firzu Opublikowano 27 Października 2012 #151 Opublikowano 27 Października 2012 Zbigmaz1 dzięki za świetne zestawienie sterowników. Fajnie, że niektóre przy pomocy telefonu z androidem da się użytkować.Teraz najważniejsze kiedy dany piec można dostać i dopiero wtedy można się nad sterownikiem zastanawiać bo z tego co rozumiem to nie wszystkie obsługują każdy piec. Bawił się ktoś bezprzewodowym panelem pokojowym, sprawdza się to jakoś w praktyce, tzn czy łapie zasięg ?
TIMON120777 Opublikowano 27 Października 2012 #152 Opublikowano 27 Października 2012 raczej nie wszystkie z dowolnym kotłem wybranym przez Ciebie dostaniesz. eCoala nie kupisz "luzem" tylko z kotłem więc musisz się decydować na konkretny zestaw kocioł + sterownik
firzu Opublikowano 27 Października 2012 #153 Opublikowano 27 Października 2012 Rozumiem to i dlatego chce się zorientować jaki kocioł mogę kupić i wtedy będę się orientował jakie sterowniki obsługuje i czy jest wśród nich jakiś mnie interesujący a jeśli nie to będę szukać dalej. Na pewno jest też tak że firmy ze soba współpracują i sprzedają swoje produkty w zestawach. Na dzień dzisiejszy wiem już wszystko. Najwyżej będę pisać jeśli nie uda mi się kupić żadnego z poleconych przez Was kotłó i wtedy będę pytać o opinie nt kotłów które mogę dostać ale teraz już będę mądrzejszy o wiedze przekazaną przez Was. Wielkie dzięki Panowie :)
firzu Opublikowano 31 Października 2012 #154 Opublikowano 31 Października 2012 Chyba jednak zdecyduje się na coś takiego : http://www.kotrem.pl/oferta_kwmp2.php. Szybko można go mieć i producent blisko więc mało problemów powinno być. Tylko zastanawiam się nad zmianą sterownika na Cobra. Co o tym sądzicie ?
zbigmaz1 Opublikowano 31 Października 2012 #155 Opublikowano 31 Października 2012 Poczytaj o sterowniku "Bruli" tego samego producenta co eCoal.pl i jest dostępny bez kotła. Jeżeli chodzi o sterownik eCoal.pl to jest sprzedawany tylko z pięcioma kotłami. Jak poszukasz to znajdziesz. Jeszcze jedno, sterownik Bruli też ma pracę automatyczną i splanie grupowe jak eCoal, no i dostęp do poprzez net. PS Czy to ten kocioł co podałeś w linku? Link nie działa. http://forum.info-og...pic/4705-kwmp2/
TIMON120777 Opublikowano 31 Października 2012 #156 Opublikowano 31 Października 2012 firzu podaliśmy Ci z kolegą zbigmaz kilka konstrukcji z dobrym sterowaniem a Ty zaczynasz wydziwiać. jeśli jeszcze nie mieszkasz to skoro i tak masz kilka tygodni czasu to zamów któryś a nie szukaj czegoś dla samego szukania i przekonywania się że może jak szybko kupię to dobrze kupię. minął tydzień a ty zamiast sprecyzować swoje cele wymyślasz nowe. to do niczego dobrego nie prowadzi napisaliśmy jakie kotły są warte kasy wydanej na nie. zrobisz jak chcesz i mam nadzieję że nie będzie za chwilę postów "ratunkowych" udanego wyboru
zbigmaz1 Opublikowano 31 Października 2012 #157 Opublikowano 31 Października 2012 Jeszcze jedno na koniec, sam kocioł jest g....o wart jak nie ma sterownika a od niego będzie zależało twoje zdrowie (nerwy), czas wolny i kasa na opał.
firzu Opublikowano 1 Listopada 2012 #158 Opublikowano 1 Listopada 2012 Nie wydziwiałbym gdyby na Skam-P Premium nie trzeba było aż tak długo czekać :( Teraz są takie terminy że miałbym go dopiero na święta. Ale chyba jednak na niego poczekam i wezmę z Cobrą. Tamten kocioł ma jakiś sterownik ale jakoś mi się nie podoba, jest z brzydkim wyświetlaczem i nigdy o takim sterowniku nie słyszałem ( Rapid 5 lub Rapid10 ).
vernal Opublikowano 1 Listopada 2012 #159 Opublikowano 1 Listopada 2012 Masz rację, brzydala nie bierz.
zbigmaz1 Opublikowano 1 Listopada 2012 #160 Opublikowano 1 Listopada 2012 Inaczej mówiąc "nie szata zdobi .... " :)
Andrzej_M_ Opublikowano 1 Listopada 2012 #161 Opublikowano 1 Listopada 2012 ,,,, Szybko można go mieć i producent blisko więc mało problemów powinno być. ,,,, Bardzo ciekawy argument. Jak już będziesz zamawiał ten kocioł u tego producenta, to zamów u niego od razu opał na kila sezonów grzewczych. Oczywiście kocioł, jak i opał mają mieć zapewnioną gwarancje producenta. ps. To jest producent, który wprowadził sobie na własny użytek, nową jednostkę "Robocza Moc Grzewcza".
