Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór pompy ciepła do bufora

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kordjano,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, noszę się z myślą zamontowania pompy ciepła do istniejącej instalacji bufora kombinowanego 750L (CO+CWU) Dotychczasowo, grzeję cały zbiornik do okolic 65 stopni i ciepło na ogrzewanie pobierane jest z środkowego wylotu (czyli do połowy zbiornika) a góra pozostaje ogrzewając CWU. Instalacja to 5 grzejników (100x60) oraz łącznie około 40m2 podłogówki. Woda do ogrzewania ustawiona na 32-35 stopni. Aktualnie zużywam średnio 2 tony opału (brykietu) na rok, zapotrzebowanie wychodzi w granicach ~5500kWh na rok - i to by się pokrywało mniej więcej z wyliczeniami, kiedy jeden sezon ogrzewałem prądem (w buforze zamontowane dwie grzałki, łącznie 9kW)  Liczę, w najgorszym wypadku przy całorocznym COP 2.0, jest to sensowny krok w zamian za komfort użytkowania oraz to, że wychodzi nie dużo więcej niż przy aktualnej cenie brykietu.

Teraz mam pytanie, czy ktoś korzysta, bądź miał styczność z taką konfiguracją, o tych rozmiarach buforze+PC? Czy Korzysta ktoś z tańszej taryfy (np g12w) do zmagazynowania ciepła w buforze? Jakiej mocy pompę powinienem szukać, czy 8kW będzie odpowiednie, czy celować w 10kW aby więcej skorzystać z niskiego okienka 13-15. No i proszę o poprawę, jeśli gdzieś w wyliczeniach popełniłem błąd.

Opublikowano

Nie zmagazynuje się w buforze ciepła zasilając go PC. Musisz standardowo podłączyć PC.

Opublikowano

Ja mam bufor 650 l instalacja kocioł plus pompa ciepła , kocioł grzeje standardowo czyli cały bufor . 

natomiast pompa ciepła jak pracuje to daje bezpośrednio na grzejniki a powrót z grzejników idzie w górny króciec bufora i powraca do pompy z króćca który znajduje się na wysokości 3/4 bufora czyli połączenie pompy standardowo z buforem szeregowo na powrocie , mam króćce na czterech poziomach bufora więc dało się tak zrobić by nie grzać całego tego bufora podczas pracy pompy .

No i mam bufor nie kombinowany ,zasobnik cwu osobno to i pc ten zasobnik nie ma problemu grzać .

Opublikowano
43 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Nie zmagazynuje się w buforze ciepła zasilając go PC. Musisz standardowo podłączyć PC.

A czemu się nie zmagazynuje? 

21 minut temu, Kordjano napisał(a):

Ja mam bufor 650 l instalacja kocioł plus pompa ciepła , kocioł grzeje standardowo czyli cały bufor . 

natomiast pompa ciepła jak pracuje to daje bezpośrednio na grzejniki a powrót z grzejników idzie w górny króciec bufora i powraca do pompy z króćca który znajduje się na wysokości 3/4 bufora czyli połączenie pompy standardowo z buforem szeregowo na powrocie , mam króćce na czterech poziomach bufora więc dało się tak zrobić by nie grzać całego tego bufora podczas pracy pompy .

No i mam bufor nie kombinowany ,zasobnik cwu osobno to i pc ten zasobnik nie ma problemu grzać .

Jakiej mocy masz pompę ciepła?

Opublikowano (edytowane)

Bo się to nie opłaca. Lepiej grzać niskim parametrem cały czas niż magazynować bufor wyższym parametrem w tańszej taryfie. PC grzeje przeważnie do 55 stopni ile ciepła zmagazynujesz w twoim buforze i na jak długo to starczy ?

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak byś chciał grzać pompą do 55*, to taniej będzie drogi pellet kupować. Jakikolwiek bufor, inny niż ten mały do defrostów przy pompie inwerterowej, jest totalnie poronionym pomysłem.

• Lubię to 1
Opublikowano
49 minut temu, maciej112 napisał(a):

A czemu się nie zmagazynuje? 

