Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie jestem nowym posiadaczem pompy od 4 miesięcy posiadam pompę zubadan 8KW dom 220m2 tylko podłogówka w linku poniżej model pompy. Dom ocieplony styropianem 20 cm. 

Czy to jest normalna praca pompy ? Dla ekspertów udostępniam link z danymi tymi co na zdjeciach. 

https://melpump.com/public-report/view/019b9daf-56fb-79d3-95d9-90949bbee951

Mam wrażenie ze taktowanie jest zbyt duże, modulacja praktycznie nie występuje występują za to skoki z 84 Hz - 0 Hz- 84 Hz. 

Czy zużycie energii jest ok ? Mam wrażenie ze pompa ma trudności z osiągnięciem temperatury na czujniku THW1 i musi często korzystać z grzałki co przy temp. -7°C nie powinno mieć miejsca ? Jak wyregulować deltę? Również tutaj mam wrażenie że coś nie gra. 

Czas załączenia grzałki ustawiony na 180 min. W przeciwnym razie Grzelka pracuje bardzo często.  

Czy rzeczywiście jest vos nie tak czy tylko to moje nieobycie z pompą ? 

Proszę o pomoc.

Screenshot_20260108_194001_Mel Pump App.jpg

Screenshot_20260108_193950_Mel Pump App.jpg

Screenshot_20260108_193734_Mel Pump App.jpg

Edytowane przez Tysiek123
Opublikowano (edytowane)

1. czas opóźnienia załączania działek zwiększyć do przynajmniej 2 godz.

2. spróbować ustawienia pracy pompy w trybie autoadaptacji. 

3. zużycie energii za duże - za dobę powinno wynosić ok. 55kW

Edytowane przez Kazek54
Opublikowano

- Czas opóźnienia grzałki ustawiony na 3 godzin (180 min)

- pompa pracuje w autoadaptacji 

Jakieś jeszcze porady ? Co zrobić żeby zaczęła chodzić normalnie ? 

Opublikowano

Na defrosty to fakt - nic nie poradzisz, jednak przy wyższych temp. na odbiory (mam głównie grzejniki) przy tzewn. -10C pompa pracowała na 48Hz.

U Ciebie na buforze już temp. ucieka, bo 3,5C różnicy masz. Delta też trochę wysoko podeszła. Czujniki dobrze zaizolowane? Jakie masz przepływy po stronie hydroboxa i bufora? Jakie biegi pomp? Pompa podłogówki ma niższy przepływ niż pompa w hydroboxie?

Opublikowano

Przy aktualnych niskich temperaturach moja pompa trochę taktuje. Przy obrotach 42-48 Hz osiąga szybko temp. zadaną i przechodzi w stan bezczynności. AKTUALNE PRACUJE NA AUTOADAPTACJI. Czy praca na krzywej grzewczej nie byłaby korzystniejsza?

18_01.png

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak ludzie mogą  korzystać z tej ( autoadaptacja ) nie będę się rozpisywać i tłumaczyć czemu nie....

Ustaw krzywą grzewcza dopracuj i nie będziesz narzekać...

Edytowane przez Genek
Opublikowano

No właśnie Genek, dlaczego nie AUTOADAPTACJA? Podobno to najlepsze w tej pompie.

Opublikowano

Witam Panowie jestem nowy na forum pompa u mnie grzeje od 12 listopada ale w ostatnich dniach pojawiły się dziwne zjawiska mianowicie defrosty co 35-40min trwające według aplikacji nawet 20min nie jestem w stanie tego sprawdzić bo mnie nie ma na miejscu żona dopiero jutro podjedzie. Jest jakiś czas spokój po czym pompa wpada w ciągłe defrosty nawet przy sprzyjającej pogodzie w której powinny być teoretycznie rzadko czy z urządzeniem jest coś nie tak? Miał ktoś podobna sytuacje? Dodam że grzalem na prostej 28 i podwyzszylem na 30 stopni.

Screenshot_20260119-183549.jpg

Screenshot_20260119-183559.jpg

Opublikowano

ciekawostka z profilu FB MEL Pump App - nowa funkcja w apce:

"Aktualizacja: Tryb krzywej online już jest! 
Tryb krzywej online automatycznie dostosowuje temperaturę przepływu pompy ciepła w zależności od warunków zewnętrznych w czasie rzeczywistym. Możesz dostosować krzywą online bezpośrednio z aplikacji.
Kluczowe cechy:
*Na podstawie trybu Stałego Przepływu – temperatura przepływu dostosowuje się automatycznie do zmian temperatury
*Korekta manualna – dopracuj całą krzywą o ±10°C, aby dopasować się do Twoich preferencji komfortu
*Korekta wiatru – Kompensaty za straty ciepła podczas warunków wietrznych z 4 poziomami korekty
*Łatwa konfiguracja krzywej – Dodaj lub usuwaj punkty prostymi kliknięciami na wykres
Jak to działa:
System na bieżąco monitoruje warunki pogodowe i oblicza idealną temperaturę przepływu poprzez:
Odczytanie skonfigurowanej krzywej ogrzewania
Stosowanie poprawek ręcznych
Dodawanie rekompensaty wiatru (jeśli włączone)
Automatyczne wysyłanie poleceń do Twojej pompy ciepła
Specjalne dla użytkowników adaptera WiFi: 
Twoja krzywa ogrzewania jest zapisana bezpośrednio w adapterze, więc nadal działa nawet po spadku połączenia internetowego.
Uwaga: Ta funkcja jest obecnie w trakcie testów beta. Aktywnie zbieramy opinie użytkowników, aby udoskonalić i udoskonalić doświadczenie. Jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy lub masz sugestie, skontaktuj się z nami!"
Opublikowano

Nie widzę u siebie tej aktualizacji. Ponowne logowanie nie pomaga. Gdzie to znaleźć?

Opublikowano

Sprawdzałeś w ustawieniach urządzenia? Jak poniżej:

Screenshot_2026-01-22-10-46-16-10_1483b4efc1f9be219d562f3e7dad7c69.thumb.jpg.e5b3d0f2ac66f4bcff58474c1c7a033e.jpg

Opublikowano

Dziękuję. Już znalazłem. Może się przydać, bo wkrótce dołączę II strefę ogrzewania. Nie trzeba stać przy hydroboksie.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 20.02.2025 o 10:23, lab1337 napisał(a):

Mam pytanie co do optymalnych ustawien. PUD-SHWM80YAA z EHST20D-YM9D

Grzejniki/podlowka 60/40. S1 grzejniki - autoadaptacja, S2 podlogowka - krzywa, Bufor 100L i zawor mieszając

przeplyw 18L, grzalki opoznione 120min, co tu moze byc przyczyna takiego dzialania? 

1.png

2.png

3.png

Dowiedziałeś się dlaczego tak się dzieje bo mam pompę od lipca i podobny problem?

Opublikowano
W dniu 26.01.2024 o 17:56, Patrol napisał(a):

W Mitsubishi nie ustawisz delty, jest tylko opcja wyboru biegu pompy i tym samym przepływu. 38l/min to więcej niz zakres wskazywany przez producenta i stąd częstsze start/stop. Powinno z reguły wystarczyć 18-23, ale ważne też co się dzieje za buforem - jaki tam jest przepływ.

Grzanie masz teraz wyłączone?Wygląda na małą histerezę dla cwu albo co 2-3godz ktoś bierze kąpiel/prysznic... 

A jak dobrać przepływ w zubadanie 6kw bufor 3T plus 3 rozdzielacze łącznie 27 pętli i 1720m rurki 17mm. 

Opublikowano

podrzuć jeszcze model jednostki zewn., ponadto jaki masz przepływ i jaką deltę uzyskujesz ?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Patrol napisał(a):

podrzuć jeszcze model jednostki zewn., ponadto jaki masz przepływ i jaką deltę uzyskujesz ?

Puz-shwm60vaa, na chwilę obecną 21 litrów Delta najczęściej 3.5 do 4.5 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ciekawy przypadek

3T

21L Na PC

3,5-4,5K delty

Za buforem

27 pętli 

Jaki średni przepływ na pętle? 

I najważniejsze

Jaką masz tzw "stratę" na buforze 3T?

Grzałkii w tych pompach działają też w syt nie osiągnięcia  zadanej T powietrza wew w określonym czasie. Niezależnie od T zewn. Komfort ponad wszystko

Opublikowano

Przydałby się zrzut wykresu temperatur, żeby było widać dane przed i 'za' buforem + jak teraz wygląda wykres pracy (częstotliwości). Same defrosty to jedno, ale pewnie ze względu na stosunkowo niskie temp. w instalacji przy tzewn -10C dobija już grzałkami, żeby czas skrócić. Ps. dlaczego nie możesz korzystać z autoadaptacji?