Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , znalazłem w ofercie taki o to kociołej

https://kotly-janczak.pl/kociol-hybrydowy-z-podajnikiem-uniwersal-power-o-mocy-15-kw-na-pellet-oraz-ekogroszek-wegiel-drewno.html

Według opisu jest na pellet,ekogroszek i drewno , co bardzo by mi pasowało , nie ma nigdzie opinii o nim , a ten z linku nie występuje tylko pod nazwą tego producenta ale także innych i wszędzie wygląda tak samo ( co budzi trochę podejrzenia ) czy ktoś może użytkuje taki kocioł ?

Opublikowano
Witam , znalazłem w ofercie taki o to kociołej
https://kotly-janczak.pl/kociol-hybrydowy-z-podajnikiem-uniwersal-power-o-mocy-15-kw-na-pellet-oraz-ekogroszek-wegiel-drewno.html
Według opisu jest na pellet,ekogroszek i drewno , co bardzo by mi pasowało , nie ma nigdzie opinii o nim , a ten z linku nie występuje tylko pod nazwą tego producenta ale także innych i wszędzie wygląda tak samo ( co budzi trochę podejrzenia ) czy ktoś może użytkuje taki kocioł ?
Pokiereju się też wsparciem bo u Janczaka z tym kiepsko
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, orcio1 napisał(a):

Najbardziej zastanawia mnie to że kilku producentów ma  identyczny kocioł pod różnymi nazwami ( import ? )

Firma należy do spółdzielni kotlarskiej (nazwa może inna), składają sie na projekt kotła i badania.

Potem różne firmy należące do spółdzielni klepią ten kocioł pod różnymi nazwami i wizualnymi zmianami koloru, czy kształtu drzwiczek i innych pierdołów

image.png.17b71ee537dc69ed3ab29863e5973c6f.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
13 godzin temu, orcio1 napisał(a):

Według opisu jest na pellet,ekogroszek i drewno , co bardzo by mi pasowało

Rozwiązanie może i fajne ale dwa napędy więcej hałasu i zużycia prądu ,może jestem przewrażliwiony .

Opublikowano

Dwa napędy to nie problem bo kocioł i tak by stał w piwnicy piętro niżej , pewnie do takiego kotła nie wystarczy ceglany komin i będzie potrzebny wkład , możecie coś polecić ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, orcio1 napisał(a):

Dwa napędy to nie problem bo kocioł i tak by stał w piwnicy piętro niżej , pewnie do takiego kotła nie wystarczy ceglany komin i będzie potrzebny wkład , możecie coś polecić ?

Jeżeli twój ceglany komin jest szczelny, to go nie ruszasz, jak straci szczelność wtedy będziesz zastanawiał sie co z nim zrobić 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
18 minut temu, orcio1 napisał(a):

A nie będzie problemu z kondensatem? Komin wysoki , ok 12m , a pięć jest 5 klasy więc spaliny może mieć chłodniejsze 

Dopóki tego nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Może być, ale nie musi 😉

Opublikowano

Temperaturę spalin zawsze można podnosić kosztem odbioru ciepła i trzeba wtedy wycyrklować ten złoty środek, kiedy opał nadmiernie nie wylatuje kominem, ale komin jest suchy.