Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałem kilka postów wstecz i nie trafiłem na pytanie o filtr może ma za mały przepływ. wyjmij na trochę sitko może coś zmieni, poz Hermogenes

Opublikowano (edytowane)

Prawa strona 1150w x5,863w x3 / Lewa strona 1294w x1, 1150w x2, 863w x2 z tego dwa te 863 w  nie grzeją sa zakręcone; ps dziś rano przed robota docisnąłem grzybek ZB i oby nie zapeszyć jest zmiana na lepsze o 80% mniej widzę zbiera się powietrze w pompie , jutro zaślepię na próbę korkiem miejsce ZB 

Edytowane przez Podkarpacie
Opublikowano (edytowane)

Raz w miesiącu powinieneś upuścic trochę wody tym zaworem. Zrób to bo moze masz paprocha pod tłoczkiem.Przy okazji sprawdż czy między rurą z zaworem nie masz powietrza.

Zrób to przy wyłączonej pompce.

Edytowane przez henryk1953
Opublikowano (edytowane)

Upuszczałem juz kilka razy nie pomagało ale jutro go zaślepię całkiem i poobserwuje  ( w tej rurce do ZB było zawsze powietrze gdy upuszczałem wody  )

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
  W dniu 18.01.2018 o 15:31, Podkarpacie napisał(a):

Prawa strona 1150w x5,863w x3 / Lewa strona 1294w x1, 1150w x2, 863w x2 z tego dwa te 863 w  nie grzeją sa zakręcone; ps dziś rano przed robota docisnąłem grzybek ZB i oby nie zapeszyć jest zmiana na lepsze o 80% mniej widzę zbiera się powietrze w pompie , jutro zaślepię na próbę korkiem miejsce ZB 

Jak się podaje moc grzejnika to też trzeba podać dla jakiej temp.zasilania i powrotu ona jest

Opublikowano (edytowane)

Otóz to...Niby deltaT taka sama, ale jest jeszcze promieniowanie i konwekcja, a to juz ma związek z temperaturą zasilania

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Strona z 5 grzejnikami bez problemu da radę na tej rurze.

Ta druga z 8 ma pewne kłopoty, ale przy prawidłowo wykonanej instalacji nie są one problemem.

Nadal nie wiemy czy powietrze zbiera się przy ciągnięciu wody z instalacji czy z powstaje w kotle.

Aby się o tym przekonać należy zaw 4-D dać raz na minimum i sprawdzić czy zbiera się powietrze powietrze   raz na max otwarcie i tak samo - sprawdzić czy jest powietrze.

Ja raczej obstawiałbym na pochodzenie tego powietrza z instalacji , gdyż powietrze z kotła wyleci przez naczynie wzbiorcze.

Opublikowano (edytowane)

U mnie teraz w zimie mam dany zaw 4d na max na grzejniki wiec ciągnie z kotła a jak przełączę na zero czyli pobiera z powrotu to tez powietrze idzie ( instalacja jest wykonana starannie i przy zgrzewaniu rurek naprawdę staraliśmy sie to robic jak ma byc 

Edytowane przez Podkarpacie
Opublikowano (edytowane)

http://allegro.pl/uszczelka-gumowa-do-pompy-srubunka-pompa-2szt-akc-i6706153890.html

A na "wczoraj" to jedynie (jak w reklamie) w dobrych sklepach instalacyjnych :) Lub u hydraulika... Można tez znależć w marketach typu: Rama, Robi czy Lerua - patrzeć na temp. roboczą do 90 C.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Ano właśnie- teraz dopiero doczytałem: " chodzi mi o ta uszczelkę co jest w środku pompy taka dosyć wielka okrągła"

Opublikowano
  W dniu 20.01.2018 o 09:58, sambor napisał(a):

Cięzka sprawa, raczej tylko serwis pomp, chyba że masz rozmiary tej uszczelki 

Daj jej fot.

Dodam zdjecie ale jutro dziś po robocie jestem padnięty całkiem ( pożyczyłem od kolegi nowa pompę energooszczędna i OBY nie zapeszyć cały dzień ,, chodzi '' i zero powietrza ale co to zmieniło to naprawdę nie mam pojęcia ale działa jak ma być zero bąbelek ) 

Opublikowano (edytowane)

A czy ja wiem w każdym bądź razie  cały dzień spokój , parametry ma takie same jak ta co miałem wczesnej 25-40 jesli do poniedziałku sie nic nie zmieni to kupuje grundfosa 25-40 Alfa1L, energo

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu