Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Zygfryd771 napisał(a):

Witam.  Posiadam dom drewniany 125m + z 30m poddasza welna 15 fasada 25cm dach+ jakies pewnie 10 cm na strop . Wybrałem w czystym powietrzu kocioł zgazowujący ponieważ mam wlasny las, niestety w wiekszosci sosnowy. Człowiek z firmy niby proponuje mi jakiś METALBET 20kw + Bufor 1000l ale już coś tam negatywnego słyszałem na jego temat. Czy kojarzycie Państwo może jakiś piec zgazowujący nadajacy się troszkę bardziej pod 80% sosny?

Ten kocioł już widać ze udręka po schemacie i brak sterownika i dmuchawy wyciągowej wydaje się już lepszym kocioł DOMUSA TEKNIK ale to hiszpan produkcja  jedynie dobra cena jak ferroli,a tak to nic więcej nie wiadomo konstrukcyjnie ciekawy jak w tej cenie ok 10 

Opublikowano

Wrzuć link do ceny Lignum Domusa NG, ja ostatnio widziałem 14800 netto. Chyba że piszesz o innym kotle.🤪

Opublikowano (edytowane)

Mora jest przedstawicielem Domusa Teknik, firma działa/produkuje od lat 70. Kotły pelletowe z serii BioClas ma na średniej - wyższej półce.

Moc kotła dobierasz do zładu wody w buforach które powinno się dobrać do zapotrzebowania budynku na ciepło.

W takiej kasie to już lepiej brać Lignum niż Ferroli, Atmos, czy jakiś inny - w zasadzie to chyba nie ma konkurencji w tym przedziale cenowym.🤔

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Caldo ktoś ma na grupie więc możesz go śmiało pytać o użytkowanie.

O Lignum nic tu nie czytałem więc ciężko się wypowiedzieć.

Trzeba by porównać parametry tych kotłów, i czym sterownik zarządza w standardzie.

Jak tak na szybko spojrzałem sobie na Lignum to bardziej do mnie technicznie przemawia, no i masz serwis pod nosem ( jeśli oczywiście mowa tylko o kotłach na holzgaz w takiej kwocie ).

Dzwoń do Mora w Poznaniu i jedź go sobie obejrzeć.

Opublikowano

Właśnie dzwoniłem do Mora.Fajny facet dobrą miał wiedze tylko sprzedaje Atmos i Lignum.

Lignum w promocji teraz jest 15 sztuk na na składzie cena była około 15 tyś i spadała na 9.900 za 20 kw

Konstrukcyjnie mówił ze to atmos w lepszym opakowaniu z lepszym sterownikiem.Jak by sam miał brać wybrał by tego lignum niz atmosa ale atmos też mówił dobry jest sprzedaje atmosów setki ale na dziś w cenie to lignum.

Cześći akcesoria mówił dostępne do kotła i tanie

Teraz jadę bufor odebrać 1200L jutro może podjadę ten kociołek obejrzeć chociaż już myślałem go w ciemno kupować na jutro się umówiłem ze zadzwonię i zamówię. 

Opublikowano

Wiesz 15 szt to nie tak dużo.

Albo się szybko rozejdzie albo będą nadal stały.

Weź na wszelki wypadek sobie ( jeśli jest taka możliwość ) zadzwoń i zarezerwuj 20 kW.