Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Druga doba jazda za darmochę czyli grzanie świecenie itp nie dość że darmocha to jeszcze oddane za dwie doby prawie 80kwh a magazyn też pełny oby tak do Sylwestra 😁

Dalej mam ciapkę w głowie z powodu wyboru falownika , w grę wchodzi DEYE 12kw lub HOYMILES 10kw obydwa hybrydowe obydwa podobno superowe jedynie ten drugi ma 4 stringi do podłączenia ech , chyba rzucę monetę.

Opublikowano (edytowane)

No tak, ale pompa pobrała swoje, więc de facto miałeś pobór z sieci.

Ja wczorajsza doba 11kWh z sieci gdzie pompa pobrała 21kWh, a dom drugie tyle

image.png.1716e935f0720dcafc803e1d691132b0.png

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie , pompa od 2 dób jest na magazynie bo mam przełącznik sieć-agregat i jak fajnie świeci to pstrykam na magazyn i z magazynu jedzie pompa oraz prawie cały dom i nie dość że wystarcza na dom to i naładuje do pełna magazyn który do rana się rozładowuje do ok 60 proc a ongrid oddaje wszystko jak leci a nie idzie pełną parą tzn taką jaka w umowie czyli 8,4kwp   tylko 6,5-7 kw dlatego ta myśl o zmianie falownika i ustawić ładowanie oraz oddawanie na poziomie 8,4kwh tak aby od samego rana praktycznie do wieczora szło pełną parą ,teraz z ofgridu trochę tracę po naładowaniu jest to bezczynne tyle co dom tam ciutkę hapnie a tak całość paneli byłaby zaprzęgnięta do roboty.😃

Opublikowano

Mamy tu na forum kogoś z falownikiem DEYE  bo im więcej czytam tym mniej z tego rozumuję , jedni łączą przez load drudzy grid inni gen ,jednemu do sieci wysyła drugiemu tylko próbkuje i jakies piki do sieci , 

czego ja chcę ? 

wyrzucić falownik ongridowy foxess T8G3 który oddaje do sieci , wyrzucić ofgridowy falownik easun i narazie 3 stringi uwolnione wpiąć w nowy DEYE 12kw 3 fazy ,ustawić oddawanie na 8,4kw a reszta w magazyn 32kwh , ale nie chciałbym aby on mi z magazynu nocą wysyłał prąd , może to tak działać ???

Opublikowano (edytowane)

Ustawiasz w opcjach falownika/magazynu, że ma tylko uzupełniać "straty" domu (zazwyczaj opcja auto) i "zero export to grid"

To są normalne funkcje falowników hybrydowych i każdy to ma

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Też już byłem pewny że wiem ,najpierw chciałem tego hoymilies 10kkw 3 fazy ale mało info o nich jakies niepopularne a w tej samej cenie 7 tys kosztuje deje ten najnowszy model z otwieranymi drzwiami już byłem pewien a tu oglądam i dowiaduję się że tak różowo to nie ma , dobrze jak by ktoś kto to ma się wyraził bo wydam 7 patyków a potem coś nie tak , wiem że deye niezbyt z agregatami chce pracować ale to akurat niezbyt mnie interesuje bo zimą wszedłbym w taryfę G12 i nocą ładował a za dnia z magazynu ale słyszę że one potrafią nocą oddawać z magazynu ,chyba że gostek wie dział tyle ile ja czyli nic i źle ustawił , ech.

Opublikowano

Ja się z Deye już dawno wyleczyłem i na razie poluję jednak na Hoymiles-a od 15kW wzwyż. Oglądałem niedawno film Karola Andrzejewskiego, montował u siebie tego klocka, po tym jak wywalił deye. Będę obserwował wszystkie informacje na ten temat. 

Opublikowano

carinus nie Karola tylko Kamila ok, ale miałeś-masz deye czy na podstawie Kamila ? mnie tak po prawdzie nie zależy na agregacie tak jak jemu , hyomiles 15-ka to ok 9 tysiaków już natomiast deye od 12kw podobno to to samo czy 12-15-20 kw i da się to ustawić w menu to nie moje twierdzenie tylko jakiś gostek tak twierdzi i nawet to pokazywał jak to się ustawia, mnie też po głowie ten homylies lata ale tak skąpe informacje że nic nie da się dowiedzieć musiałbym zagraniczne strony polukać oni tam bardziej ogarnięci ale nie znam anglikańskiego tylko ruski bo takiego mnie uczyli i o dziwo jeszcze go pamiętam.😁😁😁 deye jednak ma całą masę zwolenników.

Opublikowano

Może być podobno 1 fazowy ale deye nie jest w stanie wyciągać z agregatu tyle ile mógłby dać chyba że źle to zrozumiałem ale coś o tym że tylko 1,5kw potrafi wyciągać.