Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pompa ciepła rotenso 8kw monoblock plus kominek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, marcus312 napisał(a):

... Jakie są ryzyka przy zbyt niskiej częstotliwości (np. ~15 Hz)?

• Problemy z powrotem oleju do sprężarki ................

I dlatego u mnie najniżej jest 29Hz 🙂 i pompa co sześć godzin przyspiesza i otwiera zawór rozprężny - olej wraca a panewki lepiej się dosmarują .

Zrzut ekranu 2025-11-17 203459.png

• Lubię to 1
Opublikowano

Akurat wymieniam co 10tyś kilometrów 🤣

• Lubię to 1
Opublikowano

Proponuję przestawić się na montaż monobloków, bo innych niedługo nie kupimy. Cała reszta jest teraz masowo wyprzedawana.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, lajosz napisał(a):

I dlatego u mnie najniżej jest 29Hz 🙂 i pompa co sześć godzin przyspiesza i otwiera zawór rozprężny - olej wraca a panewki lepiej się dosmarują .

Zrzut ekranu 2025-11-17 203459.png

A w mojej mam możliwość ustawienia czasu co ile ma olejować tzn działa to także jak określony czas chodzi na niskiej częstotliwości to na 3 minuty wchodzi na wysokie obroty po czym znów sobie pyka dalej na swoim niskim biegu. padnie to padnie trudno.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja olej też co 10 tyś w dwóch autach a w 3 co 15 bo trasy lata.

Czy we wszystkich pompach chińskich w okolicach ceny 5 tyś można regulować częstotliwość z jaką ma pracować sprężarka? Bo Hz to ilość "obrotów, ruchów" na sekundę?

Podłączyłem jeszcze licznik energii do bojlera na wodę. Mam 50l bo może jeśli zużycie prądu było by duże warto by zastanowić się nad grzaniem ciepłej wody. Wiem, że do pomp są specjalne zasobniki ja mogę tylko mieć 100l bo chciałbym umieścić go w takiej mini piwnicy co mam a wejście jest tam przez płytkę gresową 60x60 . 

Choć z racji posiadania tylko prysznica zużycie wody ciepłej jest małe. Sprawdzę ile energii na to idzie przez tydzień może miesiąc. 

Jejku tylko jak ja to wszystko połącze?

• Lubię to 1
Opublikowano

To raczej bez sensu żeby zmieniać ręcznie szybkość sprężarki. Po to tam wsadzili ten inwerter żeby sterownik sam regulował predkosć. Co użytkownik może poprawić po projektantach urządzenia nie mając nawet pojęcia jak to działa?

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie masz wpływu na parametry elektryczne sprężarki , to wszystko ustawił producent . Te same pompy działają różnie u różnych użytkowników ponieważ różny jest odbiór ciepła . ( szybszy ,wolny , temperatura , dopasowanie mocy , bufor - brak bufora , szybkość pomp obiegowych itd.) 

Aaa.. i Hz - czyli herce to nie obroty , ale obroty od nich zależą .  

• Lubię to 1
Opublikowano
10 godzin temu, nightwatch napisał(a):

To raczej bez sensu żeby zmieniać ręcznie szybkość sprężarki. Po to tam wsadzili ten inwerter żeby sterownik sam regulował predkosć. Co użytkownik może poprawić po projektantach urządzenia nie mając nawet pojęcia jak to działa?

Ale to ma swoje zalety bo np masz przewymiarowaną pompę to sobie obniżysz częstotliwość i po sprawie drugi plus przewymiarowanej pompy to mniejsza częstotliwość defrostów z tego względu że pompa chodzi delikatnie ,notabene ja ustawiłem defrost co 2 godziny pod warunkiem że spełnione są warunki czyli przy określonej temperaturze wejścia i wyjścia z parownika i obroty wentylatora dopasowane do temp zew to też da się regulować bo na logikę po co wiatrak ma przewalić ogromne ilości powietrza skoro nie ma takiego zapotrzebowania , jest tych bajerów być może za dużo nie ukrywam i zanim się dojdzie do ładu z tym to i 2 miesiące braknie czasu ale jak już ustawione ok to bajeczka.

• Lubię to 1
Opublikowano
18 minut temu, berti napisał(a):

masz przewymiarowaną pompę to sobie obniżysz częstotliwość

No wreszcie ktoś rozwiazał problem. Po co robić urządzenia o różnej mocy czy liczyć jakieś zapotrzebowanie na ciepło, jak przecież wystarczy guzik nacisnąć.

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ja bym napisał do producenta, żeby robił tylko jeden model np. 20kW i gałeczkę do regulacji mocy, koniecznie od zera do maxa.

Opublikowano
1 godzinę temu, nightwatch napisał(a):

No wreszcie ktoś rozwiazał problem. Po co robić urządzenia o różnej mocy czy liczyć jakieś zapotrzebowanie na ciepło, jak przecież wystarczy guzik nacisnąć.

Tego nie zrobił producent .

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, carinus napisał(a):

Ja bym napisał do producenta, żeby robił tylko jeden model np. 20kW i gałeczkę do regulacji mocy, koniecznie od zera do maxa.

... ale chodzi bajeczka! 600W w największe mrozy, a tak pyka na 300W. COP wysoki, nawet 16. 

Tylko zużycie prądu przez cały sezon takie samo jak w innych pompach 🤣

... ale ogólnie BAJKA 😁

PS, a moja teraz przy -2*C 30kWh/na dobę Tragedia 🤣

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
48 minut temu, berti napisał(a):

Tego nie zrobił producent

Nie da się zrobić jednej uniwersalnej pompy ciepła, bo: 

sprężarki mają ograniczony zakres modulacji mocy
 różne budynki mają różne zapotrzebowanie cieplne
 zbyt duża pompa działa źle (taktuje) i jest nieefektywna
 jednym urządzeniem nie da się objąć zakresu np. 2–25 kW
 koszty i komplikacje techniczne byłyby ogromne

To trochę jak z samochodami:
nie da się zrobić jednego auta, które jest jednocześnie tirem, osobówką i motocyklem — każde musi być zoptymalizowane do swojej pracy.

Opublikowano

Berthold o sprężarkach zainstalowanych w pompach ciepła dopiero się uczę, ale są także inne bardzo ważne elementy pomp ciepła, jak na przykład  wymiennik ciepła gaz freonowy - woda.

Porozmawiajmy natomiast teraz o tym Twoim wymienniku ciepła, w Twojej pompie ciepła DIY.

Wymiennik ciepła typu "rurowy". Czyli rurka miedziana miękka "wciepnięta" do środka rury wodociągowej PE.

Berthold czy wiesz, lub przypuszczasz jaki typ przepływu następuje pomiędzy tymi dwoma ośrodkami ?. Laminarny (uporządkowany i warstwowy) czy turbulentny  (chaotyczny i burzliwy). 
To się dotyczy przepływu gazu freonowego w rurce miedzianej, jak i też wody grzewczej w rurze PE.
Te przepływy wpływają na Liczbę Reynoldsa a to przekłada się na sprawność wymiany ciepła.

Nie liczę, że kiedykolwiek zaprezentujesz jakieś wiarygodne liczby dotyczące sprawności takiego wymiennika, lub sprawności Twojej pompy ciepła co jest dużo łatwiejsze do osiągnięcia.

ps.
Nie wiem ile pomieszkujesz na Śląsku Opolskim wiem natomiast, że zawsze kupowałeś węgiel w tonach a spalałeś w wiaderkach. Dopiero natarczywe zapytania @o6483256 przyczyniły się do tego, że raczyłeś zważyć węgiel w wiaderku w kg.  

