Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ciśnieniem w instalacji po zamknięciu układu i wymianie rur.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Napisałem do Tekli z zapytaniem czy po przejściu z ekogroszku na drewno muszę dokonać jakiś zmian w sterowniku kotła. Wydaje mi się, że zmiana na biomasę może zmienić ustawienia tylko retorty tak jak pisałeś, ale żadnych innych zmian nie będzie.

A tak swoją drogą to czemu problem pojawił się po zamknięciu układu, a nie występował wcześniej skoro paliłem w ten sam sposób ?

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

A miałeś wtedy zawór 4d?

Ponadto miałeś naczynie wzbiorcze, które powiększało zład wody.

Co do palenia drewnem, jest tam opcja "wentylator".

1.png.6d8a87e30ed1d8b8f1bee20f4567bebb.png

I być może to trzeba włączyć do palenia na ruszcie.

Opublikowano (edytowane)

Zawór 4-D miałem od samego początku.  Co do tej opcji to chyba dotyczy to tylko palenia automatycznego wbrew temu co jest tam napisane. Bawiłem się ustawieniem wentylatora w tej opcji przy paleniu drewnem, ale bez żadnych efektów ( ta opcja jest włączona, regulowałem też siłę nawiewu ). Zastanawiam się czy w tej opcji przy paleniu ręcznym nie powinna zostać wybrana opcja STOP ?

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Pablo a sprawdziłeś już to ręczne otwarcie zaworu?

Wg mnie jeśli nie dopuścisz do całkowitego zamykania zaworu to będzie działać.

Jeśli chodzi o @lenas1 i nasze odmienne zdanie na temat miejsca instalacji czujnika temperatury zaworu 4d - to zależy jaki jest cel tego zaworu. Jesli regulacja temperatury powrotu - to na powrocie. Jesli regulacja temperatury zasilania co - to na zasilaniu co. Obu rzeczy na raz nie można robić, trzeba się zdecydować która temperatura będzie mierzona i regulowana. Sterownik pieca jest ustawiony na regulację której z tych temperatury?

Opublikowano

Tak, tu mówimy o reg. temp. na zasilanie,a ręcznie tak pewnie nie otwierał 4d.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, nightwatch napisał(a):

Pablo a sprawdziłeś już to ręczne otwarcie zaworu?

Sterownik pieca jest ustawiony na regulację której z tych temperatury?

Ręczne otwarcie zaworu sprawia, że temperatura kotła spada, nie zmienia to jednak sytuacji z ciśnieniem i DBV

Co do sterownika - żebym to ja wiedział gdzie sprawdzić tą opcje na co jest nastawiony....

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

No to instalatora za du... e i niech doprowadzi instalację do porządku. 

Opublikowano
W jakim sensie " dopiero będzie zabawa " ? Według mnie w mojej obecnej sytuacji, gdy nie palę w trybie automatycznym, tylko ręcznie to instrukcja jest bezużyteczna bo opisane w niej ustawienia znajdują zastosowanie tylko gdy pali się z podajnikiem ( ekogroszkiem ).
Ale cala reszta jest wciąż aktualna. Dokonałeś przecież tylko wyboru typu palenia w P6. Czego Ci jeszcze brakuje?
Opublikowano

Tak właśnie zamierzam zrobić, tylko jak to ugryźć żeby było dobrze. Zaczynam  żałować że układ został zamknięty. 

Teraz historyjka sprzed kilkunastu minut:

Dzwonię do gościa z pytaniem czy znajdzie czas żeby zainstalować mi pompkę na powrocie od 4-D do kotła, na co po długiej chwili milczenia usłyszałem " a po co, przecież tam nie ma sensu instalować pompki bo i tak jest obieg "

Jakiś komentarz mógłbym poprosić do tej sytuacji? Proszę mi powiedzieć co mam mówić następnym razem na pytanie " po co... ? " gdy będę dzwonił do innej osoby.

Opublikowano
14 minut temu, pablos83 napisał(a):

Ręczne otwarcie zaworu sprawia, że temperatura kotła spada, nie zmienia to jednak sytuacji z ciśnieniem i DBV

Ciekawe, czyli piszesz że temperatura kotła spada ale ciśnienie wody rośnie? Do tej pory wszyscy myśleliśmy że wzrost ciśnienia jest na skutek wzrostu temperatury na kotle, ale teraz to nie mam pojecia

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, pastor napisał(a):

Ale cala reszta jest wciąż aktualna. Dokonałeś przecież tylko wyboru typu palenia w P6. Czego Ci jeszcze brakuje?

