Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro gamma 25kw

grajek350

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.11.2024 o 05:56, grajek350 napisał(a):
Witam proszę znawców o ocenienie podłączenia zaworu 4d. Czy na załączonym zdjeciu jest wszystko ok jeżeli chodzi o w/w zawór ?
20241101_182022.thumb.jpg.5bca94d6cf730678cad156d9aa88892a.jpg

Jak tu400px_aukcja_3_7554479551.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • Przydało się 1

Poprawnie,ale poki nie jest tam pompa kotlowa,to beda temperatury i  dla nich silnik "wachlowac"

W dniu 2.11.2024 o 14:57, bercus napisał(a):

Poprawnie,ale poki nie jest tam pompa kotlowa,to beda temperatury i  dla nich silnik "wachlowac"

Nie zabardzo rozumiem, co dokladnie masz na myśli? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Temperatury obiegow nie beda stabilne z powodu nie stabilnych przeplywow ,silnik zaworu bedzie tego dopasowawac i stale przeciaganie w kolko.

Stary fachowcy no.Na tej pionowej rure powrotu ale bedzie miejsce na pompku...bo obieg kotla tež musi wymuszonie krazyc,bo nie to 3m ponad kotlom,by grawitacyjnie dzialalo.

Edytowane przez bercus

2 godziny temu, 1mps napisał(a):

IMG_20221218_101230.thumb.jpg.8249927d2669a90b5d1f275bfc2a18b9.jpg

Jakie będzie zużycie prądu do funkcjonowania tej instalacji?

• Lubię to 1
  • Haha 1

Dawno temu byłem na wycieczce w elektrociepłowni. Inżynier pokazywał nam zaawansowane centrum sterowania pełne komputerów, ekranów i guzików. A obok stał jakiś stary odbiornik TV albo monitor CRT, na którym był widok z kamery na jakiś wskaźnik ciśnienia. Zupełnie ten telewizor tam nie pasował. No to pytamy się po co to jest - a inżynier na to że "jak ta wskazówka na ekranie wejdzie na czerwone pole to spierda**my"

Edytowane przez nightwatch

1 godzinę temu, Piecuch19 napisał(a):

Jakie będzie zużycie prądu do funkcjonowania tej instalacji?

Przecież to można szacunkowo w prosty sposób policzyć.

- sterownik TIMEL   5 W * 24 h = 0,12 kWh
- pompa CO   4 W * 24 h = 0,096 kWh
- pompa CO powrót   4 W * 24 h = 0,096 kWh
- pompa CWU   20 W * 4 h = 0,08 kWh
- pompa CO podłogówka   8 W * 24 h = 0,192 kWh
- pompa cyrkulacyjna   4 W * 2 h = 0,008 kWh

SUMA  =  0,592 kWh .

KOSZT dzienny  =  ?.

W tym artykule też zrobili obliczenia i zgodnie z nimi jedna tylko pompka potrafi zużyć nawet 525 kwh rocznie: https://doborpompy.pl/ile-mozna-oszczedzic-wymieniajac-pompe-stanadrowa-na-energooszczedna/

Jeszcze trzeba policzyć ile pobiera UPS na podtrzymaniu (i ile kosztuje wymiana baterii co pare lat).

Edytowane przez Matejko1

Ja bym aż tak bardzo sprzedawcy pomp elektronicznych nie wierzył. 

40 PLN/rok pompa energooszczędna, a 525 kWh zwykła pompa - co daje koszt pewnie z 500-600 PLN przy aktualnych cenach prądu.

Jedna z tych wartości to bzdura, a prawdopodobnie obie. Trudno stwierdzić bo 'rzetelny' artykuł pomija wszystkie informacje które można by  zweryfikować, zostawiając tylko marketingowy bełkot.

Tutaj gość szacuje że pompa energooszczędna bierze 1/3 tego prądu co zwykła. To pewnie bardziej zbliżone do rzeczywistości. No i bardziej sensowne oszacowanie - 3 kWh / miesiąc a nie 30 czy 50 kWh.

To ja podam dokladne dane dla mojej instalacji, odczyt robie raz w tygodniu wiec mam za okres letni, sezon grzewczy, roczny.

Instalacja opomiarowana to:

Sterownik kotla pelletowego (wlaczony non stop ale pracuje wyedy gdy grzeje: wentylator, grzalka, podajnikx2).

Sterownik PLC ktory zarzadza cala instalacja (ogolnie cala automatyka budynku nie tylko instalacja grzewcza - non stop 365 dni w roku).

Pompa obiegu kociol-bufor (gdy pracuje kociol).

Pompa obiegu kaloryferow (non stop przez sezon grzania)

Pompa obiegu podlogowki (non stop przez sezon grzania i czesciowo sezon letni)

Silowniki na petlach podlogowki

Nie mam pompy CWU.

Rok 2023 - 281 kWh

Rok 2022 - 263 kWh

Rok 2021 - 267 kWh

Edytowane przez PioBin
  • Lubię to 1

@sambor  sprawdzilem teraz bo sam nie wiedzialem. 

Jest to standardowa grzalka ceramiczna w palniku Kipi. W momencie zalaczenia moc to 300W nastepnie po chwili sie stabilizuje w okolicy 250W.

@Matejko1 Rocznie ostatnie 5lat:

2023 - 7696 kWh

2022 - 10435 kWh

2021 - 10795 kWh

2020 - 10406 kWh

2019 - 10388 kWh

To jest calkowite zuzycie CO + CWU. Samo CO tez ci moge podac…

Przy sredniej 0C moc potrzebna na ogrzanie CO to ~1.8 kW.

Edytowane przez PioBin

24 minuty temu, PioBin napisał(a):

To ja podam dokladne dane dla mojej instalacji, ,,,,

,,,, Rok 2023 - 281 kWh

Rok 2022 - 263 kWh

Rok 2021 - 267 kWh

Tragedia. Zużycie energii elektrycznej o 18 kWh więcej w roku 2023, niż w roku poprzednim.
Więc jest ku temu okazja, aby powołać Specjalną Komisje Forumową, w celu wyjaśnienia tejże niegospodarności.  

ps.
Średnia całoroczna z roku 2023 za 24 h wynosi 0,78 kWh

@Andrzej_M_ moge przypuszczać ze 100% pewnoscia ze wiem dlaczego 🙂

Instalacje mam opomiarowana i nic nie umknie, podpowiem ze zmienilem „punkt biwalentny” przejscia z kotla pelletowego na grzalke elektryczna, celem zmniejszenia poboru energii elektrycznej do celow CWU kosztem zwiekszenia zuzycia pelletu oraz pojawila sie rekuperacja (pobor pradu do silnikow nie jest ujety powyzej!)

Przy okazji wyjasnie dlaczego w roku 2023 jest duze mniejsze zuzycie CO - zainstalowalem jak wyzej wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepla i jest to pierwszy rok jej wykorzystania - tyle co roznica w stosunku do poprzednich sezonow udalo mi sie zmniejszyc zapotrzebowanie budynku na energie CO wraz ze wzrostem komfortu.

Edytowane przez PioBin