Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 235.2 tys.
      odpowiedzi
    2. 107 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.5 tys.
      odpowiedzi
    4. 15.2 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4.1 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.8 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.9 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

151.4 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.2 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.2 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.5 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.3 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

19.9 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Witam . U brata w nowo wybudowanym domku o powierzchni użytkowej 180m2 zainstalowano kocioł gazowy de Dietrich MCR3 Evo 24t . Instalacja  wygląda następująco , kocioł - sprzęgło - pompa CO za sprzęgłem ( na chwilę obecną kręci cały czas 2 bieg ) za pompa dwa rozdzielacze na jednym obwodzie . Dom jest na obecną chwilę  w fazie wykończenia , jest już docieplony 20 styro ,30 wełna , okna 3 szyby ,  Kocioł  na wyjściu ma ustawione 22 *C , nie podłączony jest jak na razie żaden regulator pokojowy , jedynie czujnik zewnętrzny . O ile po uruchomieniu miał co robić i grzał , tak obecnie kocioł taktuje , kilkanaście minut pracy i postoj , pomimo tego że chwilę po wyłączeniu woda w sprzęgle ma 16 stopni . Teraz pytanie czy kocioł wyłącza  się bo nie ma odbioru ( pompa za sprzęgłem 3 bieg ,przepływy 1.5 o/min , czy może ten kocioł nie potrafi modulować tak nisko i te 22 stopnie to zdecydowanie za mało . Czy bez  regulatora w ogóle modułem moc czy działa na zasadzie włącz - wyłącz i odpala z pełną mocą ? Czy to sprzęgło jest w ogóle potrzebne ?  Jako sens skoro rozdzielacze są na jednym obiegu , czy pompa obiegowa w tym kotle nie "uciągłaby"  tych rozdzielaczy , zelaszcza że podłogowka jest zrobiona rura 17  .  
    • Na pewno ?. Po jakiego grzyba, do gazu opałowego producent czy też dystrybutor gazu, implikował by domieszki środków smarnych ?. Z tego co doczytałem to czynnik chłodniczy R290 charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością środków smarnych. Jeżeli zawartość czynnika chłodniczego R290 w pompie ciepła wypuścisz do powietrza, wraz z rozpuszczonymi środkami smarnymi, zamiast pobrać czynnik chłodniczy do odpowiedniej butli za pomocą stacji odzysku czynnika chłodniczego. A następnie napełnisz pompę ciepła nowym czynnikiem R290, to z czasem zatrzesz sprężarkę. Przyjrzałem się wnikliwie co tam chcesz poodcinać od tego wymiennika ciepła gaz-woda. Rura gazowa zasilająca tłoczna podłączona jest do zaworu czterodrożnego. Rura gazowa powrotna o średnicy zewnętrznej około 9 mm, biegnie do parownika. Na rurze powrotnej tuż przy wymienniku zamocowany jest w kapilarze czujnik temperatury oznaczony jako AFT (Anti-Freeze Temperature),  czyli czujnik chroniący pompę przed zamarznięciem. Podłączony do sterownika pod zaciski listwy przyłączeniowej o oznaczeniu DI 06. Na dole wymiennika ciepła zamocowany jest w otworze z masą termoprzewodzącą czujnik temperatury oznaczony jako IT (Inlet Temperature), czyli temperatura na wlocie wody do wymiennika.  Podłączony do sterownika pod zaciski listwy przyłączeniowej o oznaczeniu DI 01. Teraz pytanie do Ciebie, gdzie zamierzasz przenieść te czujniki temperatury ?.   
    • Jednak dam sobie spokój z buforem 1000 czy 2000l ktory musiałby stać w pomieszczeniu jeszcze bardziej oddalonym od pieca i mieszkania. Postanowiłem znaleźć bufor który wejdzie do piwnicy tego mieszkania gdzie będzie przez ściane tylko. Znalazłem z Polmetu 500l rozbieralna izolacja baniak szerokości 60 cm, powinien wejść bo szerokość przejścia to gdzieś 65 i pomimo że mam dużo swojego lasu to wybieram palnik na pelet bo to jednak dla mamy robie, ja nie zawsze będę miał czas, a ciepło potrzebne.  Zastanawiam się jeszcze nad ogrzaniem garażu gdzie trzymam samochód tak żeby było te 5-8 stopni na plusie. Pomieszczenie z piecem to będzie ciepłe od samego kotła ale gdybym coś majstrował to przydałoby się dogrzać. Co byście polecili do ogrzewania, nagrzewnice wodna czy zwykły grzejnik? Nagrzewnice wodną zrobiłem sobie z starego skraplacza od komory chłodniczej, chłodnica 3 rzędowa przy zasilaniu 70 powrót ma 45 stopni minusem jest 3 fazowy wentylator który ciągnie 100w xD Mam jeszcze jeden taki zestaw tylko już chłodnica 1 rzędowa ale za to większe przekroje rury. Tylko co będzie lepsze do utrzymywania temperatury grzejnik z głowicą termostatyczna czy taka nagrzewnica?
    • LPG to będzie chyba R600a którym się chałupniczo napełnia klimatyzację w samochodach. 
    • Musisz sprawdzić jaki sygnał steruje gazowym, kupujesz stycznik najlepiej no/nc do kotła gazowego to co potrzeba podpinasz  dodatkowo podpinasz zasilanie cewki A1A2 do zasilania pompy  od węglowego kotła i to wszystko.  ogólnie to po co ci wyłącznie gazowego, ustawiasz niższą temp na gazowym niż grzejesz węglowym i po problemie gazowy nie będzie grzał bo za gorąca woda 
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.3 tys.
    • Odpowiedzi
      676.7 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.