Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Uzasadnij.

Nawet jak zaczniesz w to wliczać koszty inwestycjne, to pod względem trwałości gruntowa i tak będzie górą. Na FM już był jeden przypadek przetarcia się rurki chłodnicy, chyba po 4 latach w Panasie.

Opublikowano

ale co mam uzasadniać ,pompa  powietrze woda jest górą wgledem pompy woda woda ,w przypadku ostatnich 3 zim

Opublikowano

ciesze sie że sie zgadzasz ,a o kosztach inwestycycjnych to nie ma co pisac bo nie wiem czy jeszcze ktoś pompe gruntową montuje

Opublikowano

a co ma polityka i przynaleznosc do parti na temperature zewnetrznaą i sprawnosc pompy ?????

Opublikowano (edytowane)

Łączy je "Wiara". Sprawność PW jest wyższa gdzieś przy +5C i to wszystko zależy od tego jak bardzo wyeksploatowany jest grunt. W grudniu może to być od +7C, w marcu od +3C. Do tego trzeba uwzględnić ile ciepła przy jakiej t zewn zostało wyprodukowane. Wiadomo im zimniej tym więcej potrzeba i odwrotnie. Dlatego prawie dla nikogo nie jest tajemnicą, że gruntówka w ujęciu rocznym jest sprawniejsza i tańsza w eksploatacji niż PW. Jak pisałem już wcześniej z doświadczenia innych średnio SPF jest lepszy o 0,5-0,7

Edytowane przez Vlad24
Opublikowano

Gdzie cię tak uczyli? U sióstr zakonnych, czy jakieś seminarium duchowne, bo w szkołach w tamtych czasach z wiarą raczej trzeba było uważać. Chyba, że masz na myśli wiarę w sjebię i w to co robisz, ale to zupełnie inna wiara.

Opublikowano (edytowane)

To raczej u ciebie tak było, u mnie nauka religii była normalnie, po lekcjach na plebanii w sali katechezy, a nie jak teraz w szkole

A w siebie i w to co robię to muszę wierzyć - ale to chyba standard.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Łączy je "Wiara". Sprawność PW jest wyższa gdzieś przy +5C i to wszystko zależy od tego jak bardzo wyeksploatowany jest grunt. W grudniu może to być od +7C, w marcu od +3C. Do tego trzeba uwzględnić ile ciepła przy jakiej t zewn zostało wyprodukowane. Wiadomo im zimniej tym więcej potrzeba i odwrotnie. Dlatego prawie dla nikogo nie jest tajemnicą, że gruntówka w ujęciu rocznym jest sprawniejsza i tańsza w eksploatacji niż PW. Jak pisałem już wcześniej z doświadczenia innych średnio SPF jest lepszy o 0,5-0,7

180m2 nowy budynek pompa 9kW rachunek za zesły rok za pompę wyliczane z pod licznika 1870zł ja wykrecisz to na gruntowej to przepisze sie do tej twojej partii

Opublikowano (edytowane)

tak wydam kolejne 500-700zł że podnieśc wartosc inwestycji

u mnie pompa zamoróbka powietrzna 430m2 rachunek od wrzesnia do teraz niespełna za całośc energi w domu  4000zł czyli najmniej od 10 lat na ogrzewanie a temperatura niezmienna i nie mysl że bede mierzył cokolwiek wiecej jak mam wgledem tamteg0 zesonu 2000zł w kieszeni za energie opał  i wogóle

Edytowane przez automatyk
Opublikowano

By była jasnoś. Ja ci nie każe w nic inwestować, ja mówię byś używał argumentów mierzalnych i potwierdzonych, by móc porównać jedna pompę z drugą. Nie masz takich pomiarów, więc nie masz podstaw do porównania. Tylko tyle.

Opublikowano

mi wyste koszty inwestycyjne sa znikome a oszczednosci ogromne wiec naprawde nie musze nic miezyć

pompa w takie dni jak teraz pobiera dziennie około 20kwh nie wiem ile bym spalił drewna ile groszku bo juz tego nie licze

• 3 tygodnie później...
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam,
Mam pompę ciepła z Buderus WP 10-K-1 ze zbiornikiem c.w.u.
W domu jest cyrkulacja ze sterowaniem czasowym, praca pompki od cyrkulacji ok 50 min. dziennie.
Z wody korzysta 3 domowników.
Na potrzeby ogrzania wody pompa załącza się ok 15-20 razy dziennie. Wydaje mi się że to trochę za dużo.
Co o tym sądzicie? Jak to wygląda u innych użytkowników pomp?

Opublikowano

Witam ja ogrzewam cwu pompą typu drops zasobnik 300l dla siedmiu domowników a raczej próbuję bo pompa z miesiąc zamontowana i nie może zrobić się lato a zimne powietrze puszczone na dom póki co trzy dni cieplejsze grzałem ,pompa włączała się dwa trzy razy na dobę ( na noc jest obniżenie żeby się nie załączała ) zużycie energi to 13 kwh za te trzy dni więc wydaje mi się że nie najgorzej w twoim przypadku 15 20 razy to za dużo .

Opublikowano

A ja mam inne pytanie, czy na pompę którą sobie sam zakupie i zamontuje, mogę dostać dofinansowanie z programu "czyste powietrze 2.0"