Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na marginesie, w USA Deye wyłączylo wszystkim klientom inwertery 'bo tak'. Bo podobno nie mogli się dogadać z dystrybutorem, niewżne. Klienci zapłacili, ale producent miał to gdzieś i urzadzenia zablokował.

https://solarboi.com/2024/11/17/sol-ark-oem-disables-all-deye-inverters-in-the-us/

Jeśli nie można zagwarantować stabilnego psychicznie producenta to przynajmniej trzeba wybrać urządzenie nie podłączone do Internetu.

Opublikowano
2 godziny temu, gbbsoft napisał(a):

Mam do czynienia z Victronem i Deye. No, niestety albo stety, victron jest zdecydowanie lepszy... Ale tylko dla tych, którzy wykorzystają jego potencjał. 

Bo ma lepszy soft. Problemem chińszczyzny jest oprogramowanie, bo elektronika jest na takim samym poziomie mimo wciskania kitu o firmach premium.

Oprogramowanie jest najdroższe w tej całej zabawie i victron jak widać kosztuje więcej, bo ten soft ma lepiej dopracowany. 

Opublikowano
W dniu 30.11.2024 o 10:07, marcus312 napisał(a):

Niektórzy budują na tym modelu można potem jeszcze dołożyć kolejny pakiet Szafa 19” 22U / 600x600mm RACK SYSTEMS S6622/W  ja ostatecznie kupiłem skrzynie dedykowaną uzbroiłem ją potem w bms i resztę ale obecnie ceny spadły więc i to staje się zbyteczne tzn oszczędniejsze ,najprościej kupić kompletną i włożyć ogniwa.

Obudowy nadal trzymają ceny. 1,5k albo więcej.

To co napisałeś kosztuje 1200zl więc sensu raczej niema.

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Nie wiem czy dobrze trafiłem, jeśli nie to przepraszam i jednocześnie proszę o przeniesienie tematu w stosowne miejsce.  

Mianowicie: zastanawiam się co szybciej rozładuje akumulator 12V 100Ah jeśli niczym nie będę go rozładowywał ( będzie jako UPS do kolektorów słonecznych które załóżmy 2 miesiące w roku nie pracują w ogóle ) przetwornica 12V 2000W czy falownik 24V min. 4000W ( moc przyszłościowa pod względem ew. rozbudowy pod mały off grid )  w stanie spoczynku ...   Intuicja podpowiada, że falownik. Jednak koszt przetwornicy to ok. 50% koszta falownika, a do przetwornicy na lato trzeba jeszcze dokupić jakąś ładowarkę mppt - i w sumie wyjdzie tyle, ile falownik.  

Zapewne macie doświadczenia w tym temacie, liczę na choć małą sugestię :-) 

Edytowane przez Sandek
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jako ciekawostkę podam, że w taryfie G12R (99% zużycia w 2 strefie) i jako prosument na nowych zasadach, cena kWh po podzieleniu kwoty do zapłaty na fv przez ilość zużytych kWh (nie lubię tego robić, bo to trochę bez sensu, ale dla niektórych tutaj to jakiś wyznacznik) wyszła mi 24 grosze za kWh.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam i ja.

Pge, taryfa g12w,.rozliczenie 1msc

Zużycie za okres 12/11 12/12 wyniosło

16kwh w taryfie dziennej

181kwh w taryfie nocnej

Koszt: 183,20 zł

W przeliczeniu na 1kwh wychodzi 93gr.

Mają rozmach ale na szczęście to nie jest ich ostatnie słowo bo od nowego roku wchodzi nowa taryfa i koszt dziennej w g12w rośnie o 50%

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem z PV już od kilku lat, więc napiszę tu swoje doświadczenia.

Cała moja instalacja, czyli PV, magazyn energii, sterowanie PV i jej automatyka (również CWU), terma, hydraulika do niej, została zrobiona moimi rękami. 

W skład wchodzi: panele (4szt. 290Wp + 4szt. 340Wp, razem dają około 2,2-2,4kW mocy) spięte szeregowo, magazyn energii 6,72kWh LFP (8 ogniw EVE 280Ah + JKBMS), falownik typu "tani chiński badziew", terma 50l z grzałką 1,5kW, skrzynka bezpiecznikowo-rozdzielcza.

System 24V. Taryfa z Zakładu Energetycznego G12R (Energa).

W zimie PV produkuje tyle co nic, więc będąc w taryfie G12R, podczas strefy dziennej korzystam z magazynu. Podczas strefy nocnej korzystam z sieci i w nocy ładuję magazyn (falownik ustawiony na tryb "ładuj z sieci jak nie ma słońca".

W lato praktycznie cały czas sieć jest odłączona i całość opiera się tylko na PV i magazynie. Dodatkowo dochodzi grzanie CWU. Grzałka jest włączana/wyłączana czasówką. Ponadto, jak pojawi się pobór prądu przez resztę domu większy niż 450W, grzałka jest odłączana. Jak pobór zmaleje poniżej 400W, grzałka jest włączana ponownie. Woda jest grzana do 66,6 stopni (termostat elektroniczny), więc po podmieszaniu z zimną jest jej więcej. Magazyn jest ładowany ze słońca.

W okresach przejściowych (wiosna, jesień), CWU jest grzane od kotła CO (bo i tak sezon grzewczy trwa), a całość prądu z PV zasila dom i ładuje magazyn. Jeżeli jest potrzeba, przełączam się na sieć i magazyn jest doładowywany w nocy. Na sieć przełączam się tylko w strefie nocnej.

Zużycie za zeszły rok (2024) mam 1918kWh, z czego pobrane z sieci 605kWh. I ta wartość to kWh pobrane tylko w strefie nocnej. Na chwilę obecną jej koszt to 0,598zł/kWh wraz z opłatami "przesyłowymi" (wszystkie opłaty z kosztem od pobranych kWh), ale bez opłat stałych (wszystkie z opłatami za mc). Zawarte w tym jest również ładowanie magazynu. Za cały rok zapłaciłem 363zł za pobrany prąd oraz 340zł opłat stałych.

2025-01-02_200743.thumb.png.cb1fba18917183c0fe2660e099af3faa.png

To moje zużycia za zeszły rok.

Legenda.

G12R/1 - strefa dzienna, G12R/2- strefa nocna, Zużycie - pobór kWh przez dom (bez CWU), Grzałka - Grzanie CWU prądem (listopad i grudzień to nie grzałka, tylko coś innego wpięte zamiast grzałki), Suma - zużycie domu  razem z CWU, Oszczędność - Za ile kWh nie musiałem zapłacić dzięki PV.

Widać tu, czy PV i magazyn jest opłacalne czy nie. Sami oceńcie.

Prosumentem nie jestem i nie chcę nim być. Koszt instalacji to 10tys.zł. Część paneli ma już 8 lat i grzała CWU, część ma 3 lata, magazyn mam 2 lata.

Edytowane przez kreciq21
  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam

Super i gratulacje.

A napisz w tabelce nie kwoty tylko kilowatogodziny będą bardziej wiarygodne. Napisz czy mieszkasz sam?

Przepraszam za swoją dociekliwość ale do porównania wszystkim się takie informacje przydadzą. 

Pozdrawiam wszystkich z nowy rokiem. YARO

Opublikowano (edytowane)

@YaroXylen W tabelce są kWh...

Mieszkamy we 2 osoby.

Tak wygląda moje zużycie na stronie "mój licznik". Mam dom 2-piętrowy, piętro jest na podliczniku. Mieszkanie na parterze jest obecnie niezamieszkałe, ale czasem coś tam jest robione i jest to liczone oddzielnie. Stąd w lato na wykresie zużycia.

Wykres roczny.

image.png.dfb744c9fe685d16e01dda6e23b54c93.png

Przykładowy wykres dzienny.

image.png.adba8f09e24e2cd1c81e9fdd0782ceb4.png

Automatyka od przełączania sieci.

image.thumb.jpeg.5a589143e4bfdcc798a4dede3935cc78.jpeg

Edytowane przez kreciq21
Dodanie wykresów
  • Lubię to 1
Opublikowano

Witam.

No to nie mam co porównywać , u mnie(25.12.2024) zużycie tego dnia 40 kWh=> dom 19,8kWh pompa 20kWh, sam dom (standby/ w nocy) bierze 200-300W 24h/d a jak lodówka czy zamrażarka się włączy to wiadomo chwilami ponad 500W 🫣 --- ale taki to u nas domek i rodzinka.

Jest u mnie i drugi licznik ZE (drugie przyłącze), ale tam tylko ładuję dwa samochody el. i tam to potrafi 100kWh tylko przez noc wyssać z sieci--- ale to już poza tematem

Trzymam kciuki za postępy . YARO

Opublikowano

Pompa ciepła, rekuperacja, oczyszczalnia ścieków, pompy CO, indukcja, pralka, zmywarka, internet, TV, itd. i człowiek się orientuje, że prądu dom wciąga co niemiara. I nawet jak się myśli o UPS-ie na warunki zaniku prądu, to już się staje kosztowną imprezą. Dlatego ja wolę magazynować energię. Na cele CO mam drewno, kuchenkę na gaz LPG, który swoją drogą tankuję w butlę na stacji za 30% mniejszą kwotę, niż w punkcie wymiany, a na prąd magazyn wspomniany wyżej. Jeszcze by mi się studnia przydała, ale przez kurzawkę nie ma to sensu.

Tu raczej chodzi o skalowanie, nie porównanie. 

Postępów nie przewiduję. Działa, więc nie dotykam. Rozbudowy związanej z PV nie przewiduję.