Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie , palę w piecu 30kw teraz będzie to już trzeci sezon , nie mam już pomysłu co robię źle ... 😞 Powiem szczerze po śmierci teścia zostałem zmuszony zająć się piecem ,teściowa z bratem (80lat) kupili piec z Polskiej grupy Kotlarskiej ,kotły biadała .... 30kw nówka ,serwisant wytłumaczył co i jak mam robić , i tak robilem i robię , niestety wiem że robię to źle , szkoda że to forum dopiero teraz odkryłem , ja na kotłach na ekogroszek w ogóle się nie znam , głównym moim problemem jest nisko schodzący żar , spalanie tako jako opanowałem dom jest ogromny 400mkw do ogrzania piwnica poddasze (jak piętro) parter i piętro ,cały dom i poddasze nie ocieplone ... Od września do maja idzie 7 ton węgla ... Ale olać ilość problem jest z nisko schodzącym zatem i  je wiem co z tym zrobić a po waszych postach widzę że będzie coraz to gorzej ... 

Retorta jest ogromna i ponoć ślimak na końcu ma jakiś młynek i z prawej strony często wychodzi, bardzo drobny miał ,który nie chce się palić , retorete muszę rozbierać co dwa miesiące ponieważ gromadzi się tam syf .. na załączonych zdjęciach widać i retorte i palnik i rodzaj używanego węgla , sterownik jest prosty tech st37n

Czas pracy 9 sek

Czas przerwy 34 sekundy

Przerwa w podawaniu 4min.

Siła nadmuchu 14%

Praca w podtrzymaniu 9sek

Przysłona otwarta na 3/4

Bardzo prosze o pomoc w opanowaniu nisko schodzącego żaru, nie mam wpływu na to jaki węgiel oni kupią (workowany-karlik/Karolinka,lub luzem kupują ).

Ja mieszkam blisko nich i tam dochodzę pilnować pieca.

Taka retorta kosztuje +-350zl zamówić nowa czy ta da radę ten sezon ?

PXL_20250806_161000477.RAW-01.COVER.jpg

PXL_20250806_160909278.RAW-01.COVER.jpg

PXL_20250806_160848218.RAW-01.COVER.jpg

PXL_20250806_160812684.RAW-01.COVER.jpg

PXL_20250806_160804560.RAW-01.COVER.jpg

PXL_20250806_160707326.RAW-01.COVER.jpg

Opublikowano

Witaj na forum,

Generalnie jeżeli żar schodzi za nisko podczas aktywnej pracy to albo podnieść czas podawania albo obniżyć czas przerwy. Ja miałem identyczną (inny kocioł i sterownik) i ustawienia podawanie 15s, przerwa 45s.

Jeżeli schodzi za nisko podczas podtrzymania to można zwiększyć "Przerwa w podawaniu" albo zmniejszyć Praca w podtrzymaniu (tylko z czuciem, żeby nie wygasało).

Retortę przy zakładaniu uszczelniasz?

Opublikowano

Obejzrij,czy nie jest w sklepach retorta z nawierconymi dziurkami wyžej,zamiast naciec.Nawet te dziury sa kierowane do gory i nie pozwalaja paleniu dole przy slimaku,jak te naciecia.

Opublikowano (edytowane)

OK.Jescze polecam zatmelic kilka dziurek w miejscu,gdzie nie wychodzi od slimaka mial,bedzie potym wiecej napowietrzane miejsce z mialom i palenie na palniku troche stabilniejsze.Mam palnik batorego i jest tam tež ten problem.Tam,gdzie wychodzi grubsze zaklejam 1/3 dziurek i sa potym pali pozwolniej,ten czas wystarcza do wypalenia mialu na przeciwnej stronie.Poki nie chodzi na dužo niskich mocach,potym wszystko marne.Možne testowo poprzed zaklejenim založic w dziurki na wolno szrubunki i zmieniac ich miejsca do najlepszego dopasowania napowietrzania.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Witam. Przerwa w podawaniu 4 minuty ? i podawanie 9 s ?, czego dotyczy podtrzymania ?    I jeszcze jedno ile w podtrzymaniu stoi piec ?

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem zmiana korony palnika na wierconą(bez zaklejania otworów). Możesz zadzwonić do producenta Ekoenergii, wysyłają za pobraniem ale nie znam aktualnych cen.

Obawiam się że te nastawy nie są właściwe ale żeby to właściwie dobrać trzeba by wiedzieć coś o instalacji i o zapotrzebowaniu. Po twoim opisie mogę tylko przypuszczać co jest nie tak.

Opublikowano

Dzień dobry, nie było mnie kilka dni, teraz zobaczyłem pana odpowiedź, już tłumaczę.

Przerwa w podawaniu była ustawiona na lato, gdyż temperatura na piecu przekraczała ustawione 60 stopni (dochodziła nawet do 75 stopni...) teściowej i wujkowi mieszkającemu i góry nie da się wytłumaczyć, że ten piec jest zbyt mocny i on działał, tylko po to by oni mieli ciepłą wodę, ponieważ solary zamontowane na dachu nie wystarczają na cztery osoby, gdyż wodę z solarów zużywa się na bieżąco ... I piec był w stanie w godzinę osiągnąć żądaną temperaturę wody i kaloryferów, a że nie miał ujścia, bo kaloryfery s zakręcone na lato a działały też solary, to często temp dobijała do 70 stopni, wtedy odkręciłem im w nieczynnych pokojach kaloryfery, by gdzieś to znalazło ujście i po to proszę pana, była ustawiona przerwa w podawaniu 4 min, podawanie 9 sekund, czyli jak piec miał nawet 65 stopni, to on po czterech minutach się załączał na 9 sekund, by podać węgla, żeby żar nie schodził mi zbyt nisko , nie mogłem tego skrócić, ponieważ przesypywałby się węgiel.

