Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła Modena 10 kW i bufor 300 litrów - straty cieplne oraz ewentualna modyfikacja instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Wyłączy się jak temperatura zadana przekroczy 2 st obojętnie jaką temperaturę zadasz. I załączy się z powrotem jak temperatura powrotu spadnie o 2 st bo tak działa histereza.

1 źródło

2 co będzie przy 15C

Opublikowano (edytowane)

1 źródło instrukcja obsługi

2 nie ma możliwości ustawienia takiej niskiej temperaturze  grzania.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

IMG20260105200427.thumb.jpg.ef445acc236700ed9b96294c4394f74e.jpg

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Dzięki za konkret, lubię konkrety. 

Zobacz teraz niekonsekwencje między tłumaczeniem 3,5 i 3,6, mimo że to ta sama delta / histereza. Jedna dotyczy wody, druga powietrza. 

Niżej masz zdjęcie oryginalnej instrukcji z oryginalnej pompy, a nie krzywe tłumaczenie z 30 krzywego klona.

Ten parametr to histereza, czyli o ile musi spaść temperatura wody lub powietrza, by mogła ponownie załączyć sprężarka. Tylko tyle. 

Ustawianie tego na mniej niż 5K jest bez sensu, bo pompa z algorytmu stara się utrzymać deltę 5k i domyśle mamy między zasilaniem a powrotem 5k. To oznacza, że niemal od razu po wyłączeniu sprężarki T1 spada o te właśnie 5k.

Widać bezsens histerezy 2k?

IMG_20260105_210806.jpg

Opublikowano (edytowane)

https://kaisai.com/pl/files/page_files/73/instrukcja-instalacyjna-arctic-mono-06-16kw-pl-v18.pdf

Strona 65 z pierwszego linku

Z tej strony pobrana instrukcja instalacyjna

https://kaisai.com/pl/pompy-ciepla-monoblok-arctic-khc

W tej instrukcji trochę inne tłumaczenie ale chodzi o to samo

3.5 dT1SH Histereza uruchomienia kompresora w trybie grzania (T1)

3.6 dTSH Histereza uruchomienia kompresora w trybie grzania dla temperatury pokojowej (Ta) 

Na deltę pomiędzy temp wody  ten parametr nie ma wpływu u mnie. Może coś pozmieniali w oprogramowaniu bo na pewno są różne wersje do różnych PC z grupy Midea. 

Przy grzaniu niskim parametrem 28 st mam małą dalte  3st ale już przy 45st temp wody to delta 7st Sama się zmienia.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Nie ustawię 20 chyba że w trybie wakacyjnym. Zaczyna się od 25st. Jak było ciepło to ją testowałem Przy ustawieniu na 40 st wyłączała się przy 45st  ustawione dT1SH  na 5 jak ustawione na 2 to przy 47st wyłączenie. Teraz to potrafi cały czas  pracować bez wyłączenia.  Defrostów nie zlicza jako wyłączenie sprężarki chyba że jest niska temp wody i używa grzałki.

Mają tu na forum Kaisai może ktoś rozstrzygnie spór czy w tej PC można ustawić deltę i w którym miejscu?

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Widze różnicę w zachowaniu pompy w zależności od tego czy jest wybrane ogrzewanie podłogowe czy kaloryfery. Jak podłogowe to trzyma niską deltę na poziomie 2-3⁰C i nie zwiększa jej podczas grzania, nawet jak nie osiagnęła zadanej temperatury. A w trybie kaloryferów stara się szybciej osiagnąc zadaną temperaturę, czyli zmniejsza wtedy przepływ i zwiększa deltę. Co chyba ma sens bo kaloryfery nie lubią letniej wody. 

Opublikowano
2 godziny temu, Vlad24 napisał(a):

Ten parametr to histereza, czyli o ile musi spaść temperatura wody lub powietrza, by mogła ponownie załączyć sprężarka. Tylko tyle. Ustawianie tego na mniej niż 5K jest bez sensu, bo pompa z algorytmu stara się utrzymać deltę 5k i domyśle mamy między zasilaniem a powrotem 5k. To oznacza, że niemal od razu po wyłączeniu sprężarki T1 spada o te właśnie 5k.

Teoria teorią a w praktyce działa to tak: W ustawieniu na 5 gdy jest mały odbiór ciepła pompa przegrzewa o 5 stopni więc histereza włączeń robi się 10 stopni . Jak ustawisz 2 lub 3 też od razu się nie włącza - (przetestowałem to kiedyś na swojej pompie )

Opublikowano

Czytam i myślę moja nie ... spoglądam na pompę i właśnie w tym momencie się włączyła grzałka 😞 ...-11°C

Opublikowano (edytowane)

U mnie w T-cap nawet przy - 20 st grzałka się nie załączy tylko cop  jest mały 1.8  Obecnie temperatura na dworze  -9st

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Wspomaganie grzałek mam ustawione od -15*C

COP z grzania CO/CWU z ostatniej godziny:

image.png.379c781a6ad5d85952995ec060dcc39a.png

Temperatura z ostatniej godziny:

image.png.17462d69901375cc0bccc87f60b22f16.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ja przesunąłem temperaturę załączenia grzałki na 0* z poprzednich ustawień -5. Przez 4 sezony grzałka zużyła 21kWh, więc nie ma co męczyć sprężarki.

• Lubię to 1