speq Opublikowano 4 Października 2019 #1201 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Wywołany do tablicy. Też mam 2t od Brody, mial jest, ale dla mnie to ilość akceptowalna. Dwie fotki z 3 worka jaki otworzyłem. Sami oceńcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 4 Października 2019 #1202 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 W tej drugiej wanience z prawej strony to nawet jakiś brykiet Ci się trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speq Opublikowano 4 Października 2019 #1203 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 To tylko tak wygląda. To jest sam węgiel:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 4 Października 2019 #1204 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Byle się dobrze palił - bo do oglądania to on nie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 5 Października 2019 #1205 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 (edytowane) Mi na prawdę spala sie świetnie ,wywaliłem nawet tą szczelinę na próbę i też się super pali zero dymu ,wymiennik wypalony siwiutki ,nawet z szamotami i szczeliną i zmniejszonym rusztem tak nie miałem na innych węglach i drewnie a tu prima donna ,no i te woreczki 10 kg ,bajeczka ,sam sobie wniosłem jak zakupy do kotłowni ,poukładałem ,prawie relaksik i dozowanie super bez kurzu 7-8 kg rano 2-3 wieczorkiem ,jest na prawdę ok,będę brał tam chyba zawsze bo te trochę miału nic nie zmieni tylko w głowie namiesza i będę się później targał z ciężarami od gwoździa ,to już bym chyba wolał luzem choć zaś syf niemiłosierny Edytowane 5 Października 2019 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 5 Października 2019 #1206 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 @maronka może zamawianie w takich małych workach ma sens bo mają problem z dozowaniem do nich miału i innych dodatków :-)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativepm Opublikowano 5 Października 2019 #1207 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Czy dobry zweryfikuje zima przy -20. Przy tej temperaturze jaka jest teraz 1,5 wiaderka Bobrka (~12kg) przy zadanej 50 stopni styka mi na około 18-20 godzin palenia. Wiem, że się kisi bo smoli. W zimie trzeba drugie tyle węgla albo troszeczkę więcej a piec jest czyściutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 6 Października 2019 #1208 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 (edytowane) Masz rację ale mi bardziej chodziło o jakość spalania,ale mocy też mu nie brakuje ,długo trzyma w porównaniu np do zeszłorocznego też wesoła tylko drobniejsza była,a co do 12kg w 20h to pewnie że przy 50 na kotle trzymałby i dłużej teraz ale ja mam zadaną 90 więc 12kg teraz spalało by się około15 h przy 90 na kotle, ztym że zadana zadaną ale dochodzi tak do80-85 i na miarkowniku jest około 0,8 cm szczelina i tak trzyma cały czas,przy - 20 będzie szło 30 kg na dobę przypuszczam,lub trochę mniej bo grubszy jest Edytowane 6 Października 2019 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 7 Października 2019 #1209 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Coś czuję że chyba się nie doczekasz tych -20'C bo zimy coraz cieplejsze i spodziewał bym się raczej jesiennych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 7 Października 2019 #1210 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Zobaczymy,co jakiś czas może przywalić,podobno przełom stycznia i lutego ale my się zimy nie boimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistula Opublikowano 7 Października 2019 #1211 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Nawet jak przywali, to pewnie na góra tydzień, a nie do kwietnia. To już nie te czasy, że zimą minus 15 to.byla norma. W 3/4 kraju jak jest w dzień -5 to jest cud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 7 Października 2019 #1212 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 No ale z drugiej strony jest tak masakryczny wysyp grzybów jakiego nie było od 40-tu lat a starsi mówią że jak dużo grzyba to mroźna zima , oby nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 7 Października 2019 #1213 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) O JAK STARSI TAK MÓWIĄ TO SIĘ SPRAWDZI NA BANK ,mi na te czasy czyli 5 stopni średnia dobowa idzie 10 kg węgla i 40 litrów drewna,czyli plus minus 100kw Edytowane 7 Października 2019 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 8 Października 2019 #1214 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Panowie co do miału w węglu to u mnie z 8 ton orzecha II ze Staszica miałem około 150 kg , w październiku przywiozłem 2 tony to widać że jest trochę więcej jak zawsze , dodam że nie może być w węglu znacznych różnic w "gradacji" , jeżeli takie są to albo skład miesza , albo to nie węgiel z polskich