Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 234.2 tys.
      odpowiedzi
    2. 106.1 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.3 tys.
      odpowiedzi
    4. 14.3 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.7 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.8 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

150.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.1 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.1 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.5 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.3 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

19.8 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Uwaga zdobyłem 🙂 Niestety nie wiele wnosi to do tematu... Poniżej zamieszczam zdjęcie... Nie ma co rozpalać wyobraźni, wewnątrz jest po prostu przekaźnik 230V z cewką na 12V... @Snurq: wspominałeś o tym, że komunikacja zachodzi po RS, więc mam ubogi bardzo moduł albo czegoś tu brakuje...
    • Dzień dobry, planuję w najbliższym czasie zakup nowego pieca na pellet i przebudowę kotłowni po starym 'kopciuchu'. Szukam jak najprostszego i najbardziej niezawodnego pieca. Na oku mam takie piece jak Kostrzewa Mini Bio Luxury B (o którym jest dużo pozytywnych opinii w internecie; gorsze opinie na temat serwisu - drogi i samodzielnie mało można konfigurować) i Technix Pell Lux o którym nie ma praktycznie żadnych opinii (jak i brak informacji na temat serwisu) w internecie (ani pozytywnych ani negatywnych) czytałem kilka postów na temat nowego palnika SV300 w nim i z tego co wiem są w miarę pozytywne. Jeżeli ktoś posiada którychś z tych kotłów lub może polecić inny dobrej jakości to jestem otwarty na opinie (celuję w kocioł około 16-19kW i cenę około 15-16tys). Zależy mi również na dobrym serwisie w okolicy (Dolnośląskie).
    • Tam,gdzie sterujesz przy opale "kopczyka" pokazuje kalorycznosci.W niektorych werzjach oprogramowania brakowalo,ale w najnowszej ponownie pokazuje,bo žadalem,mam 17mj opal i pokazywanie % bylo mi ku ....... to zrobili wyliczenie w mj tež.
    • Póki nie przestałeś chodzić do kościółka. Wtedy najlepiej było mieć w rodzinie stolarza, szklarza i murarza. Twoje wspomnienia są właściwe starszym, tu trzeba zaznaczyć, iż pokolenie karolków ma już słabe pojęcie o tamtych klimatach. Dlatego tak często wyraża żal, z urojonych zagrożeń w stosunku do struktur Zachodu. Można by też wspomnieć o roli publikacji, z pomocą których chytre nocne marki, "łopatami" wrzucały młodym do głów opowieści o historii czy jak to tam było, teraźniejszości. Tak formatowano nowe trendy, zagarniając przy tym niezadowolenie, które ma źródła w szybko zmieniającym się świecie. Na szczęście nie udało im się tego zagospodarować, jak dotąd. Tamte uroki (życia w gromadzie), były nieźle przedstawione w obrazie "Milioner" albo w "Pokłosiu" – gdy główny bohater czekał na maszynę rolniczą - chyba to był przyjazd kombajnu, scena jakże żywa we wspomnieniach tych, którzy zawsze byli ostatnimi, w każdej kolejce, w przychodni również. Nie idealizowałbym minionego świata, spoglądając nań przez pryzmat miłych chwil czy wydarzeń.     Obecnie może i bohema roztkliwia się nad ustronnym miejscem gdzieś w domkach pod lasem, bo nieświadomi możemy być zmian, dzięki którym prewencja służb jest na najwyższym poziomie. Warto docenić dorobek ostatnich dekad, bo lepszych czasów nigdy tu nie było. Mamy przywilej uczestniczyć w szerokich możliwościach, jakie daje prawem regulowana swoboda i rozwijająca się technologia. Też nie jestem przekonany do elektryków, ale ja nie poznałem tego kierunku dobrze, nikt ze znajomych nie jest zainteresowany. Wielu pewnie z nas słyszało za to opowieści pierwszych posiadaczy, gdy wyjazd do kawiarni jednej z południowych stolic przerodził się w wyprawę :) Ale to było, możemy się spodziewać coraz lepszej wprawy tych, którzy zdecydowali się na elektryki, no i coraz lepszej technologii do ich dyspozycji. Dla mnie przełomem mógłby być duży camper, o dużym zasięgu, stosownym do tego auta. A może już są…
    • Moc kotła już na wstępie wpisałem 70% nominalnej, bo zdaje sobie sprawę,  że na owsie nigdy takiej nie osiągnie. Czyli zmierzenie i wpisanie potencjału danego opalu będzie dla sterownika prawidłowe mimo iż do sterownika nie da się wpisać wartości kalorycznej tak jak to było w starszych wersjach, więc skąd sterownik ma to wiedzieć?
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40 tys.
    • Odpowiedzi
      672.6 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.