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, o6483256 napisał(a):

... ale chodzi bajeczka! 600W w największe mrozy, a tak pyka na 300W. COP wysoki, nawet 16. 

Tylko zużycie prądu przez cały sezon takie samo jak w innych pompach 🤣

... ale ogólnie BAJKA 😁

PS, a moja teraz przy -2*C 30kWh/na dobę Tragedia 🤣

Ty to wiesz czy Jackowski ci zdradził ???

11 minut temu, marcus312 napisał(a):

Nie da się zrobić jednej uniwersalnej pompy ciepła, bo: 

sprężarki mają ograniczony zakres modulacji mocy
 różne budynki mają różne zapotrzebowanie cieplne
 zbyt duża pompa działa źle (taktuje) i jest nieefektywna
 jednym urządzeniem nie da się objąć zakresu np. 2–25 kW
 koszty i komplikacje techniczne byłyby ogromne

To trochę jak z samochodami:
nie da się zrobić jednego auta, które jest jednocześnie tirem, osobówką i motocyklem — każde musi być zoptymalizowane do swojej pracy.

To ja wiem ale jak kupiłem taką pompę to dużo nie wiedziałem , najpierw no ori sterowaniu no to była tragedia niby ciepło niby grzała niby mógłbym to pominąć i nie interesować się skoro ciepło ale w międzyczasie ktoś rozwiązał jak pompa zew komunikuje się z wew i zrobił sterownik do którego przez 2 lata robił aktualizacje i w sumie teraz doprowadzone to jest do perfekcji , najważniejsze że działa bez taktowania jak każda inna ale dobrze dobrana (moja nie była dobrze dobrana) ja jestem zadowolony a czy prądu ze tyle czy tyle cuż każda zjada prąd nic za darmo.

10 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Berthold o sprężarkach zainstalowanych w pompach ciepła dopiero się uczę, ale są także inne bardzo ważne elementy pomp ciepła, jak na przykład  wymiennik ciepła gaz freonowy - woda.

Porozmawiajmy natomiast teraz o tym Twoim wymienniku ciepła, w Twojej pompie ciepła DIY.

Wymiennik ciepła typu "rurowy". Czyli rurka miedziana miękka "wciepnięta" do środka rury wodociągowej PE.

Berthold czy wiesz, lub przypuszczasz jaki typ przepływu następuje pomiędzy tymi dwoma ośrodkami ?. Laminarny (uporządkowany i warstwowy) czy turbulentny  (chaotyczny i burzliwy). 
To się dotyczy przepływu gazu freonowego w rurce miedzianej, jak i też wody grzewczej w rurze PE.
Te przepływy wpływają na Liczbę Reynoldsa a to przekłada się na sprawność wymiany ciepła.

Nie liczę, że kiedykolwiek zaprezentujesz jakieś wiarygodne liczby dotyczące sprawności takiego wymiennika, lub sprawności Twojej pompy ciepła co jest dużo łatwiejsze do osiągnięcia.

ps.
Nie wiem ile pomieszkujesz na Śląsku Opolskim wiem natomiast, że zawsze kupowałeś węgiel w tonach a spalałeś w wiaderkach. Dopiero natarczywe zapytania @o6483256 przyczyniły się do tego, że raczyłeś zważyć węgiel w wiaderku w kg.  

Z czego wnioskujesz że mam jakąś rurę wymiennik ??? mam normalny wymiennik promaga p powierzchni wymiany 1,6m2 on ma 62 płytki , to duży wymiennik , a jednostka zewnętrzna to gree amber prestige z 3 rzędowym parownikiem i zaworem EEV sprężarką dwurotacyjną , wg ich papierów ta pompa ma przy minus 25 lub 30 nie pamętam strzelam 80 procent swojej mocy , nie rozumiem tylko co ci nie podoba się w tego typu pompach ??? przecież nikogo nie namawiam ja zrobiłem i mam , mam też ori kupioną pompę split leżeć w zapasie więc jak padnie obecna to wymienię na drugą po co te docinki i ten dziwny rodzaj dociekliwości jak być chciał kogoś ugotować ? nie rozumię ,o koledze wspomnianym nie wypowiadam się .