Jakiej mocy masz pompę ciepła?

Mam 7kw , dla mojego budynku za mała , ale takie było założenie bo miało to służyć na okresy przejściowe gdy cop wysokie , ale w sumie do minus 10 daje radę bez grzałki , zresztą przy dwucyfrowych mrozach zdecydowanie wolę grzać kotłem .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
41 minut temu, cezario1 napisał(a):

Bo się to nie opłaca. Lepiej grzać niskim parametrem cały czas niż magazynować bufor wyższym parametrem w tańszej taryfie. PC grzeje przeważnie do 55 stopni ile ciepła zmagazynujesz w twoim buforze i na jak długo to starczy ?

Ładowałem grzałką w nocy do 60, dogrzewałem do okolic 50 w okienku 13-15 i tak w kółko. Zdarzył się oczywiście mróz -15 i nie obyło się bez dogrzania w normalnej taryfie.

28 minut temu, carinus napisał(a):

Jak byś chciał grzać pompą do 55*, to taniej będzie drogi pellet kupować. Jakikolwiek bufor, inny niż ten mały do defrostów przy pompie inwerterowej, jest totalnie poronionym pomysłem.

Również się zastanawiam, nie mniej jednak kocioł na pellet z instalacją to w moim przypadku wejście rzędu 15-17k plus niestabilne ceny surowca. Pompę można teraz dorwać w granicach ~10k. Prąd jak prąd, zdrożeć na pewno zdrożeje ale to nie tak zwariowany temat jak paliw stałych

• Rozwiązanie
Opublikowano
28 minut temu, maciej112 napisał(a):

Ładowałem grzałką w nocy do 60, dogrzewałem do okolic 50 w okienku 13-15 i tak w kółko. Zdarzył się oczywiście mróz -15 i nie obyło się bez dogrzania w normalnej taryfie

To zostań przy grzałce , a jak chcesz pompę to bufor pomiń i będzie dobrze .

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Warto zawsze mieć dwie opcje, niezależnie od tego jakie są. Zawsze jedna będzie tańsza niż druga więc przynajmniej daje szansę ucieczki gdyby znów ceny oszalały. W sumie to teraz mam nawet 3 opcje- PC i kocioł który bierze pellet albo ekogroszek. A pewnie i zboże by łyknął 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
4 godziny temu, maciej112 napisał(a):

Liczę, w najgorszym wypadku przy całorocznym COP 2.0

Jak będziesz grzał wodę 32-35st to COP będzie 4 Dlatego bardziej opłaca się grzać cały czas chociaż prąd droższy.  Można tylko obniżyć temp o kilka stopni jak prą droższy Czyli noc 35st a dzień 30st

Jeżeli chciał byś dogrzewać bufor do wyższej temp to lepsze PC będzie na r290

Opublikowano
1 minutę temu, cezario1 napisał(a):

Jak będziesz grzał wodę 32-35st to COP będzie 4 Dlatego bardziej opłaca się grzać cały czas chociaż prąd droższy.  Można tylko obniżyć temp o kilka stopni jak prą droższy Czyli noc 35st a dzień 30st

Tak, do tego też doszedłem. I ogólnie zostawię połowę bufora, który będzie działał jako zbiornik CWU a ogrzewanie domu wepnę "bezpośrednio"

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, maciej112 napisał(a):

Witam, noszę się z myślą zamontowania pompy ciepła do istniejącej instalacji bufora kombinowanego 750L (CO+CWU)

Za bardzo nie rozumiem jak ten bufor działa

Jak ogrzewa CWU

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, maciej112 napisał(a):

,,,, zostawię połowę bufora, który będzie działał jako zbiornik CWU ,,,,

Jestem pewien, że również ta Twoja koncepcja, nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Czyli musisz grzać cały bufor 700l do temp jaką chcesz w CWU ? Trochę bezsensu.

Może lepiej mały bojler na grzałkę. 

Opublikowano

Ten bufor kombinowany to by był całkiem fajny  ale do kotła na pellet , do pompy jakoś go nie widzę .