Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pompa ciepła rotenso 8kw monoblock plus kominek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, marcus312 napisał(a):

... Jakie są ryzyka przy zbyt niskiej częstotliwości (np. ~15 Hz)?

• Problemy z powrotem oleju do sprężarki ................

I dlatego u mnie najniżej jest 29Hz 🙂 i pompa co sześć godzin przyspiesza i otwiera zawór rozprężny - olej wraca a panewki lepiej się dosmarują .

Zrzut ekranu 2025-11-17 203459.png

Opublikowano

Akurat wymieniam co 10tyś kilometrów 🤣

Opublikowano

Proponuję przestawić się na montaż monobloków, bo innych niedługo nie kupimy. Cała reszta jest teraz masowo wyprzedawana.

Opublikowano
5 godzin temu, lajosz napisał(a):

I dlatego u mnie najniżej jest 29Hz 🙂 i pompa co sześć godzin przyspiesza i otwiera zawór rozprężny - olej wraca a panewki lepiej się dosmarują .

Zrzut ekranu 2025-11-17 203459.png

A w mojej mam możliwość ustawienia czasu co ile ma olejować tzn działa to także jak określony czas chodzi na niskiej częstotliwości to na 3 minuty wchodzi na wysokie obroty po czym znów sobie pyka dalej na swoim niskim biegu. padnie to padnie trudno.

Opublikowano

Ja olej też co 10 tyś w dwóch autach a w 3 co 15 bo trasy lata.

Czy we wszystkich pompach chińskich w okolicach ceny 5 tyś można regulować częstotliwość z jaką ma pracować sprężarka? Bo Hz to ilość "obrotów, ruchów" na sekundę?

Podłączyłem jeszcze licznik energii do bojlera na wodę. Mam 50l bo może jeśli zużycie prądu było by duże warto by zastanowić się nad grzaniem ciepłej wody. Wiem, że do pomp są specjalne zasobniki ja mogę tylko mieć 100l bo chciałbym umieścić go w takiej mini piwnicy co mam a wejście jest tam przez płytkę gresową 60x60 . 

Choć z racji posiadania tylko prysznica zużycie wody ciepłej jest małe. Sprawdzę ile energii na to idzie przez tydzień może miesiąc. 

Jejku tylko jak ja to wszystko połącze?