Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam pompę ciepła Netsu M-NET-10-3PH. Firma Netsu już chyba nie pracuje, na żadne numery telefonów nie odpowiadają a zgłoszenie awarii przez ichszy portal leży od 2.01 jako "Nowe".

Od niedawna mam z nią problem. Za każdym razem po zaniku prądu pojawia się błąd E8 i pompa nie chce wystartować. Czasem wystarczy ją wyłączyć bezpiecznikiem na kilka minut i po ponownym uruchomieniu startuje poprawnie a czasem potrzeba to zrobić po kilku godzinach. Ze 3 razy zdarzyło się też iż ciśnienie w układzie CO zniknęło. Uzupełniłem stan,  restart zasilania i ruszało ok.

W domu są 2 filtry, jeden na zaworze, drugi magnetyczny. Oba przeczyściłem. Czy w samym środku pompy znajduje się też jakiś filtr? Co jeszcze może powodować takie objawy?

Opublikowano

Trzeba zlokalizować gdzie są ubytki w układzie CO, naprawić , uzupełnić medium i  dobrze odpowietrzyć ,to w pierwszej kolejności.

Opublikowano

Nie ma ubytków w układzie CO. Jak pompa działa to ciśnienie trzyma stabilnie. Zakładam zadziałanie zaworu ciśnieniowego, który podobno jest w pompie - w domu przy zaworze jest sucho. Układ odpowietrzony.

Opublikowano

Witam.

Kol. @Kliwer, ciśnienie w układzie musi być zawsze i nie ważne czy pompa działa czy nie. Kol. @marcus312 podpowiedział Tobie od czego zacząć.

Logika podpowiada skoro nie ma ciśnienia masz albo wyciek albo instalacja dopiero się odpowietrzyła i należy uzupełnić układ CO.

Serdecznie pozdrawiam Kolegów. YARO

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol. @YaroXylen - wiem, że ciśnienie musi być. I ciśnienie w układzie jest nie ważne czy pompa działa czy nie - dopóki nie wyskoczy błąd E8. Poza tym, nie zawsze brakuje ciśnienia gdy błąd E8 się pojawia.

Brak ciśnienia to SKUTEK nie przyczyna. Gdyby był wyciek to ciśnienie by stopniowo spadało a nie z dnia na dzień.

Logika podpowiada, że w momencie gdy pompa wywala błąd E8 (awaria przepływu wody) z jakiegoś powodu w samej pompie wzrasta ciśnienie i zawór ciśnieniowy się otwiera by je zbić. Pytanie tylko co, czy w środku pompy może znajdować się jakiś filtr, który muszę wyczyścić? W domu wszędzie sucho.

Opublikowano

Skoro nie ma ubytków i jest prawidłowe ciśnienie w układzie to należało by się przyjrzeć samej instalacji CO jak ona jest wykonana jak wpięty jest bufor czy równolegle czy na powrocie , jeżeli na powrocie czy ma zawór nadmiarowo upustowy .Instalacja jest chyba na grzejnikach i jeżeli są głowice termostatyczne to może dochodzić do przydławień przepływu .Proponuje wykonać test pozakręcać wszystkie kaloryfery przy prawidłowo wykonanej instalacji hydraulicznej nic się nie wydarzy w innym przypadku wyskoczy błąd przepływu.

Opublikowano

Test zrobiony, nic się nie wydarzyło. Ciśnienie jest cały czas takie samo jak po uzupełnieniu wczoraj rano.

Tak, są grzejniki z termostatami.

W środku instalacja wygląda tak:

image.thumb.jpeg.10d2e2a9dcf3a011d56d00b915152eff.jpeg

O ile mi wiadomo bufora(z wężownicami) nie ma tylko zbiornik 100L. Zbiornik ma zawór nadmiarowo upustowy - nim nie wypuszcza, jest sucho.

Opublikowano

Po typie pompy mi wygląda na produkt MIDEA . Jak tak to filtra w pompie nie ma , ale jest odpowietrznik który może podciekać ( należy to sprawdzić ) . Przepływomierz jest typu "włącz - wyłącz" można sprawdzić omomierzem ( ale trzeba wykręcić z układu itd. - trzeba trochę się znać ) .

Sprawdziłeś naczynie przeponowe ? - (ciśnienia powietrza na odłączonym zbiorniku itd. )

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.01.2025 o 13:38, Kliwer napisał(a):

Za każdym razem po zaniku prądu pojawia się błąd E8 i pompa nie chce wystartować

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

No widzę , ale powodów może być parę .

Na zdjęciu jest zakręcony zawór CWU - też nie wiadomo czy po zaniku prądu pompa w pierwszej kolejności chce grzać ciepłą wodę - albo to tylko na zdjęciu a normalnie otwarty i niema to znaczenia ....

Jeżeli to MIDEA to instrukcja mówi ...

e8.jpg

Opublikowano

Przepływomierz jak rozumiem będzie w środku obudowy pompy?

