Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie. Wlaśnie przygotowuję się do sezonu grzewczego, a jestem po jednym sezonie użytkowania pieca na eko groszek

Posiadam Futurę Econo Mini 21kw z rusztem awaryjnym. Nie ukrywam, że do podgrzewania cwu uzywam wlaśnie tego rusztu i i z moich obserwacji wynika, że komora spalania jest bardzo zasyfiona-wiadom drzewo sosnowe...

Ipytanie do innych-wprawionych uzytkowników. Jak czyścicie swoje piece, czym czyścicie są może jakieś preparaty do tego?

Jeśli ktoś może to proszę niech napisze jak wyczyścić taki piec porządnie.

Pozdrawiam Forumowiczów

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na pewno będzie niezbędna, ale ja u siebie chcę spróbować tych osławionych środków do wypalania sadzy i smolistych nagarów.

Nie wiem jeszcze jak to się uda, ale cosik trzeba z tym nalotem zrobić, bo zapewne spadnie sprawność przez ten nalot.

A syfu się trochę uzbierało... oj uzbierało.

pozdr

Robert G.

Opublikowano

Rozpylić na całej zabrudzonej powierzchni (na zimnym piecu rzecz jasna), poczekać aż wsiąknie, wypalić. Pozostałości zmieść zmiotką. Spawdzone, działa. W razie potrzeby można powtórzyć.

Bardziej radykalna metoda - spuścić wodę z pieca, naładować drobnego suchego drewna liściastego i wypalić

Pozdr

Opublikowano

Po co wypalać i czyścic kocioł do gołej blachy jak po kilku paleniach wróci smolisty nagar ??? Ja czyszczę co tydzień skrobakiem i szpachelką , przed czyszczeniem podnoszę temperature na kotle i sypię sadpal lub szczypte soli.

Opublikowano

haha i rdza gwarantowana . Sadpal=sól +wilgoć = rdza. Smolisty nagar wraca bo źle palisz.

Ja w okresie letnim palę drewnem na ruszcie awaryjnym w celu grzania CWU. Przed sezonem zimowym czyszczę kocioł od środka do gołej blachy, potem uruchamiam podajnik i czyszczenie ogranicza się do cotygodniowego usunięcia pyłu ze ścianek , oraz wyczyszcenia wyciorem płomieniówek pionowych w wymienniku