Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam duzy problem z ogrzewaniem, czesto gotuje sie woda, bardzo szybko, a wszystka wode z systemu wywala przez rurkę przelewowa ;/

Centralne zakładałem sam :) było to 1 pietro, w tym roku dołożyłem 2 pietro, wszystkie grzejniki podlaczylem przez sufit do dolnych. Prosze o porady co robie zle ?? odpowietrzam układ, zagotuje sie i wszedzie powietrze ;/

post-22067-1291202978_thumb.jpg

Opublikowano

Własnie tak myślałem, woda idzie z kotłowni do zbiornika i ze zbiornika do pieca.

Czy wode powinno sie dolewac bezposrednio do pieca dolnym wejsciem ?

A zbiornik podlaczyc do rury powrotnej "zimnej" z pieca ? czy do ciepłej ??

Poprawiony rysunek, tak moze byc ?

post-22067-1291205014_thumb.jpg

Opublikowano

napełnianie moze byc

ale do naczynia musi isc rura bezposrednio z zasilania kotła

mozesz pozostawic ta z powrotu ale potrzeba dołozyc jeszcze jedna i wpiac u góry naczynia

o naczyniu wiele juz napisano na forum

POCZYTAJ !!

Opublikowano

Kurcze, sorki ale nie wiem o co chodzi ?? Narysuje ktos albo da rysunek gdzie podlaczyc do instalacji zasilanie zbiornika ?

Roumiem ze bprzelew do kotłowni mam nad rurą do szamba.

Górna rurka pusta i dac np na niej odpowietrznik.

a dolna gdzie wpiac do instalacji ? w ciepla wode moge nad pompką mam trójnik tam moge dac, na dolna "zimna" moge dac koło pieca bo mam wyjscia zostawione na to ;/

Opublikowano

Mam u siebie tak jak ci narysowałem i nie mam z tym żadnych problemów - bo niby dlaczego.

Zakładam również że poza tym odpowietrznikiem auto masz na końcach grzejników ręczne odpowietrzniki.

Opublikowano

Dziekuje za pomoc... Tematu o zbiorniku nie znalazłem, jestem odciety od swiata "mieszkam na wsi"

dobrze ze mam grzejnik elektryczny, spuscilem wode zeby nie zamarzła, poczekam ba hydraulika ma dotrzec po niedzieli. Myslalem ze po to jest forum zeby pomagac.

Pozdrawiam, temat mozna wykasowac

Opublikowano

Byłem ciągnikiem w sklepie 15 km, kupiłem trójnik 2cale z redukcja na 3/4 cala, rurę 3/4 cala, kawałek nagwintowanej rurki 2 cale, moze jakos uda mi sie podlaczyc na wyjsciu z pieca. Problem taki ze instalacje zardzewniała na piecu i boje sie urwać, no ale moze sie uda.