Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z tą ochroną,tyle sie o niej mowi przy montazu nowych kotłów,ze zimna woda zalewa kociol i takie tam.A co jesli ktos ma dom ze starego budownictwa,z duzym zładem wody, grubymi rurami i grzejnikami,zamiast cienkich rurek podłogówki?Czy jesli puszcze pompke na 1 biegu od poczatku palenia,to nie bedzie to jakas namiastka grawitacji?Wtedy zimna woda nie bedzie zalewala kotłą tylko bedzie podgrzewana stopniowo.Dobrze rozumuje czy zle?Tylko prosze bez docinek,im człowiek wiecej pyta tym wiecej wie.

Opublikowano

Mówi się dużo różnych rzeczy, ale tak naprawdę trzeba sprawdzić jak to wygląda w konkretnym przypadku. 

Jak w kotle pali się poprawnie, nie ma wilgoci na ściankach, nie widać przylepionej warstwy smoły z rdzą pod spodem, nie odłażą płaty syfu ze ścianek to znaczy że nic złego mu się nie dzieje. Jak od czasu do czasu zostanie zalany tą zimną wodą to nic mu od tego nie będzie, to nie tropikalna jaszczurka żeby miała się pochorować. Ważne żeby wilgoć nie była stale na ściankach bo będą rdzewieć - u mnie np podczas pracy kotła żadnej wilgoci nigdy nie było mimo dość chłodnego powrotu (30 stopni), ale robiło się mokro latem gdy kocioł był wyłączony - no i wtedy po paru miesiącach postoju te blachy były pordzewiałe a krople wody widać było gołym okiem. Teraz kocioł działa przez cały rok, latem odpala się raz na 1-2 dni żeby nagrzać bojler CWU - i jakakolwiek wilgoć jeśli się nawet pojawi to zostaje wysuszona i korozji nie ma. 

Wg mnie zalewanie zimną wodą jest normalne gdy kocioł załącza się po dłuższym postoju i cała instalacja jest wystygnięta. Ale po jakimś czasie wszystko się nagrzewa i kocioł dochodzi do normalnych ustawionych temperatur, ewentualna wilgoć odparowuje i wszystko wraca do normy. Najważniejsze żeby go nie zostawiać wyłączonego na długie tygodnie czy miesiące, latem jeśli nie działa to przepalić co tydzień-dwa dla osuszenia kotła i komina.
No i ważne żeby instalacja w końcu się nagrzała - jeśli się nie nagrzewa i mimo wielu godzin pracy kocioł nie może osiągnąć ustawionej temperatury to znaczy że jest źle i trzeba coś poprawić w instalacji. 

Opublikowano (edytowane)

@pawlopawlo W poniższym temacie jest omawiana ochrona powrotu w kontekście instalacji z zaworami trójdrożnymi i bez zaworów trójdrożnych, z pompkami i bez pompek na samej grawitacji - link:

Moim zdaniem warto przeczytać temat pod powyższym linkiem. Tam przedstawiono m.in. wariant z pompką bez zaworu tródrożnego jaki ma @zaciapa:

IMG_20240111_121935.jpg

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Bardzo klarownie pisał, o tym, wiele lat temu Zawijan https://kotly.com.pl/poradnik-kotly-weglowe-wodne-60.html?l=pl. Mój ekogroszkowiec użytkuję 10 sezon, temperatura powrotu nie była moim priorytetem. Nie zauważyłem nic niepokojacego.

Opublikowano (edytowane)

Normalne jest przy založeniu kotla starac sie tež o jakas regulacja temperatury obiegu grzewczego niezaležnie od temp.kotla.Zwlascza przy instalacji na starym budownictwe i dužych przekrojach i za tym idzie w jednym sladu ochrona powrotu.Czy zaworom 4D,czy kombinacja 2 zaworow 3D,czy užycjem bufora i tež 2 zaworow 3 drožnych,sterowniki dla kontroli,osczednosci,komfortu.Juž minal wiek pary,nawet jesli niektorzy nawet sie do tego nie przyznaja.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Pale już 17lat kotłem na ekogroszek i nie mam zaworu 3D ani 4D i wszystko działa jak należy.Przy odpaleniu pieca wiadomo że dostaje trochę chłodnej wody..ale po około 15 min piec śmiga jak należy.W kotle jest palone cały rok, latem na wodę a zimą wiadomo grzejniki+woda.