Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór pompy ciepła - LG, Midea, Sprsun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Potrzebuję porady na temat wyboru pomy ciepła. Dom 185m2, ocieplony styropianem 15cm, strop 15cm wełna+5cm styropian, podłoga 10cm. W domu grzejniki we wszystkich pomieszczeniach, dodatkowo w na połowie powierzchni parteru i piętra ogrzewanie podłogowe, pod każdym balkonem (3)pętla podłogówki. Dom jest w połowie podpiwniczony, w piwnicy póki co kotłownia z 9 letnim piecem P2ar. Zapotrzebowanie obliczone na stronie ciepło.app przy -20 / 8,1kW, przy temp. biwalentnej - 5,6kW. Mieszkam na południu Polski. Pieca w kotłowni nie będę likwidował, pozostawiam na duże mrozy, czy awarię zasilania, pompy.

Rozważam zakup 2 pomp:

LG Therma V, Monobloc S R32 9 kW - moc przy -7/5,3kW, COP 2.87 
Sprsun r290 - 9kW - moc przy -7/7.83 kW, COP 3.04 

Lg na czynniku R32, całkiem niezłe osiągi, SPRSUN chińczyk na bardzo dobrych częściach, pompa Panasonic, sterowanie/zawory Carel,  pompa  Grundfos no i gaz R290. Jak myślicie, która będzie lepsza, bardziej ekonomiczna? Bo chyba ekonomia jest najważniejsza, psują się wszystkie równo i dostępność do części/serwisu podobna..

Chyba że ktoś ma inną, lepszą propozycje pompy w cenie do 15tys. zł (jednostka)

Opublikowano (edytowane)

Panasonic seria J 7kw dobry stosunek jakości do ceny. Kaisai 8kw tanie PC ostatnia cena 6400 zł wart tej ceny.

Kiedyś miałem do czynienia z SPRSUN na R32. Panasonic to lepsza wydajność chociaż na papierze podobna. Czynnik R290 sprawdza się przy grzaniu wysokim parametrem. Do podłogowego ogrzewanie lepszy był SPRSUN na R32. 

22 godziny temu, quakemis napisał(a):

psują się wszystkie równo i dostępność do części/serwisu podobna..

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Patrząc na ceny w sieci to chyba odpowiedź nasuwa się sama. Coś z grupy klonów Midea trzeba kupić.

Opublikowano

Wysokiej temperatury nie potrzebuje, w mroźne dni 45 na kaloryferze jest optymalne dla komfortu cieplnego w domu. Najbardziej przemawia do mnie pompa na R290 w monobloku. Splity do końca 2026, pompy z r32 też prawdopodobnie wykluczą... UE i ich sojusznicy na wiejskiej są nie obliczalni. I nie wiem czy dobrze myślę, ale jeżeli r290 jest bardziej wydajnym gazem przy wyjściu na CO 55' to przy 45' będzie jeszcze bardziej wydajny. 

Nad pompą Midea myślę, ale Sprsun ze swoimi podzespołami bardziej do mnie przemawia.

Opublikowano

Też zaczynam błądzić myślami nad czymś z propanem w środku. Na obecną pompę mam już chętnego.