speq Opublikowano 4 Października 2019 #1201 Opublikowano 4 Października 2019 Wywołany do tablicy. Też mam 2t od Brody, mial jest, ale dla mnie to ilość akceptowalna. Dwie fotki z 3 worka jaki otworzyłem. Sami oceńcie Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 4 Października 2019 #1202 Opublikowano 4 Października 2019 W tej drugiej wanience z prawej strony to nawet jakiś brykiet Ci się trafił. Cytuj
speq Opublikowano 4 Października 2019 #1203 Opublikowano 4 Października 2019 To tylko tak wygląda. To jest sam węgiel:-) Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 4 Października 2019 #1204 Opublikowano 4 Października 2019 Byle się dobrze palił - bo do oglądania to on nie jest. 1 Cytuj
maronka Opublikowano 5 Października 2019 #1205 Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) Mi na prawdę spala sie świetnie ,wywaliłem nawet tą szczelinę na próbę i też się super pali zero dymu ,wymiennik wypalony siwiutki ,nawet z szamotami i szczeliną i zmniejszonym rusztem tak nie miałem na innych węglach i drewnie a tu prima donna ,no i te woreczki 10 kg ,bajeczka ,sam sobie wniosłem jak zakupy do kotłowni ,poukładałem ,prawie relaksik i dozowanie super bez kurzu 7-8 kg rano 2-3 wieczorkiem ,jest na prawdę ok,będę brał tam chyba zawsze bo te trochę miału nic nie zmieni tylko w głowie namiesza i będę się później targał z ciężarami od gwoździa ,to już bym chyba wolał luzem choć zaś syf niemiłosierny Edytowane 5 Października 2019 przez maronka Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 5 Października 2019 #1206 Opublikowano 5 Października 2019 @maronka może zamawianie w takich małych workach ma sens bo mają problem z dozowaniem do nich miału i innych dodatków :-)) 1 Cytuj
creativepm Opublikowano 5 Października 2019 #1207 Opublikowano 5 Października 2019 Czy dobry zweryfikuje zima przy -20. Przy tej temperaturze jaka jest teraz 1,5 wiaderka Bobrka (~12kg) przy zadanej 50 stopni styka mi na około 18-20 godzin palenia. Wiem, że się kisi bo smoli. W zimie trzeba drugie tyle węgla albo troszeczkę więcej a piec jest czyściutki. Cytuj
maronka Opublikowano 6 Października 2019 #1208 Opublikowano 6 Października 2019 (edytowane) Masz rację ale mi bardziej chodziło o jakość spalania,ale mocy też mu nie brakuje ,długo trzyma w porównaniu np do zeszłorocznego też wesoła tylko drobniejsza była,a co do 12kg w 20h to pewnie że przy 50 na kotle trzymałby i dłużej teraz ale ja mam zadaną 90 więc 12kg teraz spalało by się około15 h przy 90 na kotle, ztym że zadana zadaną ale dochodzi tak do80-85 i na miarkowniku jest około 0,8 cm szczelina i tak trzyma cały czas,przy - 20 będzie szło 30 kg na dobę przypuszczam,lub trochę mniej bo grubszy jest Edytowane 6 Października 2019 przez maronka Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 7 Października 2019 #1209 Opublikowano 7 Października 2019 Coś czuję że chyba się nie doczekasz tych -20'C bo zimy coraz cieplejsze i spodziewał bym się raczej jesiennych temperatur. Cytuj
maronka Opublikowano 7 Października 2019 #1210 Opublikowano 7 Października 2019 Zobaczymy,co jakiś czas może przywalić,podobno przełom stycznia i lutego ale my się zimy nie boimy Cytuj
wistula Opublikowano 7 Października 2019 #1211 Opublikowano 7 Października 2019 Nawet jak przywali, to pewnie na góra tydzień, a nie do kwietnia. To już nie te czasy, że zimą minus 15 to.byla norma. W 3/4 kraju jak jest w dzień -5 to jest cud. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 7 Października 2019 #1212 Opublikowano 7 Października 2019 No ale z drugiej strony jest tak masakryczny wysyp grzybów jakiego nie było od 40-tu lat a starsi mówią że jak dużo grzyba to mroźna zima , oby nie . Cytuj
maronka Opublikowano 7 Października 2019 #1213 Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) O JAK STARSI TAK MÓWIĄ TO SIĘ SPRAWDZI NA BANK ,mi na te czasy czyli 5 stopni średnia dobowa idzie 10 kg węgla i 40 litrów drewna,czyli plus minus 100kw Edytowane 7 Października 2019 przez maronka Cytuj
