieki a na "3" nie podnosi temp i załącza się alarm o "nie rosnącej temp." Przesłona na wentylatorze na "4" przymknięta na 80% i są spieki a na "3" otwarta na 100% i piec nie podnosi temp.

post-66430-0-33234500-1454076695_thumb.jpg post-66430-0-25519900-1454076696_thumb.jpg post-66430-0-27441300-1454076697_thumb.jpg post-66430-0-29085000-1454076698_thumb.jpg post-66430-0-30484800-1454076699_thumb.jpg post-66430-0-33095800-1454076700_thumb.jpg

Opublikowano

jakie te spieki 

zdjęcie wrzuć

patrząc na fotki za mało tlenu 

albo zbyt długo w podtrzymaniu i wtedy syfi ale po opisie raczej brak tlenu do poprawnego spalenia

Opublikowano

Timon, u mnie stoi w podtrzymaniu 5 godzin i nie syfi...

Opublikowano

a to zalezy od ustawień podtrzymania

Opublikowano

Spróbuj od kogoś inny ekogroszek. Ocenisz jak to bedzie wyglądało na innym ekogroszku.

Opublikowano

okrutnie spieka i to popiół czyli za dużo wiatru

z drugiej strony wymiennik zasyfiony

pozostaje pytanie o wilgotność tego opału i jego faktyczne parametry

spróbuj skracać przerwe po 1 sekundzie chociaż nie wiem czy to coś zmieni

poszedłbym za sugestia Kordianka i spróbował wsypać worek innego opału

Opublikowano

Tak jak już wcześniej pisałem wiatrak mam ustawiony na "4" i przesłonięty na 50%. Jak odsłonie 100% i zmniejsze na "3" to mi piec przygasa. Węgiel kupowałem w maju tek więc jest suchy.

Opublikowano

to przymknij jeszcze mocniej ta przesłonę. okrutnie spieka popiół a to wina zbyt wysokiej temperatury żaru.

napisz ile kocioł w podtrzymaniu stoi po osiągnięciu zadanej

Opublikowano

Witam. Dzisiaj na zewnątrz temp. +5o C. Piec ma ustawioną zadaną 51o. Czas podawania 4s. przerwa w podawaniu 31s. Po osiągnięciu zadanej stoi w podtrzymaniu ok.9-10 min. Do zadanej "dochodzi" ok. 20 min. Wiatrak ustawiony na "4" i przesłonięty na ok.60 % . Nie wyrzuca niedopałów ale są spieki jak na zdjęciach w poprzednich postach. Nie wiem tylko czy te czasy w podtrzymaniu są dobrze skonfigurowane bo skoro trzyma 10 min. 

Opublikowano

Musisz miec okropnie duży odbiór ciepła w domu skoro stoi 10min. U mnie przy takiej temp dochodzi 10 i trzyma 4 godziny

Opublikowano

Fakt jest taki, że mam dużą część instalacji starej tzn, duże przekroje rur (instalacja z lat 80-90-tych) oraz część grzejników typu convektor a część stalowe -płytowe. Rury do grzejników w latach 80-tych prowadzone były nieizolowane pod podłogą i tam pewnie są ogromne straty. Ale na chwilę obecną nic z tym nie mogę zrobić. I stąd zapewne te straty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.