Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też jestem za tym, żeby na początek porządnie wypalić wszystkie nagromadzone osady.

W takich przypadkach pomaga duży palnik gazowy, w ostateczności wypuszczenie wody

z kotła i wtedy wypalenie.

Stara prawda- łatwiej zapobiegać, niż leczyć... Dobranoc

Opublikowano

a ja pociągnę dalej myśl kol heso, przydał by się odgórny zakaz produkowania, handlowania i używania kotłów tzw górnych! A górny Pleszew wysłać na małe przeszkolenie na Litwę! Wtedy by powstawały dobre i tanie dolniaki na drewno.

Opublikowano

Ale jak już w kotłowni mamy górniaka to tylko nauka , spalałem drewno bez żadnej smoły a górniaku warunek większy przeciąg przez kocioł i temperatura 60.

Opublikowano

Zeby zmniejszyc moc kotła znam trzy sposoby :

1 palić bbyle jakim opałem .

2 przeróbka typu cięcie spawanie ---u siebie tak zmniejszyłem o połowę moc kotła

3 wstawienie cegieł szamotowych do kotła -- ja ustawiłem ściankę i zrobiłem sobie dolniaka z górniaka

Opublikowano

nie lepiej obrazu było kupić dolniaka?

a dla tych co nie kupili, drewno polecam na srogie mrozy, wtedy będzie się paliło przyjemniej w połowie tak jak powinno.

a na okresy przejściowe, kupić gruby węgiel i dorzucać co jakiś czas po kawałku.

Opublikowano (edytowane)

Heh gdybym wiedział to co dzisiaj 3 lata temu ale niestety zupełnie zielony kupiłem kocioł od p,Franka który całe życie rzezbił kotłopodobne produkty .

Koledzy doradzili i założyłem dmuchawke , rozpaliłem i zasypałem najlepszy wegielek jaki mieli na składzie , co wydobywało się z komina i jak leciała woda z wyczystek to nawet nie piszę .

Póżniej nauka palenia od góry , założenie miarkownika , przeróbka kotła itd.

dzisaj jadę na trotach i brudasku i troche sosny a z komina nic nie leci w kotle sucho i komin czysty .

pozdr.

ps

Wyżej wspomnianego p,Franciszka to całkiem niedawno oświeciłem że w tym kotle który on spawa TRZEBA palić od góry i że sa kotły dolnospalajace i jak działaja , o powietrzu pierwotnym i wtórnym to nawet nie wspominałem bo z wyglądu twarzy rozmówcy widać było że więcej jego rozum nie jest wstanie ogarnąć.

Edytowane przez mma
Opublikowano

Czy przekrój kotła (typu SKI) jest taki jak tego:

http://www.systerm.pl/171,s2_stalowy-kociol-weglowy-ski17-5-paliwo-stale-17-5-kw.html

Nie znalazłem informacji jak duże jest mieszkanie i czy jest ocieplone - w celu oszacowania czy kocioł jest przewymiarowany i wybrania spsobu palenia (cykliczny/ciągły).

Jeśli okazałoby się, że kocioł jest za duży, ale mieszkanie ocieplone to można wypełnić tylną wnękę w komorze zasypowej cegłami szamotowymi i palić cyklicznie od góry . Tu Kazik potrzebny.

Jeśli mieszkanie jest na tyle zimne, że wymaga palenia ciągłego to może warto byłoby spróbować pomysłu przedstawionego kiedyś przez heso: tunel z płytek szamotowych na ruszcie z tylnym, górnym ujściem. To byłby taka namiastka palenia dolnego. Wymaga jednak częstego dokładania paliwa. Co ty na to hesie?

Oczywiście kocioł trzeba wyczyścić, a do komina zajrzeć. Przy takim paleniu prawdopodobnie jest pokryty sadzą/smołą. To bardzo niebezpieczne.

Opublikowano

Witam

..............................................................................Pal albo na szczelnie zatkanym kotle i cyklicznie na dmuchwaie czyli pracuje -czuwa, lub ......................................................................................................... temp. spalin była ok 150 st

Witam ponownie, czas na przedstawienie sytuacji.

W/w porada była chyba najbardziej przydatna ;) palę w ten sposób i problem ustąpił - w wymienniku sucho. Przy dłuższym paleniu nawet komora zasypowa robi się sucha, wydaje mi się że te piece nie lubią przepalania.

Ogólnie jestem na dzień dzisiejszy z warmeta sds zadowolony.

Dziękuję wszystkim za pomoc

Opublikowano

witam ponownie po waszych wszystkich radach niestety to nie ustąpiło.... teraz wydłużamy komin może to coś da.... okarze się jak to zrobimy, a jak nie to tylko pozostaje mi walczyć z producentem o wymianę.... pozdrawiam