dalasek Opublikowano 11 Października 2010 #1 Opublikowano 11 Października 2010 Witam, Planuje zakup TEGO sterownika do sterowania zaworem czterodroznym Podłącza się rowniez do niego pompe c.o ale pompe będę miał podłączoną do TEGO sterownika Jak to podłączyć zeby bylo dobrze Czy ten st430 to dobry wybor? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 12 Października 2010 #2 Opublikowano 12 Października 2010 Posłużyć się instrukcją montażu i użytkowania załączoną do sterownika. Cytuj
fuhmen Opublikowano 12 Października 2010 #3 Opublikowano 12 Października 2010 Prosty i dobry sterownik zaworu mieszającego. EUROSTER 1100M Cytuj
dalasek Opublikowano 12 Października 2010 Autor #4 Opublikowano 12 Października 2010 Posłużyć się instrukcją montażu i użytkowania załączoną do sterownika. :) Dobre W instrukcji st430 stoi żeby podłączyć do niego pompę c.o ale w st37 także samo więc gdzie mam ją podłączyć (miałem brac st81 ale ostatecznie będzie st37) Prosty i dobry sterownik zaworu mieszającego.EUROSTER 1100M Faktycznie cena bardzo atrakcyjna ale do st430 mu "troszeczkę" brakuje :) Nie wiem czy dobrze wydedukowałem z instrukcji st430 ze w przypadku braku zasilania sterownik otwiera na maxa zawór 4drożny Dla mnie przy kotle węglowym ma to niebagatelne znaczenie No chyba ze nie czytałem ze zrozumieniem :) Pozostałe zalety st w porownaniu z eurosterem pominę Najbardziej przerażają mnie ceny siłowników Czy to musi kosztowac aż 5 stów? :) Cytuj
fuhmen Opublikowano 12 Października 2010 #5 Opublikowano 12 Października 2010 Przeczytałem instrukcję od st-430, ale jakoś nie znalazłem nic na temat zabezpieczenia w razie zaniku prądu, przecież nie ma akumulatora to jak miałby pokręcić zaworem bez zasilania. A tak fajny ten sterownik, ale aż takiej przewagi to nie widzę. Jest konkurencyjny euroster 11M. Cytuj
vernal Opublikowano 12 Października 2010 #6 Opublikowano 12 Października 2010 Jest konkurencyjny euroster 11M. Dalej za słabo. Nie nadaje się do normalnego sterowania (robią wszystko, żeby tylko czegoś brakowało :) ). Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 13 Października 2010 #7 Opublikowano 13 Października 2010 Zadam pytanie które powinno sie pojawić na początku. Czego oczekujesz po sterowniku? I tu. Sterowanie c.o. pogodówka zabezpieczenie powrotu do kotła podłączenie dla czujnika pokojowego (nie polecam) I dopiero wtedy można szukać. Tu osyłam do strony http://sanitsystem.pl/sklep/index.php?cPath=41 a tu Pogodowy sterownik Mieszacza UMP-2 Pogodowy sterownik Mieszacza UMP-3 Cytuj
dalasek Opublikowano 13 Października 2010 Autor #8 Opublikowano 13 Października 2010 Mam zamiar zamontować do kotła podajnik ślimakowy z palnikiem kieszeniowym Wobec tego będę potrzebował sterownik do podajnika. Oprócz tego chciałbym trochę zmodernizować moją starą instalację o zawór 4-drożny z siłownikiem i sterowaniem bo naczytałem się o :) korozji kotłów przy niskiej temperaturze na kotle a u mnie właśnie taka jest Przy temperaturach rzędu 0/-5 na zasilaniu mam 40st i w domu ok 23st Ośmioletni kocioł dolnego spalania "Krzaczek" z ich sterownikiem JP-2000 i nadmuchem. Rozpalam w kotle zasypuję do pełna włączam sterowanie i mogę tam nie zaglądać 10h Sterownik i nadmuch bardzo precyzyjnie utrzymuje temp. w kotle Z moich obserwacji ta korozja bardziej uwydatnia się w teorii niż w praktyce :) Palę tak od ośmiu lat i póki co kocioł jest w dobrej kondycji Znajomi w ten sposób palą od kilkunastu lat i żaden z nich na razie nie wymieniał kotła więc ta korozja to wg mnie trochę taki mit :) No ale nie o tym chciałem Prawdą jest że przy tak niskiej temperaturze w kotle i kominie wydziela się sporo sadzy która osiada na ściankach przy sporym dymieniu z komina i głównie dlatego właśnie postanowiłem zamontować podajnik i mieszacz