Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Interpretacja ustawienia delta T w Panasonic Aquarea 9kW

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez cezario1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co powoduje zmiana tego parametru, w górę lub w dół, nie wiem jak to rozumieć ?20231212_125523.thumb.jpg.4a0ce4f2ed1c3052fe313a9715eb9df5.jpg

Opublikowano

Na YT są fajne filmiki z omówieniem całości menu,można tam przestudiować wszystkie opcje ustawień.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.12.2023 o 15:44, carinus napisał(a):

Na YT są fajne filmiki z omówieniem całości menu,można tam przestudiować wszystkie opcje ustawień.

Mam pytanie czy ilość wlaczen i wyłączeń jest prawidłową mam 200 wł/ wył na 600 h pracy czy to dobrze czy źle

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

W normie mieści się 600h x 4cykle co daje 2400 cykli, więc sam widzisz że nie ma tragedii.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.12.2023 o 18:08, carinus napisał(a):

W normie mieści się 600h x 4cykle co daje 2400 cykli, więc sam widzisz że nie ma tragedii.

Tak ale ja tam nie mam 2400 tylko 200

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Dlatego powinieneś się cieszyć, tragedii nie ma, jest dobrze.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.12.2023 o 21:01, carinus napisał(a):

Dlatego powinieneś się cieszyć, tragedii nie ma, jest dobrze.

Dzięki to chciałem wiedzieć 

Edytowane przez Ryszard
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 10.12.2023 o 11:17, Azuks napisał(a):

Chciałbym dokładnego wyjaśnienia, po to zakładałem ten post.

Skoro pompa ma ust delta na 7, to dlaczego wyłącza się  (jeśli już do tego dojdzie) w momencie gdy różnica między zasilaniem, a powrotem jest tylko 2 *C.

Co do ustawień przezfirmę, to nie wiem czy ustawili dobrze czy żle, ale np przepływ producent sugeruję 28, a ja mam ustawione na max i wynosi 47, też nie wiem czy tak powinno być ?

Nie wiem czy ktoś kompetentnie i ze zrozumieniem odpowiedział Ci w końcu na to pytanie czy nie, po przeczytaniu kilku wypowiedzi które nie zawierają odpowiedzi nie czytałem dalej.

W Twoim przypadku ustawiona delta 7'C nie może być osiągnięta przy małym odbiorze ciepła w instalacji.

Tym bardziej nie da się osiągnąć takiej delty, jeżeli jak wspomniałeś przepływ jest na poziomie 47l/min. Przy delcie 7'C i 47l/min musiał by być odbiór ciepła na poziomie chyba ze 20kW, czyli ponad 2 razy tyle ile ma mocy Twoja pompa.

W dniu 10.12.2023 o 10:26, Azuks napisał(a):

To w takim razie jaki ma sens ustawienie tej delty T, skoro pompa i tak sama decyduje co robić.

Jakie ma znaczenie czy delta będzie 1, czy 8 ?

Pompa nie decyduje co robić, tylko dąży do tej delty modulując moc agregatu i przepływ w obiegu tak, aby nie przekroczyć o więcej niż 2 stopnie zadanej temperatury bufora.

Inaczej mówiąc - prawa fizyki jej uniemożliwiają osiągnięcie większej delty w ramach ustawionego przepływu, przy ustawionej temperaturze zasilania i jakimś tam aktualnym odbiorem ciepła. A dokładniej chodzi o zależność między delta * przepływ a mocą , czy tam `moc / przepływ a deltą. Podejrzewam, że kiedy masz zimny bufor to delta jest taka, jak trzeba.

Panasonic 9kW serii L ma moc minimalną ok. 2.4kW. Jeżeli bufor jest "pełny" i nie jest w stanie odebrać takiej mocy to temperatury zasilania i powrotu się zbliżą do siebie, a w końcu wyrównają.

Nie ważne jaką deltę i przepływ ustawisz - pompując nawet z prędkością 50l/min wodę o temperaturze 45 stopni (zadaną w pompie ciepła) przez bufor który ma u góry i u dołu ok. 45 stopni nie włożysz do niego 2.4kW.

Odnośnie ustawionego przepływu 47l/min - może instalator zapomniał zmienić po jakimś odpowietrzaniu w środku nocy 😉 Powinno być nieco powyżej 25,7l/min dla pompy 9kW, bo przy takim właśnie przepływie i delta T=5'C przenoszona jest moc 9kW. Większy przepływ nie ma najmniejszego sensu.

Opublikowano
W dniu 10.12.2023 o 09:42, Azuks napisał(a):

Ja nie chcę grzebać, tylko chcę się dowiedzieć jak  powinna zachowywać się ta pompa w przypadku gdy różnica między powrotem a zasilaniem w miarę nagrzewania się zmniejsza.

U mnie nie widać różnicy. Co zaobserwowałem .

Na zew jest -3*C

Delta T ustawiona , 7 *C . Przy tej różnicy temperatur zasil-powrot, moc pompy 2,4 kW                       Przy 6*C moc nadal 2,4 kW.        , Przy 5*C moc nadal 2,4 kW.         Przy 4*C moc nadal 2,4kW.         Przy 3*C moc nadal 2,4 kW.

Moje pytanie, czy pompa nie powinna zchodzić z mocy np. przy 5*C i utrzymywać delta T na poziomie koło 7 *C ? 

Pompa o mocy 9kW nie zejdzie z mocy niżej. Mój Panasonic też się wyłącza jak nie odbieram przynajmniej 2,4kW mocy. Jeżeli takie rzeczy się dzieją przy -3'C na zewnątrz to zabieraj szybciej ciepło z bufora, czyli musisz poprawić przepływ za buforem (czyli więcej pompowania przez grzejniki). Jeżeli się nie da to trzeba podnieść trochę temperaturę zasilania kosztem obniżenia COP. Wtedy grzejniki oddadzą więcej ciepła i "zrobi się miejsce" na ciepło w buforze i pompa będzie pracować dłużej bez przerwy.