Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Sklepu Jak? Czym? Za Ile?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poproszę o poradę. Prowadzę działalność gospodarczą. Lokal nie posiada własnego ogrzewania. Latem przyjemny chłodek bo grube mury ale zimą ciągła walka o ciepło. W tym roku postanowiłem że czas z tym skończyć i zainwestować trochę w wygodę. Zastanawiam się na wariantem ogrzewania do trzech pomieszczeń. Myślałem na zakupem pieca gazowego jakiś prosty model z wyprowadzeniem spalin przez ścianę i podłączeniem do niego 3 grzejników. Czytałem też o ogrzewaczach gazowych moc jednego około 4kW. Jest tylko problem i to najważniejszy brak gazociągu w pobliżu i brak postawienia sporej butli. Centrum miasta nikt nie zezwoli na swojej działce na postawienie butli itd itd. Myślałem o podłączeniu do pieca dwóch butli 30kg (tych większych) na to może by sąsiedzi wyrazili zgodę bo przymocowałbym je do ściany budynku. Chyba że macie inne pomysły lub doświadczenia np z piecem olejowym niewielkich gabarytów, najlepiej wiszącym. A może poprzestać na ogrzewaniu elektrycznym. Jaki byłby koszt takiej prostej instalacji grzewczej, czy warto w to inwestować?

Każda porada mile widziana.

PP

Opublikowano

Nie do końca tak jest. jest to kamienica, której parter zaadoptowano na sklep. Brakuje tam gazu ziemnego bo temat byłby rozwiązany. Myslałem o małym piecu na gaz z kominem turbo ale jest problem z butlą gazową, brakuje miejsca na jej postawienie. Piec olejowy wymaga zgodnie z przepisami kotłowni i oddzielnego pomieszczenia na olej.

Opublikowano

spróbowałbym podłączyć do sklepu instalację 3 fazową 400V i kupić piece elektryczne z dynamicznym rozładowaniem i dla oszczędności zmienić taryfę prądu z podziałem na dzień i noc. A co do gazu płynnego to strasznie drogo wychodzi koszt takiego ogrzewania plus sporo innych problemów wiec nie pakowałym się w to.