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, berti napisał(a):

,,,, Z czego wnioskujesz że mam jakąś rurę wymiennik ??? ,,,,

Jak to z czego, sam na tym forum Info Ogrzewanie, zdawałeś nam relacje w formie pisanej oraz fotograficznej z prac konstrukcyjnych nad tym rurowym wymiennikiem ciepła.
I wszystko było wtenczas według Ciebie, takie glanc genau

,,,, mam normalny wymiennik promaga p powierzchni wymiany 1,6m2 on ma 62 płytki , to duży wymiennik ,,,,

Rozumiem, że znowu jakieś dodatkowe niepotrzebne koszty poniosłeś.

,,,, przecież nikogo nie namawiam ja zrobiłem i mam ,,,,

Te słowa są najlepsze, które raczyłeś przed chwilą napisać.

Masz zaburzenia pamięci czy amnezje.
A może Ty jesteś tylko takim nieskromnym pyszałkiem, który lubi się chwalić i wyolbrzymia swoje osiągnięcia, często w sposób, który wydaje nam się tutaj na forum przesadzony. 

2 godziny temu, berti napisał(a):

,,,, po co te docinki i ten dziwny rodzaj dociekliwości jak być chciał kogoś ugotować ? nie rozumię ,,,,

Bo onegdaj w złe towarzystwo wpadłem. JWK Lubliniec.
To tam zapoznałem się z analityką a później z psychologią. Oczywiście w obu dziedzinach jestem taką samą trąbą jak Ty w szeroko rozumianej technice.

Podsumowując.
Nie gniewaj się na te moje uszczypliwości.
Jednakże widzę u Ciebie w stosunku do czasu przeszłego, duży progres.

Być może, ale to dopiero jak nastąpi inna pora roku, a mnie zdrowie dopisze, to na kole się do Ciebie wybiorę by pocztówkę z pozdrowieniami do skrzynki pocztowej wrzucić.
Według Google Maps po drodze jest 80 km, ale ja przeważnie leśnymi dróżkami podążam (do Dziewkowic lasem) więc ze 120 km w jedną stronę trzeba będzie pedałować.

Opublikowano

Dziwaczny tok rozumowania, nie o zagadnieniach ale personalnie już owszem ,ok kończę bo raczej chyba nikogo nie interesuje taki temat więc nie widzę dalszego sensu kontynuacji , a na odwiedziny zapraszam.

Opublikowano
42 minuty temu, berti napisał(a):

Dziwaczny tok rozumowania, nie o zagadnieniach ale personalnie już owszem ,,,,

Odniosę się analitycznie do Twoich wypowiedzi w tym temacie.
Numer wypowiedzi - numer postu
1 - 21  ,  2 - 25  ,  3 - 30  ,  4 - 34  ,  5 - 37  ,  6 - 41  ,  7 - 43

Berthold, które Twoje posty od 1 do 5 w tym temacie, były ściśle powiązane z tematem ?.
Ja patrzę na to wszystko z boku, więc inaczej widzę i postrzegam to co piszesz.
Nie dosyć, że nie w temacie to w dalszym ciągu przekazujesz treści w sposób zawoalowany (trudne słowo).  

Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Jak to z czego, sam na tym forum Info Ogrzewanie, zdawałeś nam relacje w formie pisanej oraz fotograficznej z prac konstrukcyjnych nad tym rurowym wymiennikiem ciepła.
I wszystko było wtenczas według Ciebie, takie glanc genau

I wszystko zostało dla potomnych - np post #43 w w poniższym temacie

Ja jeszcze poczekam

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wiecie, że to się skończy kolejną woltą berholda 🤣

@berthold

@Goguś

@omama

@prokurator

@berti

🤣