Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 234.7 tys.
      odpowiedzi
    2. 106.3 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.4 tys.
      odpowiedzi
    4. 14.6 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.7 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.8 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

151.1 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.1 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.1 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.5 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.3 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

19.9 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Żeby wszystko się wypaliło do popiołu, to w przypadku dużej powierzchni podłogi, musiałyby być skosy skupiające żar na wlocie do palnika. Natomiast jeżeli po zakończonym paleniu pozostaje w kotle węgiel drzewny, to nic w tym złego. Przy następnym rozpaleniu ten węgiel ułatwi ten proces, tylko trzeba go przesunąć na wlot do palnika, i na to rozpałkę. 
    • Po załadowaniu, odpaleniu już mnie kocioł nie interesuje aż do następnego rozpalenia, czyli następnego dnia. Nic nie mieszam, nie zaglądam. Jedynie w poprzednim sezonie jak było poniżej -15° to po ok 4 h ( ale to widać że spaliny zaczynają spadać i rośnie tlen na wyświetlaczu ) dokładałem 4 - 5 polan, i to wszystko. Staram się nie mieszać, grzebać pogrzebaczem bo to i tak nic mi nie da. Wypala się wszystko do końca. HTV/RHV/HV ma jeszcze w sterowniku procedurę wypalania, czyli jak spaliny spadną do 99° lub tlen wzrośnie do chyba 15% ( nie pamiętam ) to przestawia klapy od PP i PW, podnosi obroty wentylatora i wyciąga resztkę energii z pozostałego żaru przez ok 30 minut lub do kolejnego spadku temperatury spalin lub wzrostu tlenu do 20% i wtedy jest koniec spalania. Ale kocioł nadal czuwa wykorzystując ciepło resztkowe z nagrzanej ceramiki, uruchamia okresowo pompę bufora do 6 h lub obniżenia temperatury kotła poniżej przypisanego czujnika temperatury w buforze. Wiem, trochę to mało klarowne, ale inaczej tego nie potrafię napisać. W zasadzie prosty kocioł na drewno a ma fajne rozwiązania. Czytałem też ( ja nie mam tej płytki ) że można ustawić priorytety grzania bufora lub CWU np gdy chcemy mieć CWU na 60° ale na bufory też, to elektronika zabezpiecza min 50° CWU a resztę pcha w bufor i okresowo dogrzewa CWU. Sam podnosi temperaturę ochrony powrotu okresowo zamykając zawór mieszający aby pchać wodę o temp pow 70° - coś w podobnie jak moduł Infiniti w Windhager ( próbowałem się w to wczytać w serwisówce i dałem sobie spokój bo mam te opcje ale nieaktywne ).
    • I dobrze spala ci się na rynnie ? Nie wypadają nie dopalone spieki ? U mnie czasem formują się zbite bryły czarnych ziaren. W sumie to cały czas na palniki są bardziej brykiety niż luźne ziarna. Myślę o zmianie palnika, choć z uzyskaniem mocy i ciepła nie ma problemu.
    • Dobra, zaczynam z wykresami 🤣🤣🤣 Doba między 18.30 30/31 października Temperatura w domu (średnia), odczyt ze wszystkich pomieszczeń w budynku (oprócz piwnicy i wiatrołapu) Temperatura zewnętrzna: Zużycie ciepła przez budynek CO+CWU (odczyt z ciepłomierza) Taktowanie i chwilowy pobór prądu w tym okresie: Zużycie prądu na CO/CWU przez pompę w tym czasie: 12,34kWh Wykres COP`u pompy, ale nie bierzcie go na poważnie, bo jest trochę z przysłowiowej d... Praca pompy podczas grzania CWU: Praca pompy obiegowej w budynku: Przepływ wody przez PC Moc cieplna pompy (te piki to błąd pomiaru)   Jutro podsumowanie miesiąca października 🙂  
    • Ktoś będzie  może kiedyś nas czytał będzie miał podobne przypadki to będzie miał wskazówki z naszych postów. Jeszcze dopytam jak to robisz?.Ładujesz komorę do pełna rozpala się i nie zaglądasz do wygaszenia?czy może jak już widać ze prawie koniec temperatura stoi to otwierasz i przegarniesz i jeszcze trochę się resztki wypalają? Chociaż masz wąską komorę to może wypali się wszystko. Ja u siebie zauważyłem ze tak na 4 godzinę temperatura nie przybiera temp ale otworzę przemieszam resztki to jeszcze z pół godziny trochę podciągnie i dopalą się resztki
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.1 tys.
    • Odpowiedzi
      674.3 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.