TIMON120777 Opublikowano 1 Listopada 2012 #162 Opublikowano 1 Listopada 2012 firzu masz jeszcze RBR i Ogniwo każdy z nich będzie dobrym wyborem. sprawdź który dostaniesz najszybciej i będziesz wiedział co brać. kotły pracują w podobnych zakresach mocy i ich palniki mają zapas a sterowanie jest przyjazne użytkownikowi, również wsparcie techniczne od strony sterowania jest na dobrym poziomie. mądrze wybieraj a nie szybko
firzu Opublikowano 1 Listopada 2012 #163 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zamówiłem już sobie tego Skam-P z Cobrą i Alligatorem, teraz jeszcze tylko na jakieś grzejniki sie zdecyduje i wymiennik i chyba wszystko już będę wiedział.
zbigmaz1 Opublikowano 1 Listopada 2012 #164 Opublikowano 1 Listopada 2012 firzu ... mądrze wybieraj a nie szybko Wybrał szybko :)
TIMON120777 Opublikowano 1 Listopada 2012 #165 Opublikowano 1 Listopada 2012 ale nie najgorzej dobrze że nie tego tłoka z linku
firzu Opublikowano 2 Listopada 2012 #166 Opublikowano 2 Listopada 2012 Nie tak szybko bo cały tydzień się decydowałem :P Teraz już tylko grzejniki, pompa, wymiennik cwu, głowice i reszta do kompletu. Żeby jeszcze człowiek miał o tym choć troche zielonego pojecia :unsure:
firzu Opublikowano 6 Listopada 2012 #167 Opublikowano 6 Listopada 2012 Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie kotłów. Jakie wyjscie spalin jest najlepsze ? Czy to zależy od układu w kotłowni czy jest całkowita dowolność. Sprzedawca mnie o to pyta a ja zupełnie nie wiem o co w tym biega. Mam do wyboru wyjście górne, od tyłu i od tylu i na boki.
TIMON120777 Opublikowano 6 Listopada 2012 #168 Opublikowano 6 Listopada 2012 wszystko zależy na jakiej wysokości masz otwór w kominie zrobiony na rurę dymową no i w jakim miejscu będzie stał kocioł. czasem jak mała kotłownia to lepszy wylot do góry wtedy zyskujesz na odległości kotła od ściany. jak kotłownia duża to większa dowolność
firzu Opublikowano 6 Listopada 2012 #169 Opublikowano 6 Listopada 2012 Otworu jeszcze nie ma a kotłownia ma około 8 m2, nie wiem czy to dużo czy nie. Rozumiem, że lepszy bedzie wylot od tyłu ?
TIMON120777 Opublikowano 6 Listopada 2012 #170 Opublikowano 6 Listopada 2012 to ma Tobie pasować i Twojej kotłowni. weź wymiary i wpasuj jak lepiej będzie czy do góry czy z tyłu a może z boku
piotrek321 Opublikowano 7 Listopada 2012 #171 Opublikowano 7 Listopada 2012 Witam jaki kocioł na ekogroszek i miał polecili byście myślałem o defro eko uni 19 kw dom ma 130 m powierzchni użytkowej + garaż i kotłownia 30 m zasobnik cwu 140 L ściany z betonu komórkowego ( suporex solbet ) ocieplony styropian 15 cm grafitowy U 33 okna 6 komorowe 3 szybowe domek jest parterowy sklepienie ocieplone 20 cm styrpianu podłoga 14 cm styropianu ogrzewania podłogowego ma być 80 metrów jakiej mocy kocioł polecacie i jakiej firmy ? proszę o odpowiedź
zbigmaz1 Opublikowano 8 Listopada 2012 #172 Opublikowano 8 Listopada 2012 Piotrek chyba nie czytałeś nawet ostatnich dwóch stron tego tematu, przeczytaj a na pewno zrozumiesz że te twoje 19kW jest bardzo za duże.
TIMON120777 Opublikowano 8 Listopada 2012 #173 Opublikowano 8 Listopada 2012 dokładnie potrzebujesz jakieś 10KW i to już z zapasem będzie
piotrek321 Opublikowano 8 Listopada 2012 #174 Opublikowano 8 Listopada 2012 czytałem tylko zastanawia mnie dlaczego producent podaje ż 19 kw jest do ogrzania powierzchni 190 m a ja mam 130 metrów użytkowej + 30 m kotłowni i garażu z tym że będę te pomieszczenia ogrzewał tylko w duże mrozy. A TIMON radzi 10 kw czy to nie za mało ? a może kupić 15 kw będzie wtedy ok ?
zbigmaz1 Opublikowano 8 Listopada 2012 #175 Opublikowano 8 Listopada 2012 Będziesz miał problemy z paleniem, tobie jest potrzebny o połowę mniejszy a że takich nie ma to 10-12kW max. Poczytaj moje posty a będziesz miał porównanie co do wielkości kotła i domu :) Timon dobrze radzi, szukaj najmniejszego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.