stasiu Opublikowano 8 Października 2019 #1214 Opublikowano 8 Października 2019 Panowie co do miału w węglu to u mnie z 8 ton orzecha II ze Staszica miałem około 150 kg , w październiku przywiozłem 2 tony to widać że jest trochę więcej jak zawsze , dodam że nie może być w węglu znacznych różnic w "gradacji" , jeżeli takie są to albo skład miesza , albo to nie węgiel z polskich kopalń , tylko rosyjski "nie sort" palę węglem z pokładu 510 kilkanaście lat i przy załadunku 20 -30 kg nie ma być prawa więcej jak 2 - 3 l popiołu , pokład 510 to (Staszic , Wesoła , Wujek , i do nie dawna Wieczorek i Mysłowice) mieszkam od w/w kopalń mniej jak 10 km , do Wieczorka miałem 500 metrów Cytuj
Thogal Opublikowano 8 Października 2019 #1215 Opublikowano 8 Października 2019 Zgadza się mialu nie może być w tych węgla h dużo bo to nie ten gatunek. Ja sobie dałem spokój z kombinowaniem j zamawianien z neta węgla. Jeszcze jedna zimę wytrzymam z węglem rosyjskim. Trafił się jak narazie w miarę dobry. Za rok jak dobrze pójdzie będę ekogroszkiem palił to sobie zamówię w kopalni albo rosyjski groszek kupię i będzie taniej. Cytuj
ferrycorsten Opublikowano 9 Października 2019 #1216 Opublikowano 9 Października 2019 co do węgla od brody, powiem tak, wziąłem od nich jakieś 3 tony luzem i powiedziałem nigdy więcej, nigdy tony nie było, kupa miału, kamieni itp ja ze swoich doświadczeń nie polecam, dodam tylko że ja i sąsiadka mamy podobnie metrażowy dom i ja kupująć 2,5-3 tony węgla od kogoś innego opalam spokojnie dom a ona paliła 10 ton rocznie. Pomijając efektywność spalenia to koszty i tonaż dają do myślenia. Jej też dało bo przeszła na gaz i mówi że ją to taniej wychodzi niż ten węgiel. Cytuj
Gość Oldek Opublikowano 9 Października 2019 #1217 Opublikowano 9 Października 2019 To kiepski sąsiad jesteś jeśli nie podpowiedziałeś sąsiadce żeby skład opału zmieniła. Wstydź się. Cytuj
maronka Opublikowano 9 Października 2019 #1218 Opublikowano 9 Października 2019 Ach ten broda,strach się bać następnej dostawy Cytuj
ferrycorsten Opublikowano 9 Października 2019 #1219 Opublikowano 9 Października 2019 radziłem żeby zmieniła, ale stwierdziła że już jest przyzwyczajona do niego, to co ja poradze Cytuj
stasiu Opublikowano 10 Października 2019 #1220 Opublikowano 10 Października 2019 opał to nie wszystko , liczy się rodzaj ocieplenia , typ pieca no i chyba najważniejsza rzecz , jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu , bo ja spalam w zimę 3 - 4 tony węgla a sąsiadka 1 tonę , ja mam w mieszkaniu 25*C a sąsiadka 17*C , ja rozpoczynam sezon jak mam poniżej 22*C w mieszkaniu a ona jak ma poniżej 15*C (mieszamy w tej samej kamienicy i mamy podobny metraż mieszkania) Cytuj
Gość Opublikowano 10 Października 2019 #1221 Opublikowano 10 Października 2019 @stasiu Dociepl sufity a dostrzeżesz różnicę.Pamiętam Twój temat,mieszkanie masz niewielkie,ale tak to jest w starym budownictwie bez ocieplenia niestety. Cytuj
maronka Opublikowano 11 Października 2019 #1222 Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) 15 godzin temu, stasiu napisał: opał to nie wszystko , liczy się rodzaj ocieplenia , typ pieca no i chyba najważniejsza rzecz , jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu , bo ja spalam w zimę 3 - 4 tony węgla a sąsiadka 1 tonę , ja mam w mieszkaniu 25*C a sąsiadka 17*C , ja rozpoczynam sezon jak mam poniżej 22*C w mieszkaniu a ona jak ma poniżej 15*C (mieszamy w tej samej kamienicy i mamy podobny metraż mieszkania) Ale żeby aż taka różnica była,chyba że sąsiadkę grzeją sąsiedzi ,toż ciepła ściana sąsiada jest jak kaflak i w sumie nie maco sie jej dziwić ,jak ma emeryturkę malutką i mieszka sama Edytowane 11 Października 2019 przez maronka Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 12 Października 2019 #1223 Opublikowano 12 Października 2019 @maronka jak sąsiadkę " grzeją sąsiedzi" to chyba nie emerytka :-)) 1 Cytuj
Gość witek1234 Opublikowano 5 Listopada 2019 #1225 Opublikowano 5 Listopada 2019 W dniu 16.09.2019 o 10:55, Jamjestcichy napisał: @lubelskisamuraj Eee,ja już drugi sezon zaopatrzyłem się w e-sklepie i sobie chwalę bo rodzice nie muszą przesypywać tony węgla tylko przyjeżdża kurier,otwiera się garaż i po robocie a do tego ceny mniejsze niż na tutejszych składach. Rusek kupiony,rck zamontowany,miarkownik ulepszony,więc zapowaiada się ciekawie:) RCK działa? Napisz pierwsze wrażenia z palenia tym orzechem z Energo. Na przyszły sezon może bym o nim pomyślał:) Jeszcze jedno, może małe porównanie węgiel rosyjski płomienny vs węgiel polski kaloryczny. Różnice, co na plus co na minus itp. Taka opinia dla niezdecydowanych :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi