Skocz do zawartości
IGNOROWANY

problem z taktowaniem pompy Panasonic Tcap 9kW, podłogówka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam problem z taktowaniem pompy ciepła Panasonic TCap 9kW J monoblok, w instalacji roztwór glikolu. Dom piętrowy, nowy, łącznie 275m2, na parterze duży garaż 55m2 z dużą 5m bramą garażową, który wychładza cały budynek, na ścianach 20cm styro, dach 35cm wełny. Instalacja tylko podłogówka, rozstawy rur 15cm, w garażu 30cm. 2 łazienki – w nich drabinki zasilane z obiegu c.w.u. – grzeją się jak grzeje się zbiornik c.w.u. 270l. Bufor jako sprzęgło – tylko 50l. 2 rozdzielacze – parter 7 obwodów (13 pętli), piętro 8 obwodów (12 pętli), a przy nich 2 pompki grundfos alpha 2 25-80, idą na 2 biegu, przepływy 1,5-2,5 w zależności ile pętli włączy się jednocześnie. Pętle do ok 80mb. Mam wszędzie termostaty pokojowe i siłowniki termoelektryczne. Temperatura w pomieszczeniach ustawiona na ok. 22st, garaż 16st, wiatrołap 17st., łazienki 22,5st, histereza od 0,3 do 1 (garaż, wiatrołap). Delta na grzaniu w pompie 5st., na c.w.u. 9st. Zbiornik c.w.u. grzany do 45st. Pompa włącza się średnio 4 razy na godzinę. Co bym nie robił – zmieniał deltę na grzaniu, zmieniał z krzywej na stałą (próbowałem stałą 30-35st.) – średnia liczna włączeń/wyłączeń pompy na godzinę waha się od 3,5 do nawet 5,5. Bawiłem się też histerezą ma sterowaniu podłogówką – niewiele to zmieniło. Zaobserwowałem że trochę mniej włączeń na godzinę jest przy trybie cichym pompy 3 – między 3,5 a 4/h. Przy trybie normalnym dochodzi do 5/h. Co mam zrobić aby zredukować taktowanie pompy do max 2/h? Czy bufor 150l zamiast 50l coś zmieni? – Większy mi się nie zmieści w kotłowni. A może jakieś inne rozwiązanie?

Edytowane przez Mikel
Opublikowano

Sprzedać T-cap a kupić słabszą.

Opublikowano
12 minut temu, cezario1 napisał(a):

Sprzedać T-cap a kupić słabszą.

Nie ma takiej opcji - w tym roku ją kupiłem. Można coś innego poradzić? Z analizy na cieplo.app wychodziło mi zapotrzebowanie z c.w.u. 7,5-8,5kW, więc nie sądziłem że mogę tutaj za dużo przestrzelić, instalator też twierdził że będzie ok. Instalator twierdzi że bufor 150l niewiele zmieni, radzi dodać harmonogram żeby pompa nie grzała w nocy tylko w dzień i maksymalnie zwiększyć histerezę na sterowaniu poszczególnymi pomieszczeniami - z obecnych 0,3 jak mam teraz w pokojach (takie wskazówki były na jakimś forum że im mniejsza histereza tym lepiej) do np. 1,0 jak mam w garażu..

15 minut temu, nightwatch napisał(a):

Jeśli pompa pracuje cały czas to może powinna zrobić sobie przerwę np na godzinę czy dwie? Domyślam się że jest ustawiona do pracy ciągłej ze stałą temperaturą wody?

Czyli co, dodać harmonogram? Nie wiem co rozumiesz przez "Domyślam się że jest ustawiona do pracy ciągłej ze stałą temperaturą wody?". Pompa chodzi cały czas..

Opublikowano
10 minut temu, Mikel napisał(a):

Nie ma takiej opcji - w tym roku ją kupiłem.

Jedynie możesz ustawić na tryb cichy 3. Ewentualnie w ustawieniach skalibrować czujnik temp zewnętrznej żeby pokazywał 2 st wyższą temperaturę.    Reszta zabiegów będzie się wiązała z większym zużyciem prądu lub dodatkowymi kosztami. Najrozsądniej zamontować tanią PC którą kupisz za 5tys i dołożyć do niej a T-cap zostawić na duże mrozy. 

Opublikowano
32 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Jeśli pompa pracuje cały czas to może powinna zrobić sobie przerwę np na godzinę czy dwie

Można ustawić harmonogram pracy ale według mnie słabo to będzie działało. Szybko nagrzeje wodę i się wyłączy a pomieszczenia i tak nie dogrzeje bo grzejniki czy podłogówka nie zdążą oddać ciepła. 

6 minut temu, Mikel napisał(a):

7? 🙂

T-cap najniżej moduluje się do 6kw

Opublikowano
3 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Można ustawić harmonogram pracy ale według mnie słabo to będzie działało. Szybko nagrzeje wodę i się wyłączy a pomieszczenia i tak nie dogrzeje bo grzejniki czy podłogówka nie zdążą oddać ciepła. 

T-cap najniżej moduluje się do 6kw

No właśnie zauważyłem że nie schodzi poniżej 34hz.. Inny instalator polecał mi pompę 12kW, więc nie przyszło mi do głowy że z tą pompą mogę mieć tego typu problemy. Chciałbym to ogarnąć możliwie niewielkim kosztem. 

Opublikowano

Jak jest poniżej plus 5 stopni, to nie zejdzie niżej niż 35 Hz powyżej 5 stopni na dworze schodzi do 18hz dlatego można trochę oszukać czujnik temperatury zewnętrznej. Niestety przy niskiej częstotliwości sprężarka będzie miała słabe smarowanie dlatego Panasonic wymyślił sobie takie zabezpieczenie.