Naczynie przeponowe jak było zamontowane tak jest do dziś, nic z nim nie robiłem.

Zdjęcie jest stare, zrobione po montażu - poglądowe. Obecnie zawór trójdrożny jest ustawiony ręcznie na 50% i pompa zawsze grzeje i CWU i CO.

Dopytam:

W E8:

1. Filtr wody - gdzie? Chodzi o ten zawór z filtrem na powrocie?

5. Której pompy? CO czy w pompie?

Opublikowano

Czy Twoja pompa wygląda tak:netsu10kw.jpg.fe937a6a039b6892945456a9f29441f1.jpg

To przepływomierz jest w pompie:czujnikprzepywu.jpg.bb694f90fb2ec54b05e98a33668e14e0.jpg

Nie wiem czy dobrze opisałeś rury na obrazku ale filtr powinien być pomiędzy pompom ciepła a buforem na powrocie ( zimna woda).

Zapytam jeszcze to pierwszy sezon grzewczy ? Czy trzeci , czwarty i kiedyś było dobrze.

Naczynie trzeba okresowo sprawdzać . Możesz podnieść ciśnienie w instalacji do 2bar ( zdjąć zbiornik. Ciśnienie powietrza w odłączonym zbiorniku ustawić 1,7bar dopiero potem założyć zbiornik przeponowy i dolać wody do układu ) też może pomóc .

Odnośnie p. 5 to raczej do instalatora ustawienie dip switch  na płycie hydraulicznej w pompie

Opublikowano

Tak, dokładnie taka.

Ok, to jutro spróbuję zdjąć obudowę i zerknąć.

Tak, na powrocie do pompy jest zawór z filtrem, jest wyczyszczony.

Założona w czerwcu 2022, wszystko działało ok. Gdzieś 3-4 miesiące temu zaczął się pojawiać ten błąd. Pierwsze co to właśnie wyczyściłem filtr na powrocie oraz magnetyczny.

Poczytam o tym sprawdzaniu naczynia.

Jak będę mieć obudowę zdjętą to zerknę też na ustawienie pompy.

Opublikowano
11 godzin temu, Kliwer napisał(a):

Przepływomierz jak rozumiem będzie w środku obudowy pompy?

Naczynie przeponowe jak było zamontowane tak jest do dziś, nic z nim nie robiłem.

Zdjęcie jest stare, zrobione po montażu - poglądowe. Obecnie zawór trójdrożny jest ustawiony ręcznie na 50% i pompa zawsze grzeje i CWU i CO.

Dopytam:

W E8:

1. Filtr wody - gdzie? Chodzi o ten zawór z filtrem na powrocie?

5. Której pompy? CO czy w pompie?

A te problemy to nie biorą się z tego ustawienia zaworu trójdrożnego?

Opublikowano

To ustawienie zaworu jest praktycznie od początku, więc dziwne by miało dopiero teraz powodować problem.

Wczoraj otworzyłem pompę, przeczyściłem przepływomierz. Dwie rzeczy mnie zastanawiają teraz:

1. Odpowietrznik - wygląda tak:

image.png.606b9d901f048aa01287cb3e1cb4b9f4.png

Czy to znaczy, że jest z nim coś nie tak i przecieka? (jest na nim założona taka osłonka z gumy)

2. Bieg pompy

Wg instrukcji DIP S2, przełączniki 3 i 4 odpowiadają za bieg:

image.png.33fcadbcecc095114bf32d55b59a1ca6.png

U mnie jest:

image.png.62dd8b6f595cc1a50422582b6578eec8.png

Czy w związku z tym powinienem przestawić 3 i 4 w górę?

Opublikowano

Przełączniki zostaw   w spokoju - jak działało dwa lata to dalej powinno .

Powodem raczej przeciekający odpowietrznik (spada ciśnienie na tyle że pompa potrafi zaciągnąć podczas startu powietrze i brak przepływu gotowy ) - wymienić na nowy . Sprawdzić naczynie przeponowe i ustawić ciśnienia jak napisałem ...

Opublikowano

Ok, to nie tykam.

Na wiosnę w takim razie wymienię ten odpowietrznik.

Naczynie sprawdziłem - zapomniałem napisać w poprzednim poście - było 2 bar, zmniejszyłem do 1.7bar.

Będę obserwować jak się zachowuje.

Dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

Na wiosnę? Dlaczego nie teraz? I tak dopuszczasz wodę więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby ją spuścić do poziomu odpowietrznika i go wymienić. Spuszczenie wody, wymiana i dopuszczenie to mniej niż godzina, a Twoje problemy znikną.

Opublikowano

Aktualnie mnie rozłożyło. Gdy wyzdrowieję zobaczę jak będzie z pogodą by to zrobić 😉

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zakręcić czarny kapturek na zaworze odpowietrzającym i po problemie tzn  użytkować obserwować.