Tuptus Opublikowano 5 godzin temu #76 Opublikowano 5 godzin temu 34 minuty temu, PioBin napisał(a): 2. Zaplaciles za robote bez spiny z instalatorem? Moze ktos Ci zlosliwie styropianu lub pianki napchal do srodka , ta unoszac sie wewnatrz po napelnieniu zatyka gorne przylacze? Ale jazda, na to bym nie wpadł że tak można załatwić klienta. Z drugiej strony jeśli jest gwarancja na sprzęt i montaż, to aż tak by sobie życia instalator nie utrudnił.🤔 Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano 3 godziny temu Autor #77 Opublikowano 3 godziny temu Bufor odkręcony. Wyczyszczony. Nie było styropianu, rękawiczki ani czegokolwiek co mogłoby zatykać wylot. Skończyły mi się pomysły Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 2 godziny temu #78 Opublikowano 2 godziny temu Moja małżonka przed chwilą zirytowała mnie przedświątecznie, więc w ramach relaksu psychicznego, wyluzowania i złapania dystansu z rzeczywistością, zapoznam się z tym tematem od samiusieńkiego początku. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 2 godziny temu #80 Opublikowano 2 godziny temu @rosiu-1986 Ty chyba jesteś dzisiaj bardziej nakręcony niż moja szanowna małżonka. Rozróżniasz chyba znaczenie słowa zapoznam się od zapoznałem się. Na razie przy klawiaturze wylądowała szklaneczka, teraz po kryjomu i cichaczem udaje się do piwnicy. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano 2 godziny temu Autor #81 Opublikowano 2 godziny temu Oczywiście rozróżniam. Przepraszam. To chyba że zdenerwowania i rezygnacji. Walczę z tym już któryś tydzień. Za ten czas rozkręciłem i poskładałem połowę instalacji. Sprawdziłem nawet najgłupsze teorie. I chyba zostaje wymiana pomp obiegowych nie tyle na większe co lepszej firmy. Chociaż uważam że nie tędy droga. Cytuj
sambor Opublikowano 1 godzinę temu #82 Opublikowano 1 godzinę temu Wymień 1 pompę tą na piętro, max co możesz wstawić to 25/60 Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano 1 godzinę temu Autor #83 Opublikowano 1 godzinę temu Tak pewnie zrobię tylko pytanie dlaczego. Patrząc na charakterystykę tych pomp są niemal identyczne. Poza tym chodzi o to żeby to cholerstwo działało zgodnie z doświadczeniem i zasadami fizyki(chyba że bufor coś zmienia ale co?) Już teraz są dwie 25/60 Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 41 minut temu #84 Opublikowano 41 minut temu @rosiu-1986 możesz cofnąć się pamięcią do Twoich prac po awarii zasilania elektrycznego. O zasady fizyki mi się rozchodzi. Wtenczas jak przeprowadzałeś doświadczenie czy bufor był wychłodzony ?. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano 34 minuty temu Autor #85 Opublikowano 34 minuty temu Próby cały czas są prowadzone na zimnej wodzie. Ale nawetet jak popale zały dzień to przepływy się nie zmieniają. Tzn. Jak zrobię próbę na ciepłej wodzie. Zawór 3d jest teraz ręczny niezależnie czy płynie ciepla czy żona woda Gdyby był termostatyczny to ok. Coś może być na rzeczy ale teraz jest ręczny który nie rozróżnia czy zina czy ciepła Inaczej powiem. Dom jest w remoncie paliłem w kominku nie dłużej niż 10 godzin na dzień. Jajwięcej udało mi się wysłać w podłogówkę 28 stopniC. Później noc. Nic nie robione. Bufor nie dał rady dograć na większą teperaturę co zrozumiałe bo mury zimne. Ciepło z podłogówki zały czas było odbierane na max. Jestem skłonny przesiedzieć wigilię przy kominku przy kupnych pierogach bylebytylko to wkońcu zadziałało Czy temperatura w buforze ma znaczenie przy przepływie? Jeden raz nagrzałem bufor do 70 stopni i powoli poszczłem na zaworze 3d w podłogówkę. Szybko to się skończyło bo powrót zaczął wracać zimny i bufor czały czas miał ok 25 stopni. Pewnie gdybym posiedział jeszcze ze dwa dni i dogrzał wszystko to powrót byłby cieplejszy. Ale jak na moją skromną wiedzę temeratura tu nie powinna mieć znaczenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi