Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, PioBin napisał(a):

2. Zaplaciles za robote bez spiny z instalatorem? Moze ktos Ci zlosliwie styropianu lub pianki napchal do srodka , ta unoszac sie wewnatrz po napelnieniu zatyka gorne przylacze?

Ale jazda, na to bym nie wpadł że tak można załatwić klienta.

Z drugiej strony jeśli jest gwarancja na sprzęt i montaż, to aż tak by sobie życia instalator nie utrudnił.🤔

Opublikowano

Oczywiście rozróżniam. Przepraszam. To chyba że zdenerwowania i rezygnacji. Walczę z tym już któryś tydzień. Za ten czas rozkręciłem i poskładałem połowę instalacji. Sprawdziłem nawet najgłupsze teorie. I chyba zostaje wymiana pomp obiegowych nie tyle na większe co lepszej firmy. Chociaż uważam że nie tędy droga. 

Opublikowano

Tak pewnie zrobię tylko pytanie dlaczego. Patrząc na charakterystykę tych pomp są niemal identyczne. Poza tym chodzi o to żeby to cholerstwo działało zgodnie z doświadczeniem i zasadami fizyki(chyba że bufor coś zmienia ale co?) 

Już teraz są dwie 25/60

Opublikowano

Próby cały czas są prowadzone na zimnej wodzie. Ale nawetet jak popale zały dzień to przepływy się nie zmieniają. Tzn. Jak zrobię próbę na ciepłej wodzie. Zawór 3d jest teraz ręczny niezależnie czy płynie ciepla czy żona woda

Gdyby był termostatyczny to ok. Coś może być na rzeczy ale teraz  jest ręczny który nie rozróżnia czy zina czy ciepła

Inaczej powiem. Dom jest w remoncie paliłem w kominku nie dłużej niż 10 godzin na dzień. Jajwięcej udało mi się wysłać w podłogówkę 28 stopniC. Później noc. Nic nie robione. Bufor nie dał rady dograć na większą teperaturę co zrozumiałe bo mury zimne. Ciepło z podłogówki zały czas było odbierane na max. 

Jestem skłonny przesiedzieć wigilię przy kominku przy kupnych pierogach bylebytylko to wkońcu zadziałało

Czy temperatura w buforze ma znaczenie przy przepływie? Jeden raz nagrzałem bufor do 70 stopni i powoli poszczłem na zaworze 3d w podłogówkę. Szybko to się skończyło bo powrót zaczął wracać zimny i bufor czały czas miał ok 25 stopni. Pewnie gdybym posiedział jeszcze ze dwa dni i dogrzał wszystko to powrót byłby cieplejszy. Ale jak na moją skromną wiedzę temeratura tu nie powinna mieć znaczenia