Ja mam też Kaisai 10 kW i moduluje mi się do 3.5ł kW A PC firmy daikin potrafi zejść jeszcze niżej z modulacją

.

Opublikowano
2 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Jak jest poniżej plus 5 stopni, to nie zejdzie niżej niż 35 Hz powyżej 5 stopni na dworze schodzi do 18hz dlatego można trochę oszukać czujnik temperatury zewnętrznej. Niestety przy niskiej częstotliwości sprężarka będzie miała słabe smarowanie dlatego Panasonic wymyślił sobie takie zabezpieczenie.

Ja mam też Kaisai 10 kW i moduluje mi się do 3.5ł kW A PC firmy daikin potrafi zejść jeszcze niżej z modulacją

.

szkoda że tego nie wiedziałem wcześniej. Ale muszę coś spróbować zaradzić z tym co już mam..

Opublikowano (edytowane)

Nawet nie masz co walczyć z tą PC bo nie wygrasz. Najlepszym rozwiązaniem albo ją sprzedać albo dołożyć drugie słabe PC. Zwiększenie histerezy na regulatorze pokojowym coś pomoże. 

Wierzy mi że jak masz dokładać duże bufory i iść w koszty to lepiej kupić drugie PC.

Poproś instalatora który to dobierał może wymieni Ci  na coś słabszego.

Kolega @tomek767 podobno przerabiał czujnik pogodowy żeby jeszcze więcej zawyżał temperaturę Może napisz do niego. Ale na pewno będzie się to wiązało z szybszym zużyciem sprężarki.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Ok, A czy na przykład ta zmiana buforu na większy coś realnie zmieni? bo mam możliwość niewielkim kosztem założenia tego buforu 150l, zamiast obecnych 50l. 

Opublikowano
Godzinę temu, Mikel napisał(a):

Czyli co, dodać harmonogram? Nie wiem co rozumiesz przez "Domyślam się że jest ustawiona do pracy ciągłej ze stałą temperaturą wody?". Pompa chodzi cały czas

Nie wiem czy harmonogram, czy może termostat domowy powinien zatrzymać pompę dopóki temperatura nie spadnie. Jak wznowi pracę po godzinie to będzie miała co robić i przez dłuższy czas się nie wylaczy

Opublikowano

Problem z tą pompą jest taki że ona dąży do uzyskania jak najszybciej temperatury zadanej. I dopiero jak się zbliża do tej temperatury to moduluje mocno do 6 kW. Całkiem inna zasada działania niż w Kaisai ta z kolei moc podnosi stopniowo.

15 minut temu, Mikel napisał(a):

, A czy na przykład ta zmiana buforu na większy coś realnie zmieni? 

Bardzo mało.

Ja mam prąd za darmo to grzeje nawet w suterenie gdzie nie muszę grzać. Usunąłem ocieplenie z rur powrotnych w sutannie żeby oddawały ciepło. Oczywiście taki zabieg pomógł tylko że jak płacisz za prąd to lepiej zmienić PC.

Opublikowano

@Vlad24 wytłumacz człowiekowi o co Ci chodzi Ja wiem że z pompy 16 kW zrobili t_cp 9 kW trochę to wina Panasonica ale instalator powinien o tym wiedzieć szczególnie gdy autoryzowany.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Mikel napisał(a):

,,,, zmiana buforu na większy coś realnie zmieni? ,,,,
,,,,założenia tego buforu 150l, zamiast obecnych 50l. 

Przede wszystkim ten bufor tylko wspomaga pompę ciepła w czasie defrostów. 

No to liczmy, musimy dodatkowo podgrzać 100 l wody z od temperatury 30*C do temperatury 35*C.
Przy pracy pompy ciepła z mocą 9 KW czas wydłuży się o 3min 53sek.
Przy pracy pompy ciepła z mocą 6 KW czas wydłuży się o 5min 50sek.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
29 minut temu, cezario1 napisał(a):

@Vlad24 wytłumacz człowiekowi o co Ci chodzi Ja wiem że z pompy 16 kW zrobili t_cp 9 kW trochę to wina Panasonica ale instalator powinien o tym wiedzieć szczególnie gdy autoryzowany.

No właśnie nie wybrałem 18 tylko 9. A instalator nic mi nie wspomniał o tym że ta pompa jest aż tak mocna i nie moduluje nisko.. tak jak pisałem wyżej inny instalator wciskał mi 12kw.

Opublikowano (edytowane)

Kaisai 16kw ma przy -15st moc 8.5kw a przy +15 moc to 16kw a Ty masz przy -15 9kw i przy +15 też 9kw bo obcięli moc w dodatniej temp programowo.  Czyli sprężarka od większej PC  nie zmoduluje się tak nisko z mocą jak np zwykły Panasonic jedno wentylatorowy 9kw bo jest dobrana do mocy ujemnej przy -15st Zwykły Panasonic 9kw miałby przy - 15 poniżej 7kw mocy a Kaisai 10kw jeszcze mniej niż Panasonic bo poniżej 6kw. Morał z tego taki że dobiera się do danego modelu PC biorąc pod uwagę też że producenci różnie wykonują swoje PC

Panasonic ma program do doboru PC i w nim wychodzi jaki model potrzebny jest  klientowi

32 minuty temu, Mikel napisał(a):

tak jak pisałem wyżej inny instalator wciskał mi 12kw.

Bo na przykład Sprsun na r32 ma mniejszą moc w ujemnej temp niż Kaisai 10kw i jego odpowiednik to mniej więcej 12kw

Edytowane przez cezario1