Nie mam podłogówki CWU z kotła gazowego z zasobnikiem Dodam przy okazji że fora o ogrzewnictwie zacząłem czytać 1,5 miesiąca temu z powodu sąsiada któremu zasyfiłem swoim spalaniem elewację :) którą w lecie musiał malować na nowo (wiatr w 90% zimy w jego stronę :) ) Żeby nie on dalej bym sobie palił tak jak do tej pory ale szkoda mi chłopa :) Niby nie miał do mnie pretensji ale sam zauważyłem co w trawie piszczy Jakiś czas temu zamówiłem już nawet kocioł na ekogroszek ale po przestudiowaniu opinii jego użytkowników którzy mają coraz to większy problem z nabyciem dobrej jakości opału przy galopujących cenach wycofałem się z zakupu. Zresztą wyczytałem że dużo tańszym kosztem można samemu zmodernizować obecny kocioł w podajnik co niniejszym zamierzam uczynić Zastanawiam się też czy pchać się w to rozwiązanie W dalszym okresie wertowania serwisów internetowych moja uwaga zwróciła się w kierunku kotłów gazowych kondensacyjnych. Obecny Junkers atmosferyczny sporo mi spala gazu i dlatego nie używam go do ogrzewania domu ale jak by taki kondensat ograniczył mi zużycie o 20% to gotów jestem to rozważyć :) tym bardziej że z zamiana tych kotłów w moim przypadku to pryszcz bo panel montażowy pasuje od starego junkersa Nowy kocioł to Junkers Cerapur Smart 14kW za 3,5pln Musiałbym tylko zamontować przewód spalinowy w szacht Teraz jestem w rozkroku z podjęciem decyzji Uff trochę się rozpisałem Nie wiem czy teraz będzie się komuś chciało to czytać :) Cytuj
reeich Opublikowano 13 Lipca 2014 #9 Opublikowano 13 Lipca 2014 witam kupuje kociol z podajnikiem rynnowym w ktorym montowany jest sterownik geco ktory nie posiada obslugi zaworu 4drogowy a taki chce zalożyć na 90% grzejnikow posiadam termostaty moje pytanie brzmi jaki sterownik kupic Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 13 Lipca 2014 #10 Opublikowano 13 Lipca 2014 Proponuje nie instalowanie żadnego sterownika do obsługi zaworu n-drożnego. Kwotę przeznaczoną na zakup siłownika i sterownika przeznaczyć na pompę CO wyposażoną w elektroniczny układ regulacji różnicy ciśnienia. Najlepiej zrezygnować także z zaworu 4-drożnego ponieważ regulacja działa dopiero przy dwóch pompach CO. Zamiast zaworu zainstalować zwykły bajpas z zaworem regulacyjnym. Cytuj
reeich Opublikowano 15 Lipca 2014 #11 Opublikowano 15 Lipca 2014 a zawor 4drogowy ma sens bez sterowania silownikiem tylko reczna regulacja>? Cytuj
CooleR Opublikowano 15 Lipca 2014 #12 Opublikowano 15 Lipca 2014 Andrzej już chyba wszystko napisał, ale jak prosta instalacja z grzejnikami i zaworami termostatycznymi to sam zawór 4D wystarczy i żaden siłownik nie jest potrzebny, bo instalacja sama się wyreguluje i tepm powrotu z pewnością będzie wysoka. Jak dla mnie jedyne sensowne rozwiązanie to sterownik kotła w PID lub FL i siłownik na zaworze z pogodówką, a użytkownik ma za zadanie wrzucić opał i wyjąć popiół, w przeciwnym razie szkoda kasy na siłownik i sterowanie bo pewnie ok 1 tys zł się uzbiera, a taka inwestycja już chyba sensu nie ma. Cytuj
sambor Opublikowano 15 Lipca 2014 #13 Opublikowano 15 Lipca 2014 Nie ważne jak byłby sterowany zawór 4-d i sam kocioł. Jakiekolwiek sterowanie takim zaworem ma sens tyko częściowy - jak zadamy stałą temp na wyjściu na grzejniki to na powrocie na kocioł będzie zmienna temperatura, jak założymy że na powrocie na kocioł ma być stała temp to na zasilaniu będzie zmienna. Obie te temperatury są ze sobą powiązane czyli taki zawór można ustawić ręcznie w formie kompromisu a najlepiej nie instalować tego "wynalazku" do ochrony kotła. ;) Pozdr. Cytuj
reeich Opublikowano 15 Lipca 2014 #14 Opublikowano 15 Lipca 2014 posiadam grundfosa alpha2 z autoadaptem a ten bajpas nada sie jak rury sa stalowe o znacznych srednicach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi