Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie rozmawiałem z serwisem HTV I mozna palic każdym drewnem. Fakt jeden warunek żeby było suche No ale to jest oczywiste I bez problemu można go podpiąć zaPomocą laddomatu 

Opublikowano

Jak masz laddomat to możesz podpiąć, a jak byś miał kupować to lepiej przez ATV lub ESBE i do tego najprostsza pompa (Wilo Atmos Pico, Janos Pico itp) bo ona tylko ładuje bufor.

Opublikowano (edytowane)

Co do serwisu Heiztechnik SMART HTV to jeden użytkownik, który się wyżej wypowiadał to z tego co rozumiem to chyba przynajmniej od marca ubiegłego roku ma problem: "Modem internetowy jest na płycie głównej ale nie działa i serwis nic z tym nie robi." - komentarz do filmu: 

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Tak. Nie działa i serwis nie może tego udźwignąć. Z drugiej strony kocioł sam dba o odpowiednie parametry pracy więc z mojej perspektywy nie jest mnie to potrzebne. To tylko działa na zasadzie podglądu parametrów i niczego zdalnie nie da się ustawić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

AKTUALIZACJA

Wreszcie pogoda pozwoliła na inspekcję i czyszczenie komina (nabyłem stosowną szczotę). Nie będę tu znów wrzucał fotek komina i wyczystki bo już są w jednym z moich postów.

W wiadereczku (wiaderko 5 l) jest cały urobek z komina i wyczystki.

MVIMG_20250223_095001.thumb.jpg.a21d58f511465749fa407305bcf62cf7.jpg

MVIMG_20250223_095046.thumb.jpg.5f90d64de6e638ad734a40bf2dcf29e5.jpg

Dodatkowo czyszczenie wymiennika, zawirowaczy i łopatek wentylatora.

MVIMG_20250218_162527.thumb.jpg.23d2ced1eb5967bb7c38ef6f6eeb2bd2.jpgMVIMG_20250218_162517.thumb.jpg.1ffc31b0b488c7ab21123acb2ce75551.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Według mnie spalanie prima sort, jak na "mercedesa" przystało😀 Widać że w tym kotle wszystko jest dobrze przemyślane, począwszy od odpowiedzniego dawkowania powietrza, poprzez izolację komory dopalania gazów, a skończywszy na umiejscowieniu sondy. Trochę wysoka temp spalin, ale jak da się ją programowo obniżyć, to fajnie. 

@Tuptus jak posiadasz sosnę, to spal jeden wsad i pokaż wymiennik po tym przepaleniu. Sosna potrafi ujawnić wszelkie słabostki kotła. 

Żeby tylko ktoś nie pomyślał, że jestem jakimś naganiaczem na te kotły, poprostu umiem docenić czyste spalanie, bo wiem że to nie takie proste. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Sosny jeszcze rosną.😁

Brak czasu na wycięcie.

Palone ostatnio dębiną i świerkiem.

Temperaturę spalin można obniżyć paląc mokrym drewnem (nie polecam) i programowo, lecz wtedy obniża się efektywność kotła bo większość czasu zaczyna chodzić w podtrzymaniu obniżając swoją moc. Nie opłaca się.

Ostatnio średnio temperatura spalin waha się między 195° - 215°.

Edytowane przez Tuptus
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Się zrobi.😁

Mam takie klocuszki.

MVIMG_20250223_105922.thumb.jpg.3d6cc4c225f3ce399853fdbdd62361d5.jpg

MVIMG_20250223_110230.thumb.jpg.a00044c707a2697492be878839d3e510.jpg

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano
Godzinę temu, maracz napisał(a):

,,,, Trochę wysoka temp spalin, ale jak da się ją programowo obniżyć, to fajnie. ,,,,

Godzinę temu, Tuptus napisał(a):

,,,, Ostatnio średnio temperatura spalin waha się między 195° - 215°.

Kolejny mit na tym forum.
Wysoka temperatura spalin, czyli tzw. strata kominowa.

Nie wysoka temperatura gazów spalinowych świadczy dużej utracie ciepła a nadmiar powietrza (tlenu) w gazach spalinowych usuwanych przewodem spalinowym.

I tak dla przykładu
- przy temperaturze spalin 210 *C i nadmiarze tlenu w spalinach 8%, strata kominowa wynosi  10,5%.
- przy temperaturze spalin 120 *C i nadmiarze tlenu w spalinach 18%, strata kominowa wynosi  24,5%.

ps.
Te dane są dostępne w sieci.
Ciekaw jestem, kto pierwszy dotrze do źródła tych danych. 

Opublikowano (edytowane)

Dodam tylko, że kolega @Juzef tę tabelę uwiecznił na swoim portalu (zamieścił stosowną informacje), dzięki opublikowaniu jej w sieci przez dr inż. Jacek Zawistowski i mgr inż. Sławomir Janiszewski.

Obaj panowie to byli pracownicy ICHPW (Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla) w Zabrzu. 
Jacek Zawistowski był dyrektorem działu CIT (Centrum Badań Technologicznych) w ICHPW.

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Wysoka temperatura spalin, czyli tzw. strata kominowa.

To nie mit. Po co wywalac cieplo kominem?

Po prostu nalezy pamietac ze jest jeszcze jedna zmienna.

Jesli jeden kociol przy 8% tlenu ma 60C, drugi przy 8% ma 120C , a trzeci przy 8% ma 220C, to…

To teraz dla “sprawieliwosci naszych mysli” nalezy wkleic strate kominowa przy tym samym poziomie tlenu resztkowego.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

No, to najlepszy by był kocioł kondensacyjny np Okofen Pellematic Condens.😉

Opublikowano

Ta tabelka nic nie warta, bo rozpoczyna się od absurdalnie wysokiego poziomu tlenu resztkowego w spalinach😠 Czyli nie dowiem się jaką mam stratę kominową.

Wysoką tem spalin najlepiej byłoby zbić bardziej efektywnym odbiorem ciepła ze spalin przez wymiennik. Można to zrobić czyszcząc regularnie wymiennik, zwirowaczami wydłużając drogę spalin, oraz sztucznie "dociskając" spaliny do wymiennika.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak patrze na zawirowywacze w kotle  kolegi @Tuptus to sie pytam tego projektanta co mial na mysli wstawiajac to ustrojstwo do kanalow?

Po co ta dziura wewnątrz tej spirali?

Opublikowano

A o to już trzeba by pytać inżyniera z Hargasnera.🤓

Według mnie to jednak spaliny nie mogą być tak bardzo blokowane wiec muszą mieć jakiś kanał na ujście. Ale to tylko moje domysły.😉

Opublikowano

Przecież to są, jak sama nazwa wskazuje, zawirowywacze. Te sprężyny nie przylegają ściśle do ścianek. I powietrze, które je okala powoduje turbulencje powietrza w środku spirali. Dodatkowo wymiennik odbiera ciepło, co powoduje zmianę w jego gęstości. Sumarycznie, powietrze tam cały czas jest mieszane.

Wrzucając coś w środek spirali zyska się jedynie drastyczny spadek ciągu, podgotowywanie wody na dole wymiennika i szybszą degradację kotła w tamtym miejscu.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, kreciq21 napisał(a):

Wrzucając coś w środek spirali zyska się jedynie drastyczny spadek ciągu, podgotowywanie wody na dole wymiennika i szybszą degradację kotła w tamtym miejscu.

Spadnie ciag bo opory wzrosna - to nie jest problem dla kotlow z wentylatorami.

Nie bedzie zadnego podgotowania ani szybkiej degradacji kotla, bedzie natomiast zdecydowanie lepszy odbior ciepla.

Srodkiem tej spirali zapiernicza bez sensu energia prosto w komin bez kontaktu z wymiennikiem. Cos tam sie zamiesza cos tam zawiruje oczywiscie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
1 godzinę temu, maracz napisał(a):

Czyli nie dowiem się jaką mam stratę kominową.

Zastosuj ekstrapolacje tabeli. 

1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

Po co ta dziura wewnątrz tej spirali?

Bo inaczej był by za duży opór przepływu i ten śmieszny mały wentylatorek w czopuchu nie miał by siły ciągnąć co skutkowało tym, że by się wędziło i dymiło. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@PioBin To jedynie pozostaje mi powiedzieć, abyś spróbował swoich teorii i podzielił się zdobytą wiedzą. Bo wg ciebie tak samo oddycha się przez słomkę, jak przez rurę 110-tkę.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Polecam się zapoznać.

https://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/urzadzenia-grzewcze/kotly-c-o/vademecum-kotlow-c-o/jaka-role-pelni-wymiennik-ciepla-w-kotlach-grzewczych

W kanale spalinowym mamy do czynienia z przepływem spalin burzliwym (w środku strugi) oraz laminarnym, zwanym także warstwowym (w strefie przyściennej). Warstwa laminarna ma duży opór cieplny (np. nieruchome powietrze między szybami okna jest dobrym izolatorem cieplnym). Im grubsza warstwa laminarna – tym mniejsza efektywność wymiany ciepła od spalin do wody. Im większa prędkość przepływu spalin – tym cieńsza warstwa laminarna – tym większa efektywność wymiany ciepła od spalin do wody. Takie same reguły obowiązują w kanale wodnym – po drugiej stronie tej samej ścianki stalowej.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

@Tuptus sam wyszukałeś ten artykuł, czy niespostrzeżenie i dyskretnie pomogła Ci w poszukiwaniach "sztuczna inteligencja" zaszyta w Twojej przeglądarce internetowej ?. 

Najciekawszy fragment jest na końcu tego artykułu.

Autor: dr inż. Jacek Zawistowski

Opublikowano

Nie, już kiedyś miałem przyjemność zaznajomić się z tym opracowaniem.

Mam nieodparte wrażenie że p.Jacek to per Zawijan z bloga o czystym ogrzewaniu, ale może się mylę. Dodatkowo jeszcze przerobiłem artykuły Józefa, który też czasami się tu  pojawia.

Opublikowano

Eksperymentowałem kiedyś z dociskaniem spalin do wymiennika i na 100 % stłumi to ciąg, ale na 100% poprawi się odbiór ciepła ze spalin przez wymiennik. Tak czy inaczej, najprościej zadbać o wymianę ciepła poprzez utrzymywanie wymiennika w czystości. 

• Zgadzam się 1