Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Sytuacja jest taka - fotowoltaika do grzania CWU, 6x450W, przetwornica eco-solar-boost daje "modyfikowane" napięcie na 2kW grzałkę w boilerze, alternatywnie grzeję też baniak od CO i w domu przedłużacz do grzejnika olejowego czy czajnika. Wszysto działa zgodnie z planem o ile jest słońce 🙂 Prawdopodobnie nie zwróci się nigdy ale latem nie muszę palić w piecu żeby mieć ciepłą wodę, więc warto było.

"Problem" jest taki że panele patrzą na południe. Niby najbardziej uzasadnione wielkością nasłonecznienia, ale jak na potrzeby domowe okazuje się nie-do-końca optymalne. Żal mi tego słońca co grzeje teraz od 6 rano do 10 czy 11 i nie świeci mi na panele a mogło by "nagotować" wody zanim domownicy wstaną. Paneli obrócić się nie da, zamurowane. Pomyślałem o dołożeniu drugiego zestawu, w kier wschodnim - mam miejsce, bez problemu ogarnę temat, tylko kwestia falownika mnie intryguje.

Najłatwiejsze (dla mnie) elektrycznie było by danie drugiego (np mikroinwerter 2kW na 4 panele), ale wymagało by to jakiegoś przełącznika co by przełączał zasilanie o którejśtam godzinie, czy nawet ręcznie, trochę słabe, ale w ostateczności zrobię tak. Miejsca na 2gą grzałkę w boilerze brak, choć myślałem też o przyspawaniu mufy 5/4 do klapy inspekcyjnej.

A w nie-ostateczności to widzę inwertery na jakieś 3-4kW, on-gridowe, czyli po prostu robią prąd bez akumulatorów i pisze że są na dwa stringi, 2xMPPT, na przykład:

AFORE HNS 3600TL 1-fazowy, 2-stringowy;   SOLAX X1-3.6-T-D JEDNA FAZA 3.6KW, 2 MPPT;   FoxESS F3000 2MPPT WiFi FALOWNIK 3kW

Czy to jest to czego potrzebuję? Czy te 2 MPPTy są właśnie po to by np ogarnąć 2 kierunki świata, różne stopnie naświetlenia? Bo instrukcja do AFORa mówi że panele mają być jednakowe i tak samo skierowane. Tyle że to instrukcja do wszystkich modeli na raz, także 1-stringowych.

Jeżeli ktoś zna odpwiedź/rozwiązanie na dwa kierunki FV to proszę o krótką poradę.

dzięki, pozdrawiam