Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Druga doba jazda za darmochę czyli grzanie świecenie itp nie dość że darmocha to jeszcze oddane za dwie doby prawie 80kwh a magazyn też pełny oby tak do Sylwestra 😁

Dalej mam ciapkę w głowie z powodu wyboru falownika , w grę wchodzi DEYE 12kw lub HOYMILES 10kw obydwa hybrydowe obydwa podobno superowe jedynie ten drugi ma 4 stringi do podłączenia ech , chyba rzucę monetę.

Opublikowano (edytowane)

No tak, ale pompa pobrała swoje, więc de facto miałeś pobór z sieci.

Ja wczorajsza doba 11kWh z sieci gdzie pompa pobrała 21kWh, a dom drugie tyle

image.png.1716e935f0720dcafc803e1d691132b0.png

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie , pompa od 2 dób jest na magazynie bo mam przełącznik sieć-agregat i jak fajnie świeci to pstrykam na magazyn i z magazynu jedzie pompa oraz prawie cały dom i nie dość że wystarcza na dom to i naładuje do pełna magazyn który do rana się rozładowuje do ok 60 proc a ongrid oddaje wszystko jak leci a nie idzie pełną parą tzn taką jaka w umowie czyli 8,4kwp   tylko 6,5-7 kw dlatego ta myśl o zmianie falownika i ustawić ładowanie oraz oddawanie na poziomie 8,4kwh tak aby od samego rana praktycznie do wieczora szło pełną parą ,teraz z ofgridu trochę tracę po naładowaniu jest to bezczynne tyle co dom tam ciutkę hapnie a tak całość paneli byłaby zaprzęgnięta do roboty.😃

Opublikowano

Mamy tu na forum kogoś z falownikiem DEYE  bo im więcej czytam tym mniej z tego rozumuję , jedni łączą przez load drudzy grid inni gen ,jednemu do sieci wysyła drugiemu tylko próbkuje i jakies piki do sieci , 

czego ja chcę ? 

wyrzucić falownik ongridowy foxess T8G3 który oddaje do sieci , wyrzucić ofgridowy falownik easun i narazie 3 stringi uwolnione wpiąć w nowy DEYE 12kw 3 fazy ,ustawić oddawanie na 8,4kw a reszta w magazyn 32kwh , ale nie chciałbym aby on mi z magazynu nocą wysyłał prąd , może to tak działać ???

Opublikowano (edytowane)

Ustawiasz w opcjach falownika/magazynu, że ma tylko uzupełniać "straty" domu (zazwyczaj opcja auto) i "zero export to grid"

To są normalne funkcje falowników hybrydowych i każdy to ma

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Też już byłem pewny że wiem ,najpierw chciałem tego hoymilies 10kkw 3 fazy ale mało info o nich jakies niepopularne a w tej samej cenie 7 tys kosztuje deje ten najnowszy model z otwieranymi drzwiami już byłem pewien a tu oglądam i dowiaduję się że tak różowo to nie ma , dobrze jak by ktoś kto to ma się wyraził bo wydam 7 patyków a potem coś nie tak , wiem że deye niezbyt z agregatami chce pracować ale to akurat niezbyt mnie interesuje bo zimą wszedłbym w taryfę G12 i nocą ładował a za dnia z magazynu ale słyszę że one potrafią nocą oddawać z magazynu ,chyba że gostek wie dział tyle ile ja czyli nic i źle ustawił , ech.