Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdz ten zawor od wewnatrz bo widze ze w Afriso znowu cos pozmieniali.

Opublikowano
33 minuty temu, sambor napisał(a):

Zawór zwrotny na powrocie obok naczynia przeponowego jest gdzie ?

Między naczyniem a buforem , czy między wpięciem zaw 3-D a naczyniem?

ZZjest za naczyniem a przed buforem

Jest naczynie za nim ZZ i dalszy powrót do bufora

Opublikowano (edytowane)

To jest chyba zawór 3D typu Vario ProClick  (chyba na zdjęciu widnieje kawalek czerwonego pokrętła z tyłu zaworu umożliwiające zmianę Kvs)Ustawienie tego typu zaworu jest inne niż w większości zaworów 3D.Powinno być jak w załączniku.Jeżeli tak jest ustawione to nie mam pytań)

IMG_20241224_143723.jpg

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano
16 minut temu, PioBin napisał(a):

,,,, widze ze w Afriso znowu cos pozmieniali.

Wprowadzili do swojej oferty zawory z możliwością zmiany Kvs zaworu i taki dokupił @rosiu-1986.

źródło:
https://afriso.pl/aktualnosci/produkty/z-nowa-generacja-zaworow-arv-proclick-masz-wplyw-na-przeplyw?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA65m7BhAwEiwAAgu4JErmkWPUPJ7s3-A0lSxTQQlk8aMqbXLEQd4Cs-GcGnLqYaAFC07pchoCEr0QAvD_BwE

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a):

To jest chyba zawór 3D typu Vario ProClick  (chyba na zdjęciu widnieje kawalek czerwonego pokrętła z tyłu zaworu umożliwiające zmianę Kvs)Ustawienie tego typu zaworu jest inne niż w większości zaworów 3D.Powinno być jak w załączniku.Jeżeli tak jest ustawione to nie mam pytań)

IMG_20241224_143723.jpg

Tak dokładnie jest ustawione

Opublikowano
27 minut temu, rosiu-1986 napisał(a):

ZZjest za naczyniem a przed buforem

Jest naczynie za nim ZZ i dalszy powrót do bufora

To to naczynie nic nie daje, nie chroni bufora , ani kotła.

Po prostu tak jest, aby było.

Opublikowano
1 minutę temu, sambor napisał(a):

To to naczynie nic nie daje, nie chroni bufora , ani kotła.

Po prostu tak jest, aby było.

A gdzie być powinno? Czy ewentualnie to może być przyczyną problemów?

Opublikowano

To na pewno nie jest przyczyną twojego problemu, natomiast to naczynie powinno być jak najbliżej bufora, a ZZ zaraz za wpięciem 3-D.

Sprawdź jeszcze raz kierunek pracy tego ZZ, może być odwrotny niż trzeba!

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, rosiu-1986 napisał(a):

A gdzie być powinno? Czy ewentualnie to może być przyczyną problemów?

Kominek w układzie otwartym więc tam zapewne jest naczynie wyrównawcze które chroni źródło ciepła.A naczynie przeponowe powinno być przy samym buforze ( nie odcięte zaworem)

7 minut temu, sambor napisał(a):

To na pewno nie jest przyczyną twojego problemu, natomiast to naczynie powinno być jak najbliżej bufora, a ZZ zaraz za wpięciem 3-D.

Sprawdź jeszcze raz kierunek pracy tego ZZ, może być odwrotny niż trzeba!