I teraz tak czy zima, czy latem (zima piec nie przekracza temp powyżej zadanej, na bieżąco opada o 3 stopnie, załącza się, dobija do zadanych 60 stopni i tak wkoło Macieja, +- 5 min ten piec wytrzymuje, zanim temp spadnie o trzy stopnie i dobije do 60. Najgorsze w tym jest to, że mam kopczyk, mam ładne spalanie, problemem jest to, że żar schodzi na samym dół i mam w rowku wypełnione uszczelniaczem wysokotemperaturowym (1500 stopni), a także od środka, nic to nie daje, żar ciągle schodzi do ślimaka , tak jak by gdzieś było lewe powietrze ,może faktycznie ta retorta wiercona będzie lepszym rozwiązaniem i być może się to sprawdzi, jak pisałem wyżej chałupa teściowej i wujka jest ogromna piwnica + piętro+ drugie piętro + poddasze użytkowe (praktycznie dodatkowe piętro) o nic kompletnie nie jest ocieplone, ani poddasze, ani cały dom, dom 400 mkw do ogrzania (wliczając sień 2 kaloryfery) nie mają czujnika temperatury, ja nim jestem ... Obydwoje lubią mieć ciepło min 24 stopnie w domu , i tak jak mówię, spalanie jest ok, idealny popiół nie jest , ale spala się naprawdę fajnie, problemem jest żar, nie wiem czemu on schodzi tak nisko , przeczytałem sporo tematów na temat ekoenergii i dobrych opinii to nie ma w ogóle ... Rzadko ktoś chwali ich system ... Jak coś więcej trzeba informacji, to nie ma problemu, napisze /odpowiem.

Opublikowano

Witam. Po pierwsze tutaj zwracamy się per ty więc nie ma co "panować". Po drugie akurat co do Ekoenergii to sobie chwalę ale na początku też były problemy.  Koronę wymieniłem na wierconą w ramach gwarancji i zrobił to osobiście serwisant Ekoenergii, w tamtym czasie prowadzili taka akcję serwisowa ponieważ jak twierdził i słusznie korona z nacięciami do groszku zupełnie się nie sprawdza.  Kanały powietrzne- nacięcia są bardzo nisko praktycznie na ślimaki i tam już powstaje żar który podnosi temperaturę całego palnika , znam przypadki że do 70 st. Więc wymiana wskazana jak najbardziej. Dziwię się że pomimo tego producenci kotłów ( nie palnika) nie zwracają na to uwagi i nadal oferują te niby uniwersalne. Teraz kwestia nadmuchu podajesz 14% może się i dobrze pali ,nie wiem ale zwróć uwagę że dmuchawa nie tylko dostarcza tlen na palenisko ale chłodzi też sam palnik- to jej 2 główne zadania. Dokładając do tego kupę żaru na palniki możesz sobie łatwo wyobrazić co się dzieje.

Następna kwestia to sama instalacja i nie chodzi tu o całość instalacji jako takiej ale o połączenie pieca z instalacją i zastosowane rozwiązania bo jeżeli piec z podajnikiem został wpięty w instalację po byłym śmieciuchu bez żadnych innych obecnie stosowanych rozwiązań to choć byś stawał na uszach zawsze to będzie kulało.

Temat szeroki i głęboki, porad możesz otrzymać dużo, tylko czy ktoś kto nie zna całości może wskazać właściwą ?  W temacie tylko rozmowa, bo pisanie i dopytywanie o kolejne elementy może potrwać miesiącami.

Opcja 2 dobrze ogarnięty hydraulik który stosuje dobre rozwiązania, których schematy są dostępne w Internecie a i tu na forum były prezentowane i omawiane.

Opublikowano (edytowane)

A wracając do ustawień jakie podawałeś, ja bym odwrócił te wartości tj. Podawanie 4s, przerwa 9 min Siła nadmuchu 14x2 czyli 28%.

Chodzi oczywiście o podtrzymanie.

Edytowane przez 1mps
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jutro będę dzwonił do ekeoenergii o tą retortę wierconą, obecnie piec wyłączony , ale nie omieszkam sprawdzić tych ustawień , dzięki za rozmowę , mam nadzieję że uda się to w tym sezonie opanować, bo jak mówiłem wcześniej, problem jest tylko z nisko chodzącym zarem. Pozdrawiam i dziękuję za fajna dyskusje.

W dniu 9.08.2025 o 16:10, 1mps napisał(a):

Witam. Przerwa w podawaniu 4 minuty ? i podawanie 9 s ?, czego dotyczy podtrzymania ?    I jeszcze jedno ile w podtrzymaniu stoi piec ?

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem zmiana korony palnika na wierconą(bez zaklejania otworów). Możesz zadzwonić do producenta Ekoenergii, wysyłają za pobraniem ale nie znam aktualnych cen.

Obawiam się że te nastawy nie są właściwe ale żeby to właściwie dobrać trzeba by wiedzieć coś o instalacji i o zapotrzebowaniu. Po twoim opisie mogę tylko przypuszczać co jest nie tak.