Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 233.5 tys.
      odpowiedzi
    2. 105.5 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.1 tys.
      odpowiedzi
    4. 14 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.7 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.8 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

150.2 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.1 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.1 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

39.9 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.5 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.3 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

19.6 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Odpowiem tak: moje teorie, to teorie  🙂 może błędne wnioski z obserwacji, ale wiem jedno, zamiast szarpać się z przeróbkami trzeba było zadbać o właściwy opał. Zatoczyłem koło, które ma swój ślad na forum, od bzdurnych patentów, bluzgania na producenta, do zapoznania się z wymaganiami kotła i po prostu do stosowania tego w praktyce. W tej chwili brakuje mi jedynie bufora, aby być zadowolonym z palenia i czystości wymiennika, o którą na forum taka troska jest . Drewno mam już eleganckie. 🙂 ładne, proste, suche, drobniej połupane, precyzyjnie przycięte na długość i tylko buk, które spala się jak w automacie, tylko z tego automatyzmu nie mogę w pełni korzystać bez bufora, palenie jest za krótkie i na małym gazie. @Piecuch19U Ciebie jest inna bajka, palisz ciągle, kocioł odpowiednio dostrojony do zapotrzebowania na ciepło, stosujesz też węgiel, więc grubszą warstwę żaru możesz zrobić na zawołanie. Kolega AO49 ma w zasadzie ten sam problem co ja, nie ma bufora i musi kombinować, żeby sauny w domu nie było i żeby nie rozpalać trzy razy na dobę. Wydaje się, że nie ma wyjścia, skoro drewna już pociętego ma na co najmniej 5 lat, to jedynie wstawić bufor i jechać kotłem na pełnych obrotach, wtedy, czy to w pionie, czy w poziomie, wzłuż, czy w poprzek wszystko się ładnie wypali.
    • Dzięki za odzew na moje pytanie (skierowane wprawdzie do Kol @maracz) Mówimy ciągle o SPALANIU opału, a w rzeczywistości to w komorze załadowczej ma  zachodzić proces ZGAZOWANIA i żadne płomienie nie ,,hulają"  pomiędzy polanami. Stwierdzenie Kol @Piecuch19 mnie przekonuje. Podstawa to odpowiednia ,,poduszka żarowa", z moich obserwacji wynika jedno, polana nie mogą być grube i zbyt ciasno ułożone  (grubszym końcem do dołu ) wtedy osuwają się swobodnie uzupełniając ,,poduszkę żarową " do wytworzenia temperatury  (retorty do produkcji węgla drzewnego). Jedna uwaga, lepiej to działa na suchym opale liściastym, dlatego do sosny dokładam 1; 2 polana liściaste tylko w pierwszą warstwę (nieraz jakieś polano się zawiesi w górnym sektorze i to już jest węgiel drzewny, po dotknięciu rozpada się i mam zaczątek na ,,poduszkę żarową" ). Może jestem w błędzie, ale u mnie to tak działa. Układanie w poziomie tez musi mieć luz po bokach wiem, bo mam jeszcze trochę krótszych polan. O jednym mnie Kol przekonali to ze nie mogą być za grube polana   Pozdrawiam
    • Jeśli spalanie w pionie będzie na warstwie żaru to dobrze będzie się paliło. Sam tak palę jak mi się uzbierają dłuższe kawałki.
    • Nie jestem ekspertem, ale wypowiem się na podstawie swoich obserwacji.  Jak pewnie każdy zayważył, że spalające/zgazowujące polano traci swoje gabaryty. I teraz nie dość, że w pionie trudniej ściśle załadować komorę, to w czasie pracy kotła wolnych przestrzeni jest coraz więcej im grubszy klocek, tym dłużej stoi i kominy są coraz większe, powietrze pierwotne - gdziekolwiek by podawane - za bardzo hula w komorze, swobodnie omija żar, spaliny dziurami wpadają do odsłoniętego palnika i temperatura płomienia jest niska. Układając starannie polana w poprzek komory, sprawiasz, że żar jest na dole, "ubity" ciężarem polan, nawet jak polana tracą swoją objętość, to ciężar tych na górze nie pozwala na powstawanie dużych dziur, a gazy wędrujące do palnika muszą się przeciskać w poprzek nadpalonych polan, mają dużo trudniej, niż przy wzdłużnym ułożeniu, a zdecydowanie trudniej niż przy stojących polanach. Można powiedzieć w uproszczeniu, że MPM będzie czysto spalał, gdy bramka będzie cały czas zapchana żarem.  
    • Witam, Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Problem, który chcę rozwiązać wygląda następująco. Dom z piwnicami ( w piwnicach oprócz pomieszczeń "użytkowych" jest garaż na dwa samochody) w sumie około 70m2. Do tego parter i piętro ogrzewane podłogówką plus pompa ciepła. Mam dylemat jak ogrzać piwnice w tym garaż. Pierwotnie chciałem zastosować styropian + podłogówkę jak w reszcie domu, jednak problem jest w tym że osadzenie nadproża bramy wjazdowej mam na wysokości 8cm od posadzki piwnic (jastrych) także nie wjedzie mi styropian i wylewka pod podłogówkę do tego ma być jeszcze żywica docelowo jako wykończenie. Zastanawiam się co z tym zrobić. Układanie samej podłogówki nawet w rzadkich odstępach bez styropianu nie ma sensu zbytnio. Zastanawiałem się czy nie zrobić tego dwojako podzielić piwnice na dwie części - pomieszczenia i garaż. w pomieszczeniach dać 10 styropianu i wylewkę 6cm (zamknięte drzwiami ocieplonymi) a w garażu zostawić bez ogrzewania ale wtedy będzie spora różnica temperatur pomiędzy kubaturą części garażowej (ok 40m2) a pomieszczeniami ok 30m2.  Może są jakieś inne rozwiązania? jakieś systemowe ewentualnie myślałem o dodatkowym splicie do klimatyzacji tylko do grzania tej części garażu podczas pracownia w nim?.  W zimę używam piwnic/garażu regularnie ze względu na hobby... Dziękuję za porady.
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      39.7 tys.
    • Odpowiedzi
      669.8 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.