Też spotkałem się z sytuacją gdzie na nowym  ZZ była strzałka namalowana a zawór przepuszczał w przeciwną stronę niż miał po prostu był źle złożony fabracznie,te małe chińskie rączki dały d...)Tak że różnych cudów można się spodziewać na instalacji)

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Jeszcze tak dla wiadomości odnośnie eksperymentu połączenia zasilania i powrotu. Odbyło się to poprzez odkręcenie ich od bufora i wywinięcie na kolankach. Powrót wywinąłem do góry a zasilanie na dół. Wszystko spiąłem przyłączem elastycznym 5/4 o długości 30 cm. Tak było najszybciej i najtaniej (kolega.miał akurat takie przyłącze więc wystarczyło skrócić odległość między zasilaniem i powrotem

11 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Z mojej strony dorzucę jeszcze jedno przemyślenie, dosyć łatwe w realizacji.
Dodam, że nie mam żadnego sensownego wytłumaczenia dotyczącego tego pomysłu.   

Podłącz rurę, która wychodzi u góry bufora w otwór boczny bufora. Tylko zrób to po świętach.  

Takie połączenie już było. Tzn. Dałem drugie wyjście z bufora na drugi rozdzielacz ale było to źle podłączone więc żeby nie wprowadzać zamętu w tym wątku to proponuję inne rozwiązanie. Powrót wepnę w kruciec który jest wyżej w buforze tak żeby nie wchodził na dole ale 20 cm niżej od zasilania. To oczywiście po świętach

Opublikowano

Jak masz to wszystko rozbebeszone i nóż na gardle to zrób to troszkę inaczej - na samej górze daj tylko zaw kulowy, bez żadnych filtrów, a pojedyncze filtry daj przed samymi pompami.

Po prostu nie podobają mi się takie "wynalazki" jak filtr skośny z zaworem, tam może być tłumienie przepływu.

Katalog podaje - bufor żywicowany, więc mogła tam gdzieś żywica wejść i zmniejszyć przeloty w króćcach - jeszcze raz sprawdź te przeloty i to nie okiem, a kijem od miotły lub rurką fi min 20mm

Może się gdzieś żywica przytkała.

Opublikowano

Krućce wszystkie przepatrzone. Z bufora spuściłem całą wodę odkręciłem wszystkie zasilania i powroty. Wysunąłem. Wlałem wiadro wody wypłukałem i wylałem wszystko. W zbiorniku nie było nawet litra wody. Zbiornik przepatrzyłem. W każdy króciec zajrzałem (palcami posprawdzałem czy czegoś tam nie ma. Kruciec ma kilka centymetrów długości i jest wielkości 5/4. Nie ma możliwości żebym czefoś wielkości pięści nie zauważył. 

Pytanie jest zasadnicze...czemu na krótko jak było spięte powrót z zasilaniem to wszystko działało. Rury nie są przypchane. Zawory zwrotne działają. Problemem jest sam bufor i problem z nim jest albo techniczny co raczej wykluczam bo to zbiornik jak każdy inny albo zachodzą jakieś zjawiska fizyczne które mi jak i Wam umykają. 

Opublikowano
35 minut temu, rosiu-1986 napisał(a):

zachodzą jakieś zjawiska fizyczne które mi jak i Wam umykają. 

Wroc na ziemie i sprawdz od poczatku to co juz sprawdzales. Nic innego co tutaj padlo nie zachodzi, wiec gdzies na ktoryms etapie popelniles blad i sie zaplatales w tym co robisz.

Moze zapros kogos na miejsce i niech to zrobi za Ciebie.

Opublikowano (edytowane)

Na poczatek wywalic filtr i zrobic test.

Ten odpowietrznik tez przeniesc nad bufor pionowo.

I pewnie jeszcze kilka innych spraw do poprawienia.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

W tym filto-zaworze jest otworek przez który woda wpływa do filtra i on może być za mały.

Kierunek wody pokazałem  strzałkami na fot poniżej, przerywana linia to przegroda (odlewana), która też może być niewłaściwie wykonana.

image.thumb.jpeg.103a09e6d8792a155739aca210d7ca57.jpeg

10 minut temu, PioBin napisał(a):

pewnie jeszcze kilka innych spraw do poprawienia.

Na pewno lokalizację ZZ  na powrocie, a montaż odpowietrznika podałem w którymś z pierwszych postów.