Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie,10 lat bylo,bo starsze kotly nie musialy byc badane,tzw.pozaklasowe z podstawy.

• Zgadzam się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak i Ciebie się sprawuje takie pomieszczenie na bufor przy tych temperaturach ?

Dużo mniejsza strata niż wcześniej?

Jaka temperatura w tym ogrodzie zimowym?

Opublikowano (edytowane)

No myślę ze mniejsze straty muszą być bo wtedy stał na dworze.Dziś np rano było -11,a w środku było +10.Koło południa słońce nagrzało szyby i było już +20.

Temperatura bardzo zmienna jest przez szyby trochę słońca i już nagrzewa się mocno.

dokładnie jeszcze nie wytestowane bo na dniach ustawione i jeszcze dachem trochę ucieka ale do środka już ociepliłem na górę wierzch wyłożę gontem to to lekkie aby konstrukcji nie obciążać.

5 września to zamówiłem miało być za 4-5 tygodni,a było dopiero 23 grudnia.

bufor 1200litrów np rozpalam o 15 godz i w tym czasie grzeje się bufor.zbiornik cwu i podłogówka.Jeden wkład pali się 4-6 godzin nawet zależny co włożone.Góra buforu nagrzewa się do 80 stopni.Po jednym wkładzie lub trochę jeszcze dołożę,następne rozpalanie następnego dnia o 15godz,a cały czas pracuje podłogówka.Czy to dobre rezultaty?Dla mnie dobre bo drewna jak bym zliczył to  z 30 kg spalam na dobę.

Problem teraz mam z nawiewem do kotłowni.Miałem ładny zrobiony w drzwiach wejściowych zewnętrznych do kotłowni ,a teraz przed drzwiami jest zamontowany ten ogród zimowy i już nie ma ciągu powietrza.Mam jeszcze okno w kotłowni i jak mam je otwarte na przechył to nie wiem czy wystarczy powietrza przez te okno?hmm 

20260106_170630.jpg

Edytowane przez Dominik007
  • Lubię to 1
Opublikowano

A nie masz przez ścianę na zewnątrz przebitej czerpni powietrza ? Ja mam tak zrobione z fi 200 rury. Drewno potrzebuje duże ilości powietrza przy spalaniu. 

Opublikowano

miałem otwór nawiewny w drzwiach bo kiedyś łatwiej było mi w drzwiach jak w ścianie kuć ale teraz przez drzwi nie ma przepływu bo drzwi są we wnętrzu zimowego ogrodu.

Będę musiał zrobić przez ścianę ale nie bardzo mam miejsce bo  obok mam wodomierze i zasilanie i odbiór wody i czy mi nie zamarznie?

Opublikowano (edytowane)

To zrob zetke.Wciagnie tyle ile kociol potrzebuje i zbytno zimy nie ciagnie.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Tu myślę zrobić przebicie pod wodomierzem ale trochę koliduje  hmm nie bardzo

20260106_190848.jpg

zetka też myślałem ale znów napakuje rur i jak to będzie wyglądało

miejsce na nawiew była by gdzie skrzynia z drewnem ale tam ona musi stać bo najlepsze miejsce

kto coś wymyśli jak rozwiązać nawiew?co dwie głowy to nie jedna😄

Edytowane przez Dominik007
Opublikowano

A z ciekawości, jaki koszt takiego ogrodu?

Opublikowano

No i elegancko. To jest ważna rzecz. A masz regulator ciągu kominowego?

Opublikowano

Ja też nie miałem przerobiłem i na wyczystke się zmieściło wyczytałem w instrukcji kotła że musi być i hydraulik powiedział że to dobra sprawa.

A u Ciebie w instrukcji kotła nie ma wytycznych co do RCK?

Opublikowano

Nie ma wytycznych.Za duży ciąg kominowy to chyba mało kiedy występuje chyba ze w kominach np 12 metrowych lub w kiepskich konstrukcyjnie kotłach.

Nie mam kłopotu z duzą temperaturą spalin i przekraczaniem zadanej temperatury więc nie ma sensu montaż w moim przypadku  RCK

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1