Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, kubab napisał(a):

Mamy to ustawić na melcloud? Tam nie ma takiej opcji, jest tylko "Autoryzowane aplikacje" i nic tam nie ma.

Nie. "Ustawienia Integracji" -> wpisać email/hasło -> połącz ponownie dotyczy https://zubadan.netshow.pl/dashboard/integration/settings

Opublikowano

skorzystaj z innej przeglądarki albo wyczyść dane przeglądania / cache/ciasteczka;

(login i hasło oczywiście są te same jak dla melcloud)

Opublikowano
18 godzin temu, Patrol napisał(a):

skorzystaj z innej przeglądarki albo wyczyść dane przeglądania / cache/ciasteczka;

(login i hasło oczywiście są te same jak dla melcloud)

Testowane już na 3 różnych komputerach, 2 przeglądarkach - edge i fire fox.

Hasło i login oczywiście takie same, zmieniane na takie bez znaków specjalnych, na prostsze, trudniejsze i nic.
Na mel loguje się bez problemu, na zubadan.netshow.pl - Bad credentials.

Opublikowano

Teraz bangla. Czyli trzeba założyć osobne konto na Zubadan App, a dopiero tam podać dane do konta na MelCloud.

Opublikowano

Witam! Jestem nowy na tym forum wiec jeśli coś źle robię to nie zabijajcie 😅 pozwoliłem sobie podpiąć się pod ten temat bo potrzebuje pewnej odpowiedzi mianowicie: 

Mam taką zagwostke, jestem na etapie montażu pompy, mam wybranego instalatora z polecenia, gość widać że jest kumaty i wie o czym mówi, ale zastanawiam się czy nie będzie za mocna pompa która on chce założyć. Dom 150m2 użytkowej i na około 30m2 jest antresola 6m wysoka, do tego Garaz i kotłownia 50m2 również grzane. Ściany 20cm styropianu, sufit 25 piany, podłoga 15cm styropianu. Okna 3 szyby. Wszędzie podlogowka. Instalator proponuje ecodana 10kw lub zubadana 8kw. Na ciepło właściwe wyszło mi coś takiego: https://cieplo.app/wynik/1xz5h

Dużo ludzi mówi mi że te pompy będą za mocne i będzie problem z taktowaniem jak na te 200m2 powierzchni i żeby wziąć zubadana 6 lub ecodana 8. Co o tym myślicie? Nie chciałbym się wdupic w zbyt mocny sprzęt bo potem już nie będzie odwrotu..

A i dodatkowo mam kominek założony z nadmuchem na prawie cały dom także w razie jakiś tragicznych mrozów jest gdzie zapalić. Dzięki za pomoc! 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, brateck napisał(a):

Witam! Jestem nowy na tym forum wiec jeśli coś źle robię to nie zabijajcie 😅 pozwoliłem sobie podpiąć się pod ten temat bo potrzebuje pewnej odpowiedzi mianowicie: 

Mam taką zagwostke, jestem na etapie montażu pompy, mam wybranego instalatora z polecenia, gość widać że jest kumaty i wie o czym mówi, ale zastanawiam się czy nie będzie za mocna pompa która on chce założyć. Dom 150m2 użytkowej i na około 30m2 jest antresola 6m wysoka, do tego Garaz i kotłownia 50m2 również grzane. Ściany 20cm styropianu, sufit 25 piany, podłoga 15cm styropianu. Okna 3 szyby. Wszędzie podlogowka. Instalator proponuje ecodana 10kw lub zubadana 8kw. Na ciepło właściwe wyszło mi coś takiego: https://cieplo.app/wynik/1xz5h

Dużo ludzi mówi mi że te pompy będą za mocne i będzie problem z taktowaniem jak na te 200m2 powierzchni i żeby wziąć zubadana 6 lub ecodana 8. Co o tym myślicie? Nie chciałbym się wdupic w zbyt mocny sprzęt bo potem już nie będzie odwrotu..

A i dodatkowo mam kominek założony z nadmuchem na prawie cały dom także w razie jakiś tragicznych mrozów jest gdzie zapalić. Dzięki za pomoc! 

Ja mam Zubadana 8kW na 160m. Dom trochę gorzej ocieplony, ale mi na Cieple właściwym wyszło 15kkWh rocznie.

Do ostatnich mrozów uważałem, że moja pompa jest za duża, teraz nie jestem pewien. Możliwe, że 6kW by wystarczyło.

Mimo tego, że pompa jest dość duża, sposób działania nie spełnia definicji tzw "taktowania". Na pewno nie włączała się kilkukrotnie w ciągu godziny. Modulacja jest dość duża i minimalna moc pobierana, na której pracuje pompa to już ok 500-600W.

edit:

Nie wiadomo co będzie w przyszłości. Jeżeli zostaną wprowadzone nowe sensowne taryfy czasowe dla pomp ciepła (w stylu G12 itp) to może lepiej mieć nieco większą pompę aby zgromadzić ciepło w posadzce. W niedalekiej przyszłości może być tak, że dobowa cena energii będzie bardzo zmienna a wtedy zapas mocy może być pożądany.

Edytowane przez QbaB
dopisek
Opublikowano

@bratek: lepszy Zubadan

moc 6kW ewent. max 8kW i tu będzie już zapas przy takim ociepleniu. 

Zobacz co wyjdzie z tego kalkulatora doboru:

https://my-ecodan.me/

Ja mam 8kW 90% grzejników, po podłogach powierzchnia 221m2 i cieńsze ocieplenie niż Twoje, więc słusznie kierujesz się w stronę 6 kW.

Zubadan 8-10-12-14kW to te same wnętrzności - zworkami ustawia się model i w drugą stronę moc max można też ograniczyć m.in na 75%, 50%, ale do tego wymagany jest odpowiedni kabelek.

IMG_20240110_152724.thumb.jpg.a160f2de02d979e8b535ae0934cea145.jpg

Opublikowano
35 minut temu, QbaB napisał(a):

Ja mam Zubadana 8kW na 160m. Dom trochę gorzej ocieplony, ale mi na Cieple właściwym wyszło 15kkWh rocznie.

Do ostatnich mrozów uważałem, że moja pompa jest za duża, teraz nie jestem pewien. Możliwe, że 6kW by wystarczyło.

Mimo tego, że pompa jest dość duża, sposób działania nie spełnia definicji tzw "taktowania". Na pewno nie włączała się kilkukrotnie w ciągu godziny. Modulacja jest dość duża i minimalna moc pobierana, na której pracuje pompa to już ok 500-600W.

edit:

Nie wiadomo co będzie w przyszłości. Jeżeli zostaną wprowadzone nowe sensowne taryfy czasowe dla pomp ciepła (w stylu G12 itp) to może lepiej mieć nieco większą pompę aby zgromadzić ciepło w posadzce. W niedalekiej przyszłości może być tak, że dobowa cena energii będzie bardzo zmienna a wtedy zapas mocy może być pożądany.

Czyli mówisz żeby raczej tą 8ke założyć i nie będzie się nic dziać? Do tego jeszcze zapomniałem dodać chce założyć bufor 200l i myślę że powinno być raczej ok, najwyżej będę grzal w garażu tak, jak i w domu 😅

45 minut temu, Patrol napisał(a):

@bratek: lepszy Zubadan

moc 6kW ewent. max 8kW i tu będzie już zapas przy takim ociepleniu. 

Zobacz co wyjdzie z tego kalkulatora doboru:

https://my-ecodan.me/

Ja mam 8kW 90% grzejników, po podłogach powierzchnia 221m2 i cieńsze ocieplenie niż Twoje, więc słusznie kierujesz się w stronę 6 kW.

Zubadan 8-10-12-14kW to te same wnętrzności - zworkami ustawia się model i w drugą stronę moc max można też ograniczyć m.in na 75%, 50%, ale do tego wymagany jest odpowiedni kabelek.

IMG_20240110_152724.thumb.jpg.a160f2de02d979e8b535ae0934cea145.jpg

O kurde, z tymi zworkami i mocą pompy to mnie zszokowales 😮 . Zrobiłem też ta kalkulacje na my ecodan i zapotrzebowanie ciepłe budynku wyszlo mi 8.6kw ale to jest chyba maksymalne?Screenshot_20240110-162812.thumb.png.72b69852434cb744e2cf2bad314ea2c8.png

Opublikowano

Kalkulator idealny nie jest. Tu powyżej coś nie pyklo, być może dane wejściowe błędne, bo masz obciążenie cieplne 8kW, ale przy 0st. Jak wpisujesz powierzchnię to daj użytkową lub znając obc. swojego budynku wskaż po prostu moc - finalnie można zobaczyć różnice w zakresach pracy modeli 6kW i 8kW, ewentualnie z dokumentacji (tabele wydajności i wykresy).

Opublikowano

Ciekawostka:

wyszedł nowy soft w wersji 19. Niestety brak changelog, więc nie wiadomo co zmieniono. Będę szukał info.

W menu serwisowym kod żądania „190” -> jak wyjdzie wartość „1700” oznacza to wersję 17.00

Opublikowano

Patrol -  co do poniższego wykresu, co tutaj się mogło stać, mam wrażenie że pompa przy minusowych, niższych temp. chodziła stabilniej i mniej brała prądu,teraz na dworze -1 i tragedia,czy to coś niepokojacego .

Screenshot_2024-01-11-19-41-39-668_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Tedisan napisał(a):

Defrost co godzinę, czy to nie przyczyna?

Tak, u mnie też są dni gdy defrost jest co godzinę. Jak jest duży mróz to i powietrze bardziej suche, więc i defrostów mniej.

Aczkolwiek w ostatnich dniach nie miałem ich tak dużo. Dzisiaj do teraz 6 defrostów, Wczoraj 13 defrostów. Przedwczoraj około 12 defrostów. Może masz przy pompie jakieś źródło wilgotnego powietrza i/lub mieszkasz przy bagnach, rzece lub jeziorze?

Opublikowano

Każdy defrost zabiera trochę energii z domu aby odmrozić wymiennik, więc jest to pewna strata, którą trzeba później uzupełnić poborem energii z sieci. Za to odmrożony wymiennik lepiej odbiera energię z powietrza więc potrzeba mniej energii elektrycznej do ogrzania domu. Pozostaje mieć nadzieję, że producent dobrze dobrał algorytm pracy.

Opublikowano

U mnie dziś to samo, nie mam aparatury wprawdzie do określenia ile ich było ale co wychodziłem z domu to albo mokro pod pompą albo zaraz przed defrostem więc spokojnie jeden do 1.5-2h dziś miałem.

Opublikowano

Z tego co pamiętam wilgotność 80% i wówczas algorytm "gwarantuje" defrosty nawet co 50minut (bywa i co 70-80), więc przy takich warunkach to normalny wykres.

Opublikowano

Witam, podobno jednostka wewnętrzna EHSF-YM9E (bez funkcji chłodzenia) nie pasuje do nowych jednostek puz zubadan,bez funkcji chłodzenia przestają ją z jednostką wewnętrzną 

EHSF-YM9D 

Tym bardziej dziwne że do jednostek pud jednostka EHSF-YM9E już pasuje

rozumie ktoś o co tutaj chodzi?