Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś uruchomiłem tę pompę, wielki dzień. Na razie jeszcze nieoficjalnie, bez serwisu Kaisai, ale chciałem najpierw wyeliminować problemy. Zostało mi parę wycieków do uszczelnienia po próbie ciśnieniowej no i obczajenie jakie i gdzie kable sterujące będą potrzebne. Zrobilem dużo błędów przy budowie instalacji jako totalny ignorant hydrauliczny, ale to były koszty nauki.Teraz już wiem. Pomyłki to przede wszystkim stosowanie źle dobranych akcesoriów, kupno zbyt małej średnicy rur karbowanych, niezbyt przemyślane prowadzenie rur i nieuważne czytanie wymagań instalacyjnych. Przez to słabe rozeznanie mam teraz kilkaset złotych warte pudło złączek mosiężnych i trochę elementów zgrzewanych ktore okazaly sie niepotrzebne. Nie zamontowałem filtra magnetycznego który jest wymagany w wytycznych instalacyjnych, a potem połowę rur musiałem przerobić żeby go zmieścić. Z rur flexo całkiem zrezygnowałem i zamiast tego zgrzalem sobie wszystko z PP. Ten system zgrzewany jest naprawdę świetny, wszystko szczelne za pierwszym razem i nabrałem już wprawy w zgrzewaniu tak że idzie to szybciej niż skręcanie. 

Połączenia skręcane uszczelniam na teflon i to często trzeba poprawiać bo cieknie. Jak bym robił jeszcze raz to bym unikał takich połączeń, zamiast tego wybrał bym wszedzie elementy z szerokim czołem pod uszczelki- to nie cieknie i szybko się montuje. Ale trzeba wiedzieć że są takie złączki bo nie są takie popularne.

Mosiądz generalnie jest drogi, cena idzie mocno w górę wraz ze wzrostem średnic, na dodatek lokalne hurtownie kroją niemiłosiernie takich amatorow jak ja, tak ze opłaca się nawet pojedyncze rzeczy zamawiać przez internet. Dlatego lepiej od razu planować plastik wszędzie gdzie tylko się da I poświęcić czas na znalezienie pasujących akcesoriów zgrzewanych zamiast łączyć z mosiądzem. 

Teraz jeszcze zostaje ogarnąć sterowanie tak żeby pompa ładnie współpracowała z kotłem.

Opublikowano

Nie dawałem żadnych, ale pompa pracuje cicho i nie ma wibracji. Po rurach słychać za to pracę jej elementów wewnętrznych. No ale u mnie plastik i do domu daleko więc nie dociera.

Opublikowano (edytowane)

Zdradzę wam protipa jeśli jest głośno - trzeba jak najbardziej robić krzywo i najlepiej dać pętlę np z pexa po drodze 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Ameryki nie odkryłeś 😉

Bez urazy oczywiście 😉