Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy warto pompa ciepła i jaka?

Kryspinek76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o poradę odnośnie montażu pompy ciepła.

Interesuje Mnie opłacalność w mojej sytuacji ,polecane modele pomp oraz uzasadnienie swojego wyboru dlaczego monoblok a nie split.

Jestem zielony w tych kwestiach i nie chcę się dać naciągnąć.

Poniżej parametry budynku z app ciepło oraz przykładowa oferta pompy i ceny.

Z góry dzięki.Screenshot_2024-10-31-16-51-03-79_ab7988c7b00b15bc78ec5a428c58236f.thumb.jpg.4ac88983081d484c4f6b93f412fca0e3.jpgScreenshot_2024-10-31-16-39-09-42_ab7988c7b00b15bc78ec5a428c58236f.thumb.jpg.7c920a5d5ebf512b21d516fcf873bef6.jpg

Nie opłaca się PC bez modernizacji  budynki i instalacji CO.

Jeżeli musisz grzać wodę w CO do 60 st to kocioł na drewno lub pelet. Nowoczesne kotły gazowe kondesacyjnę też wymagają grzania niską temp CO.

Edytowane przez cezario1

5 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Nie opłaca się PC bez modernizacji  budynki i instalacji CO.

Po modernizacji będzie się bardziej opłacało grzać tym czym dotychczas i bez modernizacji instalacji CO. Cena kWh jest kluczowa. Po ociepleniu ilość każdego paliwa znacznie zmniejszy się. 

Ile będzie kosztował w przyszłości prąd, drewno, pellet, gaz, węgiel? - tego nie wie nikt. Można tylko spekulować. Z doświadczenia można tylko wnioskować że źródło ciepła mocno naganianie/dotowane będzie drogie w eksploatacji ( tak zawsze było dotychczas).

Jak zmodernizuje instalację CO i będzie grzał  parametrem do 40 stopni a nie do 60 jak dotychczas to grzanie PC może wyjść taniej niż na przykład peletem.   Przy kotle na pelet nie musi grzać niskim parametrem tak jak przy PC więc nie musi modernizować instalacji CO. Jak już bierze dotacje bo z oferty przez niego zamieszczonej wygląda że tak to powinien sobie ociepli też strop na tą dotację. 

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1

Taniej to było jak pellet kosztował 1600 -2000 zł za tonę, a prąd 1zł za kwh .

Obecnie pellet za 1000zł całkiem dobry kupisz , a prąd to sam nie wiem ile kosztuje na dzisiejszy dzień tak do końca .

Tak że parametr do 40 st za bardzo nie wystarczy by było inaczej .

13 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Jeżeli musisz grzać wodę w CO do 60 st to kocioł na drewno lub pelet.

Dlatego przy jego instalacji poleciłem  mu ja wyżej.

Poza tym kocioł na pellet bez dotacji kupi z te same pieniądze lub taniej i nie musi przerabiać instalacji CO.

@Kryspinek76 Jak byś się bardzo upierał przy PC bez modernizacji CO to szukaj na propan butan czyli R290 jest bardziej zalecana do instalacji CO wymagających wysokiej temp.    

Edytowane przez cezario1

Cena pradu 1 zl:kwh -> COP 4 -> czyli 0,25 zl/kwh ciepla

Pellet 1000 zl/tona -> 1  zl/kg -> sprawnosc  1 kg=4kwh -> czyli 0,25 zl/kwh.

Kazdy niech sobie wpisze swoje zalozenia ceny pradu czy pelletu i sprawnosci kortlow czy PC.

Tylko czy prąd kosztuje faktycznie 1zł za kwh ,bo ja tego nie ogarniam , mam panele na starych zasadach i raz mam dopłatę raz nadpłatę ,teraz coś tam w magazynie jest około 1000 kwh , czort by się wyznał na tych ich rozliczeniach .

A mnie interesuje faktyczna cena za kwh wezne od nich powiedzmy 4000 kwh to ile zapłacę ?

Ile kosztuje faktycznie  kwh w taryfie g11 na dzień dzisiejszy Kowalskiego ktoś wie ?

Licz w zaokrągleniu 1zł/kWh ze wszystkimi opłatami (tak jest w Energa)

Od 0,94 do 1,09  Cena prądu z dystrybucją więc nie jest tak źle. W drugiej taryfie jeszcze taniej.

image.png.4d32bc836503e515234c0e4873e71952.png

2 godziny temu, PioBin napisał(a):

Dla jasności COP 4 to będzie miał po modernizacji instalacji CO do ogrzewania podłogowego.

Bez modernizacji grzejników przy tej PC co mu zaproponowali to raczej koło 2 COP wyjdzie. Będzie przy mrozach dogrzewał zwykłymi grzałkami.

Wyjdzie cena 0,50zł /kwh ciepła.

Edytowane przez cezario1

Sezonowy COP 4 to chyba zbyt optymistyczne ( raczej z folderów reklamowych sprzedawców PC).

Drewno ma 4 kWh/kg, więc chyba chodzi o pellet wzmacniany energetycznie plastikiem. Jeśli jest robiony z drewna to bardziej energetyczny od drewna nie będzie.

6 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Sezonowy COP 4 to chyba zbyt optymistyczne ( raczej z folderów reklamowych sprzedawców PC).

Jak bierzesz pod uwagę PC Chińczyków z zawyżonymi parametrami to masz rację.

Przy PC Daikina sezonowy COP4 na podłogówce jest realny. Znajomy taki ma. 

@Piecuch19 Ty to sobie wpisuj co ci sie podoba… a fakty (liczby) sa takie jak podalem.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1

14 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Drewno ma 4 kWh/kg, więc chyba chodzi o pellet wzmacniany energetycznie plastikiem. Jeśli jest robiony z drewna to bardziej energetyczny od drewna nie będzie.

A czy to nie zależy z jakiego drewna jest robiony i jak mocno sprasowany?

Teraz, cezario1 napisał(a):

A czy to nie zależy z jakiego drewna jest robiony

Tez. A roznica wynika z tego, ze drewna lupanego nie wysuszysz do poziomu ~5%.

Wartosc 4 kwh/kg podalem bo tyle max. osiagnalem u siebie w instalacji domowej. Instalacja opomiarowana.

PS. Kopciuchy typu MPM ktore kisza opal maja sprawnosci sezonowe 50-60% w idealnych ustawieniach.

48 minut temu, cezario1 napisał(a):

Przy PC Daikina sezonowy COP4 na podłogówce jest realny. Znajomy taki ma

Jak prąd podrożeje to znajomemu wyjdzie większy COP dla uzasadnienia swych decyzji. Zobacz na forach jaki podają ludzie sezonowy COP. 

Pellet jak podrożeje to też zwiększy mu się kaloryczność i będzie kaloryczny jak węgiel z marketingową ideologią wysuszenia do 0% wilgotności. 

• Haha 1

Tobie już nie wzrośnie na tym węglu sprawność powyżej 120% 

Możesz spać spokojnie 🤣

On jest tak zafiksowany ze nic poza kopciuchem, ceglami, grawitacja nie zobaczy.

• Zgadzam się 1

Dla niego koszt kWh jest najważniejszy. Jak ta kWh jest tak ważna, to i trzeba dorobić ideologię do swojego sposobu ogrzewania. Normalnie ja dawno wolałbym dołożyć nawet drugie tyle do ogrzewania i nie pieprzyc sie z codziennym chodzeniem do kotła. Druga sprawa, zgodnie z przysłowiem jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, a i portfel z gumy nie jest 👍

Z „codziennym chodzeniem do kotła”?
Ja chodzę co tydzień, a w mrozy co 3-4 dni i uważam, że to zbyt często.
Co co mają gaz czy pompę ciepła chodzą z nudów popatrzeć czy wszystko działa

1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Normalnie ja dawno wolałbym dołożyć nawet drugie tyle do ogrzewania i nie pieprzyc sie z codziennym chodzeniem do kotła. Druga sprawa, zgodnie z przysłowiem jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, a i portfel z gumy nie jest 👍

No to załóż a nie opowiadaj bajki jakby to było.... takich znaffców nie majacych żadnego doświadczenia a mówiących co by było gdyby było jest tutaj jak widać sporo.

@Kryspinek76  jesli nie masz obecnie w domu fotowoltaiki tak min 10kw i to jeszcze założonej na starych zasadach  to inwestycja w PC którą opisujesz jest kpl nietrafiona bo koszty bedą potężne.  Jeśli wszystko chciałbyś dokładać to jedyne sensowne rozwiązania to gruntowa PC z COP na poziomie 6 -  wtedy mozna mowić o czymś takim jak oszczedności i wygoda a tak to niestety temat jest kiepsko ekonomicznie opłacalny. 

• Haha 1

Mikuś, nawet nie masz pojęcia jak mi Ciebie brakowało!

🤣

PS Bądź cierpliwy... Nie od razu Kraków zbudowano 😁

Edytowane przez o6483256