Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie,10 lat bylo,bo starsze kotly nie musialy byc badane,tzw.pozaklasowe z podstawy.

• Zgadzam się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak i Ciebie się sprawuje takie pomieszczenie na bufor przy tych temperaturach ?

Dużo mniejsza strata niż wcześniej?

Jaka temperatura w tym ogrodzie zimowym?

Opublikowano (edytowane)

No myślę ze mniejsze straty muszą być bo wtedy stał na dworze.Dziś np rano było -11,a w środku było +10.Koło południa słońce nagrzało szyby i było już +20.

Temperatura bardzo zmienna jest przez szyby trochę słońca i już nagrzewa się mocno.

dokładnie jeszcze nie wytestowane bo na dniach ustawione i jeszcze dachem trochę ucieka ale do środka już ociepliłem na górę wierzch wyłożę gontem to to lekkie aby konstrukcji nie obciążać.

5 września to zamówiłem miało być za 4-5 tygodni,a było dopiero 23 grudnia.

bufor 1200litrów np rozpalam o 15 godz i w tym czasie grzeje się bufor.zbiornik cwu i podłogówka.Jeden wkład pali się 4-6 godzin nawet zależny co włożone.Góra buforu nagrzewa się do 80 stopni.Po jednym wkładzie lub trochę jeszcze dołożę,następne rozpalanie następnego dnia o 15godz,a cały czas pracuje podłogówka.Czy to dobre rezultaty?Dla mnie dobre bo drewna jak bym zliczył to  z 30 kg spalam na dobę.

Problem teraz mam z nawiewem do kotłowni.Miałem ładny zrobiony w drzwiach wejściowych zewnętrznych do kotłowni ,a teraz przed drzwiami jest zamontowany ten ogród zimowy i już nie ma ciągu powietrza.Mam jeszcze okno w kotłowni i jak mam je otwarte na przechył to nie wiem czy wystarczy powietrza przez te okno?hmm 

20260106_170630.jpg

Edytowane przez Dominik007
  • Lubię to 1
Opublikowano

A nie masz przez ścianę na zewnątrz przebitej czerpni powietrza ? Ja mam tak zrobione z fi 200 rury. Drewno potrzebuje duże ilości powietrza przy spalaniu. 

Opublikowano

miałem otwór nawiewny w drzwiach bo kiedyś łatwiej było mi w drzwiach jak w ścianie kuć ale teraz przez drzwi nie ma przepływu bo drzwi są we wnętrzu zimowego ogrodu.

Będę musiał zrobić przez ścianę ale nie bardzo mam miejsce bo  obok mam wodomierze i zasilanie i odbiór wody i czy mi nie zamarznie?

Opublikowano (edytowane)

To zrob zetke.Wciagnie tyle ile kociol potrzebuje i zbytno zimy nie ciagnie.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Tu myślę zrobić przebicie pod wodomierzem ale trochę koliduje  hmm nie bardzo

20260106_190848.jpg

zetka też myślałem ale znów napakuje rur i jak to będzie wyglądało

miejsce na nawiew była by gdzie skrzynia z drewnem ale tam ona musi stać bo najlepsze miejsce

kto coś wymyśli jak rozwiązać nawiew?co dwie głowy to nie jedna😄

Edytowane przez Dominik007
Opublikowano

A z ciekawości, jaki koszt takiego ogrodu?

Opublikowano

No i elegancko. To jest ważna rzecz. A masz regulator ciągu kominowego?

Opublikowano

Ja też nie miałem przerobiłem i na wyczystke się zmieściło wyczytałem w instrukcji kotła że musi być i hydraulik powiedział że to dobra sprawa.

A u Ciebie w instrukcji kotła nie ma wytycznych co do RCK?

Opublikowano

Nie ma wytycznych.Za duży ciąg kominowy to chyba mało kiedy występuje chyba ze w kominach np 12 metrowych lub w kiepskich konstrukcyjnie kotłach.