kopalń , tylko rosyjski "nie sort" palę węglem z pokładu 510 kilkanaście lat i przy załadunku 20 -30 kg nie ma być prawa więcej jak 2 - 3 l popiołu , pokład 510 to (Staszic , Wesoła , Wujek , i do nie dawna Wieczorek i Mysłowice) mieszkam od w/w kopalń mniej jak 10 km , do Wieczorka miałem 500 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thogal Opublikowano 8 Października 2019 #1215 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Zgadza się mialu nie może być w tych węgla h dużo bo to nie ten gatunek. Ja sobie dałem spokój z kombinowaniem j zamawianien z neta węgla. Jeszcze jedna zimę wytrzymam z węglem rosyjskim. Trafił się jak narazie w miarę dobry. Za rok jak dobrze pójdzie będę ekogroszkiem palił to sobie zamówię w kopalni albo rosyjski groszek kupię i będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrycorsten Opublikowano 9 Października 2019 #1216 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 co do węgla od brody, powiem tak, wziąłem od nich jakieś 3 tony luzem i powiedziałem nigdy więcej, nigdy tony nie było, kupa miału, kamieni itp ja ze swoich doświadczeń nie polecam, dodam tylko że ja i sąsiadka mamy podobnie metrażowy dom i ja kupująć 2,5-3 tony węgla od kogoś innego opalam spokojnie dom a ona paliła 10 ton rocznie. Pomijając efektywność spalenia to koszty i tonaż dają do myślenia. Jej też dało bo przeszła na gaz i mówi że ją to taniej wychodzi niż ten węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oldek Opublikowano 9 Października 2019 #1217 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 To kiepski sąsiad jesteś jeśli nie podpowiedziałeś sąsiadce żeby skład opału zmieniła. Wstydź się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 9 Października 2019 #1218 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Ach ten broda,strach się bać następnej dostawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrycorsten Opublikowano 9 Października 2019 #1219 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 radziłem żeby zmieniła, ale stwierdziła że już jest przyzwyczajona do niego, to co ja poradze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 10 Października 2019 #1220 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 opał to nie wszystko , liczy się rodzaj ocieplenia , typ pieca no i chyba najważniejsza rzecz , jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu , bo ja spalam w zimę 3 - 4 tony węgla a sąsiadka 1 tonę , ja mam w mieszkaniu 25*C a sąsiadka 17*C , ja rozpoczynam sezon jak mam poniżej 22*C w mieszkaniu a ona jak ma poniżej 15*C (mieszamy w tej samej kamienicy i mamy podobny metraż mieszkania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2019 #1221 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 @stasiu Dociepl sufity a dostrzeżesz różnicę.Pamiętam Twój temat,mieszkanie masz niewielkie,ale tak to jest w starym budownictwie bez ocieplenia niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 11 Października 2019 #1222 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) 15 godzin temu, stasiu napisał: opał to nie wszystko , liczy się rodzaj ocieplenia , typ pieca no i chyba najważniejsza rzecz , jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu , bo ja spalam w zimę 3 - 4 tony węgla a sąsiadka 1 tonę , ja mam w mieszkaniu 25*C a sąsiadka 17*C , ja rozpoczynam sezon jak mam poniżej 22*C w mieszkaniu a ona jak ma poniżej 15*C (mieszamy w tej samej kamienicy i mamy podobny metraż mieszkania) Ale żeby aż taka różnica była,chyba że sąsiadkę grzeją sąsiedzi ,toż ciepła ściana sąsiada jest jak kaflak i w sumie nie maco sie jej dziwić ,jak ma emeryturkę malutką i mieszka sama Edytowane 11 Października 2019 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 12 Października 2019 #1223 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 @maronka jak sąsiadkę " grzeją sąsiedzi" to chyba nie emerytka :-)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 1 Listopada 2019 #1224 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek1234 Opublikowano 5 Listopada 2019 #1225 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 W dniu 16.09.2019 o 10:55, Jamjestcichy napisał: @lubelskisamuraj Eee,ja już drugi sezon zaopatrzyłem się w e-sklepie i sobie chwalę bo rodzice nie muszą przesypywać tony węgla tylko przyjeżdża kurier,otwiera się garaż i po robocie a do tego ceny mniejsze niż na tutejszych składach. Rusek kupiony,rck zamontowany,miarkownik ulepszony,więc zapowaiada się ciekawie:) RCK działa? Napisz pierwsze wrażenia z palenia tym orzechem z Energo. Na przyszły sezon może bym o nim pomyślał:) Jeszcze jedno, może małe porównanie węgiel rosyjski płomienny vs węgiel polski kaloryczny. Różnice, co na plus co na minus itp. Taka opinia dla niezdecydowanych :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi