Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Economic Premium W Ling Duo Ustawienia Serwisowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich Lingowców, może ktoś z was przybliży mi pojęcia z ustawień serwisowych. Chodzi mi o P5 ? ling inne - podajnik

Korekta tabeli parametrów podajnika w potrzymaniu-uzupełnienie paliwa. O co tu dokładnie chodzi. Czy to jest czas przez , który podajnik załącza się jak kocioł jest w podtrzymaniu ?

P16 ? Termostat ? obniżenie (funkcja działa tylko z siłownikiem)

Regulator może współpracować z dodatkowym termostat pomieszczenia. Zwarcie styków

termostatu uaktywnia funkcję obniżenia temperatury C.O. (w układzie z zaworem mieszającym

? kotła) o tyle procent co wartość P16. Temperatura na kotle utrzymywana jest na poziomie co

najmniej P1. W sytuacji, gdy w wyniku obniżenia wymagana jest ni?sza temperatura kotła

(układ bez zaworu mieszającego), regulator zablokuje pracę pompy C.O. Pompa będzie

pracowała zgodnie z ustawieniem P8. Nadmieniam , że układ posiada siłownik i regulator pokojowy.

Opublikowano

Podczas grzania pomieszczeń (styki pokojówki rozwarte) sterownik ma (obliczoną) zadaną temperaturę c.o. i taką utrzymuje za pomocą siłownika na zaworze.

Jak pomieszczenia się zagrzeją, styk zostanie zwarty i sterownik obniży zadaną temp. na c.o. o tyle procent ile w P16.

I nadal grzeje pomieszczenia ale niższą (o P16) temperaturą.

Opublikowano

Może ktoś z Was Lingowców, wie więcej o ustawieniach serwisowych jaki by były najlepsze lub jakie ma ustawione.

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich Lingowców, może ktoś z was przybliży mi pojęcia z ustawień serwisowych. Chodzi mi o P5 ? ling inne - podajnik

Korekta tabeli parametrów podajnika w potrzymaniu-uzupełnienie paliwa. O co tu dokładnie chodzi. Czy to jest czas przez , który podajnik załącza się jak kocioł jest w podtrzymaniu ?

P16 ? Termostat ? obniżenie (funkcja działa tylko z siłownikiem)

Regulator może współpracować z dodatkowym termostat pomieszczenia. Zwarcie styków

termostatu uaktywnia funkcję obniżenia temperatury C.O. (w układzie z zaworem mieszającym

? kotła) o tyle procent co wartość P16. Temperatura na kotle utrzymywana jest na poziomie co

najmniej P1. W sytuacji, gdy w wyniku obniżenia wymagana jest ni?sza temperatura kotła

(układ bez zaworu mieszającego), regulator zablokuje pracę pompy C.O. Pompa będzie

pracowała zgodnie z ustawieniem P8. Nadmieniam , że układ posiada siłownik i regulator pokojowy.

P5 ? ling inne - podajnik - o ile dobrze pamiętam jest to parametr aby zmienić ustawiony fabryczne czasu podawania dla określonego modelu kotła np LingDuo 15 ma czas podawnia 5s - to zmieniając ten parametr np. +1 - zmienimy czas podawania na 6s - w menu głównym w wyborze rodzaju kotła jest opcja (o ile dobrze pamiętam) "inne podajniki".

Co do ustawienia P16-Termostat - ja mam bez siłownika - ale działa to tak (bez siłownika):

temp min kotła: 55

temp kotła: 75

czyli teoretycznie powinien czymać temp. 55st a w momencie sygnału z termostatu do grzania podnieść ją do 75st

i jeżeli ustawię P16 na 10% a piec nie pracuję - to temp. spada o 7,5stopnia (10%) czyli piec w momencie oczekiwania czyma temp. 67,5stopnia zamiast 55stopni.

Jest to przydatne jeżeli nie chcemy aby piec w momencie dostania sygnału do grzania wyłączył pompy lub zamknął siłownik (co czyni właśnie przy min temp. np 55stopni). Dlatego dobrze jest utrzymanie nieco wyższej temp. niż minimalna kotła.

Opublikowano

P5 ? ling inne - podajnik - o ile dobrze pamiętam jest to parametr aby zmienić ustawiony fabryczne czasu podawania dla określonego modelu kotła np LingDuo 15 ma czas podawnia 5s - to zmieniając ten parametr np. +1 - zmienimy czas podawania na 6s - w menu głównym w wyborze rodzaju kotła jest opcja (o ile dobrze pamiętam) "inne podajniki".

Tak jest na węglu a gdy zmienimy na biopaliwo czas jest o wiele dłuższy...

Opublikowano

Witam czytam to wszystko ale ja chciałbym podnieść temp. na powrocie ponieważ mam podłączony termostat pokojowy bez siłownika na piecu ustawione 75 st. a po zagrzaniu domu do zadanej temp. piec obniza swoją tep. do 58 przez co na powrocie temp. spada do 28st. a to za mało, jak wejsc w ustawienia serwisowe i który parametr zmienic zeby termostat nie obniżał mi temperatury poniżej 70st. bo wtedy na powrocie mam około 55st. to wszystko pracuje z podłogówką i przy podniesionej temp zasilania 75st na powrót wraca55st termostat wyłancza tylko pompe z grzejników która praktycznie sie nie włancza jedynie cyklicznie co 8 minut na 2min. bo podłogówka wystarcza do utrzymania temperatury w pokoju

Opublikowano

Jeśli to ECONOMIC PREMIUM to w ustawieniach serwisowych zmień:

P16 ? Termostat ? obniżenie

ze standardowych 25% na 0 i wtedy chyba nie powinno obniżać...

Opublikowano

Witam czytam to wszystko ale ja chciałbym podnieść temp. na powrocie ponieważ mam podłączony termostat pokojowy bez siłownika na piecu ustawione 75 st. a po zagrzaniu domu do zadanej temp. piec obniza swoją tep. do 58 przez co na powrocie temp. spada do 28st. a to za mało, jak wejsc w ustawienia serwisowe i który parametr zmienic zeby termostat nie obniżał mi temperatury poniżej 70st. bo wtedy na powrocie mam około 55st. to wszystko pracuje z podłogówką i przy podniesionej temp zasilania 75st na powrót wraca55st termostat wyłancza tylko pompe z grzejników która praktycznie sie nie włancza jedynie cyklicznie co 8 minut na 2min. bo podłogówka wystarcza do utrzymania temperatury w pokoju

Jak masz zawór 4D, to może lepiej go po prostu bardziej zamknąć.

Opublikowano

tak to economic premium i nie ma zaworu 4 drożnego a jak wejść w te ustawienia serwisowe jaka kombinacja albo co zrobić aby mieć dostęp do ustawień serwisowych

Opublikowano

tak to economic premium i nie ma zaworu 4 drożnego a jak wejść w te ustawienia serwisowe jaka kombinacja albo co zrobić aby mieć dostęp do ustawień serwisowych

Opublikowano

dzięki za sugestie znalazłem kombinacje dostepu do ustawien serwisowych i zmieniłem P16 to rozwiązało mój problem pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam serdecznie ponownie. A ja z innej beczki. Jakie macie ustawienia serwisowe w P18 (dodatkowa temperatura kotła dla poprawy pracy z zaworem 4 drożnym z siłownikiem) ja sobie ustawiłem na 7stopni. Czy może mniej lub więcej ? U mnie działa to tak - temp. zadana 52 nagrzewa do 60 i wyłącza kocioł i w podtrzymaniu dochodzi do 63-64 stopnie.

Opublikowano

Drogi kolego w ustawieniach serwisowych P4 (temp. min ochrony kotła) ustaw na minimum 45 stopni lub 50 wtedy CI siłownik na zaworze 4 drożnym będzie regulował temp. powrotu.