Nie mam kłopotu z duzą temperaturą spalin i przekraczaniem zadanej temperatury więc nie ma sensu montaż w moim przypadku  RCK

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Lignum działa nadal bardzo dobrze.Nabijanie od 35 stopni buforu 1200 litrów jednym wkładem np olchy dociągnie do 75 stopni przy równoczesnym poborze ogrzewania na podłogę i ładowania zbiornika cwu.

Jak by nie było poboru to bufor by miał ciężko zmagazynować jeden wkład.

nigdy więcej jeszcze nie załadowałem jak 1,5 wkładu przy ładowaniu buforu i odbioru.

Czasowo to zależy od poboru itd.Wkład  czyli jeden załadunek potrafi się spalać od 4 do 6 godzin zależy co się włoży.

Ten kocioł nie jest przystosowany do naturalnego ciągu.

Rozpalam zamykam przychodzę za kilka godzin nie muszę siedzieć nad nim jak w atmosie nic nie kopci ani nie dymi

• Lubię to 1
Opublikowano

Mój stary coraz bardziej cieknie. W kotle Stalmark po wyjęciu sprężyn można palić na grawitacji. Rozważam jeszcze Ferroli cgf tam chyba jest dysza żeliwna. Mam pytanie ,jak się reguluje  w kotle lignum powietrze wtórne? I nie zrobiłeś fotki wymiennika, Pozdrawiam.

Opublikowano

Wygląda że Lignum NG i Ferroli CGF to taka sama konstrukcja - nawet sterowniki podobne.

Opublikowano

Na forum jest wrzuciłem jakiś czas temu skan wymiennika to sobie proszę zobaczyć.

Nie nic się nie zawiesza komora ma dobry kształt.Palę nie grubszymi jak fi 100.

Powietrze PP PW producent lignum twierdzi ze jest fabrycznie wyregulowane ale ja zmieniłem przeregulowałem.Po otwarciu dolnych drzwiczek są śruby do regulacji i robisz większą szczelinę takich grzybków lub mniejszą.

Mówię lignum za ok 9900zł to jest super piec kupować ani się nie zastanawiać to nie stalmark ze czyszczenie co 3 dni rozkręcania pół pieca itd.Stalmark to prosto na złom to smołownik i utrapienie szkoda czasu na komentowanie tego.

Tak zgadza się feroli wygląda konstrukcyjnie podobnie do lignuma ale lignum widzę ze ma lepiej przemyślane sterowanie powietrzem PP PW

Feroli nie ma dyszy żeliwnej na 99%.

20251001_144806.jpg

W drzwiczkach dolnych są jak by jakieś zastawki i same się otwierają- zamykają powietrze dostarczające do pieca.sam sobie steruje "podciśnieniem" takie mam wrażenie z użytkowania

użytkuje ze 3-4 miesiące ten kociołek i drzwiczki ani grama nie są okopcone a w atmosie jak widzę u innych to całe osmolone .Popiołu tyle co nic po wypaleniu komory.Sterownik mogli by lepszy dać ale idzie to rozwiązać dokupując pod siebie inne dodatkowo.

20260129_125122.jpg

Tak wygląda w rurze wylotowej do komina idealnie sucho żadnej smoły

temperatura spalin max 200. głównie 120-150 się utrzymuje ale nie smoli więc jest dobrze

20260111_092755.jpg

20251026_162907.jpg

20251026_074709.jpg

20251031_171453.jpg

20251031_171559.jpg

Opublikowano

@Dominik007Zachęciłeś mnie trochę żeby zainteresować się tym kociołkiem, ale jak zobaczyłem w katalogu cenę chyba 15 800,- za 20kW to pozostanę jednak przy moim kotle pierwszego wyboru Blaze za 19 000,-. Różnica w cenie w porównaniu do możliwości regulacji powietrza i łatwości rozpalania, nie przekonuje mnie. Możliwość płynnego sterowania dawkami powietrza jest dla mnie niestety dosyć ważna.