No właśni chyba nie jest aktualna, bo np regulacja zachowania podajnika, czasu podawania itp które są w instrukcji łądnie opisane są zbyteczne w paleniu ręcznym. 

4 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Ciekawe, czyli piszesz że temperatura kotła spada ale ciśnienie wody rośnie? Do tej pory wszyscy myśleliśmy że wzrost ciśnienia jest na skutek wzrostu temperatury na kotle, ale teraz to nie mam pojecia

Może źle się wyraziłem. Jak się włączy DBV  to aby szybko obniżyć ciśnienie muszę upuścić wody z instalacji C.O wtedy ciśnienie szybko spadnie ( tak samo się stanie jak nie upuszczę wody a zadziała zawór bezpieczeństwa ).

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Nie rozumiem też tego spadania temperatury- skoro spada to znaczy że wcześniej musiała wzrosnąć. No to pytanie czemu wzrosła skoro pisałem żeby zawór 4d trzymać cały czas otwarty? Robisz inaczej?

Opublikowano
1 minutę temu, nightwatch napisał(a):

Nie rozumiem też tego spadania temperatury- skoro spada to znaczy że wcześniej musiała wzrosnąć. No to pytanie czemu wzrosła skoro pisałem żeby zawór 4d trzymać cały czas otwarty? Robisz inaczej?

Zrobiłem tak" Poczekałem aż trochę wzrośnie temperatura na kotle i otworzyłem zawór ręcznie. Ten był otwarty jakiiś czas, ale jak temperatura spadła siłownik go zamknął bo nie odłączałem go. Tak, wiem miałem go odłączyć na amen ale dostęp jest tak beznadziejny że póki co tego nie robiłem. 

Opublikowano (edytowane)

Intencja była taka żeby doprowadzić do jakiejś przejrzystej i nie zmieniającej się sytuacji, no ale jak w międzyczasie zawór otwiera się i zamyka, temperatura rośnie i spada, dbv upuszcza wodę to generalnie jest chaos. I w sumie to o której temperaturze tu mówisz, o tej na kotle czy o tej przy zaworze 4d?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Mówię o temperaturze na kotle ( ta jak już pisałem nie musi być wcale jakaś bardzo wysoka, aby zadziałał DBV ), ale to już chyba zostało rozgryzione - brak pompy na powrocie od zaworu 4-D do kotła.

Opublikowano

Jak go siłownik zamknął to nie był przełączony na sterowanie ręczne. 

Opublikowano (edytowane)

Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć.  A co do pompy to poprosiłbym o komentarz do posta który zamieściłem kilkadziesiąt minut temu. 

Godzinę temu, pablos83 napisał(a):

Teraz historyjka sprzed kilkunastu minut:

Dzwonię do gościa z pytaniem czy znajdzie czas żeby zainstalować mi pompkę na powrocie od 4-D do kotła, na co po długiej chwili milczenia usłyszałem " a po co, przecież tam nie ma sensu instalować pompki bo i tak jest obieg "

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

@pablos83 zadzwoń do innego instalatora, pompa musi być, i ochrona powrotu ma być WYŁĄCZONA w sterowniku.

Opublikowano

W obecnie posiadanym sterowniku nawet nie widzę opcji jej włączenia 🙂 A oczywiście instalator na pewno będzie inny.

Opublikowano
13 minut temu, pablos83 napisał(a):

,,,, A oczywiście instalator na pewno będzie inny.

Miałem się nie odzywać, ale radzę Ci zamiast instalatora zmień forum

ps.
Ten kocioł nie potrzebuje ochrony powrotu, on byłby bardzo wdzięczny gdyby jego operator pozbierał myśli do kupy i przestał utylizować w nim drewno w sposób interwałowy na wysokich parametrach.  

Opublikowano

Na silniku zaworu wyciagniesz to kolko,slychac"klik" i možne recznie kreczyc,sam zawor w tej chwili odlaczony od silnika i sterownik silnikom kreczy na wolno.To jest recznym ustawienim.

Opublikowano (edytowane)

Andrzej_M_ Wytłumacz zatem proszę jego operatorowi dlaczego ma przestać utylizować w nim drewno skoro ów kocioł ma komorę do tego przeznaczoną i nawet sam producent kotła nie widzi w tym problemu? I na jakie forum radzisz zmienić ?

Edytowane przez pablos83
Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał(a):

Ciekawe w jaki sposób?

Może w taki, że ono nigdy nie jest puste? Może przez to, że w rurach do niego również jest woda?