Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekocentr Opal Eco 20 nie dobija do zadanej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich cieplutko, bo zimno nie wypada ;)

Jestem posiadaczem kotła na ekogroszek Ekocentr Opal Eco 20. Zacznę może od podania aktualnych parametrów:

A1 korekta spalania -2
A2 czas przerwy podtrzymanie 12 minut
A3 moc MAX czas pracy pod. 12s
A4 moc MAX czas przerwy 100s
A5 moc MAX siła nadmuchu 40%
A6 moc MIN czas pracy pod. 6s
A7 moc MIN czas przerwy 70s
A8 moc MIN siła nadmuchu 22%

Temperatura zadana: 55 stopni

Przy tych ustawieniach kotła CO dobija do 47-48 stopni, przez co kocioł cały czas pracuje zamiast wchodzić w podtrzymanie. Chciałbym więc prosić tu obecnych o jakąś radę, co zmienić w ustawieniach.

Nie ukrywam, że zależy mi również na optymalizacji zużycia węgla oraz na zredukowaniu ilości popiołu i innego syfu, jaki codziennie muszę sprzątać z popielnika.

Tu muszę zaznaczyć, że na ustawianiu kotła znam się w najlepszym razie średnio, jeszcze do niedawna cały temat pod tytułem ogrzewanie w moim domu ogarniał ojciec, ten jednak zmył się był z tego świata parę tygodni temu.

Dom jest niestety niedocieplony, można powiedzieć wręcz "goły" jeśli idzie o tego typu udogodnienia. Ojciec będący właścicielem budynku - jak przystało na zaciekłego wroga wszelkich nowinek technicznych i w ogóle wszystkiego, co nie rezonowało z jego wizją świata - nie chciał w ogóle słyszeć o dociepleniu i innych "duperelach", stosując argumentację pod tytułem "to nie daje efektu i nie będzie i to jest mój dom i nie będzie". Powierzchnia użytkowa domu to niecałe 140m2.

W załącznikach zdjęcia jak wyglądała sytuacja pod retortą wczoraj ok. 22:30 (+to ile syfu wyciągnąłem po zrobieniu tych zdjęć) oraz płomień ok. 23:40.

20251215_234024.jpg

20251215_225047.jpg

20251215_223755.jpg

20251215_223747.jpg

20251215_223737.jpg

20251215_223729.jpg

20251215_234042.jpg

20251215_234034.jpg

Opublikowano (edytowane)

Kociol isto dziala w pid-pracy ciaglej z regulacja mocy.

Problem widze w ustawieniach tych mocy,bo roznica w podawaniu opalu pomiedzy moca min i max nie duža,znikomna.Przy mocy min.jest 70/6 i przy max.100/12=50/6.

Ustawil bym max.40przerwa/10praca i min.50przerwa/3praca.Powietrze przy min.mocy tylko delikatnie dmuchajaca dmuchawa,lekko ponad jej rozkreczenie.Przy mocy max ustaw tak,by nie syfilo,dymilo i nie dopalowalo wegla tak,jak w popiolu jest.Nie zupelna rakieta,ale musi juž hulac.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Dzięki. Ok. 20:30 wprowadziłem proponowane przez Ciebie ustawienia + zwiększyłem nadmuch max na 45% i w dość krótkim czasie CO podniosło się z 45 na 49 stopni. Przy otwarciu drzwiczek po dłuższej chwili trochę dymiło, ale to jak rozumiem normalne? Będę jeszcze monitorował.

Opublikowano

Koncowki plomieniow nie maja byc ciemne i przechodzic w dym.To znaczy malo powietrza do ilosci podawanego wegla.Ustawic powietrzem czysty,ale nie przerywany plomien.Nie rob dužych zmian zaraz,bo musi sie palnik ustabilizowac okolo pol godzinky i potym dopiero po kontroli dalsza drobna zmiana jednego parametru.

Opublikowano (edytowane)

Godzina 23:35: CO spadło na 44 stopnie.

Co może być tego powodem? Pompa przekazująca ciepło do kaloryferów (nie pamiętam jak ona sie nazywa) jest ustawiona na bieg 1. Dodam jeszcze że była masa dymu. Póki co wróciłem do wcześniejszych ustawień 

20251216_233754.jpg

Edytowane przez mlfs
Opublikowano

Jest dostep czarstwego powietrza w kotlowni? 1 kg wegla spalic,to potrzebne okolo 15kg powietrza,ponad 10m3