Pief Opublikowano 9 Września 2023 #1 Opublikowano 9 Września 2023 Witam Jestem po remoncie parteru gdzie została założona podłogówka (bruzdowanie) 7 pętli (540 m), na poddaszu znajdują się grzejniki 5szt w przyszłości będzie ogrzewanie ścienne zamiast grzejników .Od roku mam pompę Rotenso monoblok 10kw i były wszędzie grzejniki ,układ pompa -bufor 150l -pompka co - grzejniki , wcześniej ekogroszek który nie został podpięty pod układ. Przeczytałem "internet" jak podłączyć ,pogodzić pompę ciepła z ekogroszkiem ,jako dodatkowe źródło na wypadek "W". Przesyłam schemat ,wzorowałem się na schemacie od panasa i hundaja + moje dodatki. Proszę o ocenę .Dziękuje Cytuj
sambor Opublikowano 9 Września 2023 #2 Opublikowano 9 Września 2023 Próbowałeś czy układ działa? Cytuj
Pief Opublikowano 10 Września 2023 Autor #3 Opublikowano 10 Września 2023 Układ jest na papierze , pod koniec tygodnia muszę ogarnąć ogrzewanie , chciałbym pozbyć się bufora równolegle , Grzejniki na poddaszu ,będą zastępowane przez ogrzewanie ścienne .Bufor 150 l jeżeli byłby na powrocie wymieniłbym na mniejszy . Pytanie czy układ jest dobry , czy dać sobie spokój i zrobić z buforem równolegle. Cytuj
Kordjano Opublikowano 10 Września 2023 #4 Opublikowano 10 Września 2023 Jak będzie realizowana temperatura zasilania na grzejniki ,kiedyś ścienne podczas pracy kotła . Grzanie cwu jak przewidujesz? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2023 #5 Opublikowano 10 Września 2023 @Kordjanodlatego pytałem o działanie ( post#2). To nie takie proste, a rysunek nie przypomina schematów z Panasonica. Cytuj
Kordjano Opublikowano 10 Września 2023 #6 Opublikowano 10 Września 2023 Wiem że nie jest takie proste im dłużej czytam to forum to coraz bardziej zdaje sobie z tego sprawę . Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2023 #7 Opublikowano 10 Września 2023 To już całkiem inny poziom instalacji, ja takie układy kilka razy musiałem przerabiać i powiem że nie jest to proste, ani tanie. 1 Cytuj
Pief Opublikowano 10 Września 2023 Autor #8 Opublikowano 10 Września 2023 7 godzin temu, Kordjano napisał(a): Jak będzie realizowana temperatura zasilania na grzejniki ,kiedyś ścienne podczas pracy kotła . Grzanie cwu jak przewidujesz? Pc ma już wbudowaną obsługę 2 strafową . Kocioł na ekogroszek na wyjściu ma zawór mieszający sterownik skzp02. Grzanie cwu (nie narysowałem zaworu 3d z pompy by nie komplikować).działa ekogroszek działa z nim cwu ,działa pompa działa cwu. 5 godzin temu, sambor napisał(a): @Kordjanodlatego pytałem o działanie ( post#2). To nie takie proste, a rysunek nie przypomina schematów z Panasonica. Na tym się wzorowałem schemacie - (moja już twórczość byle nie - radosna) wpiłem powroty z odbiorów w bufor oddzielnie by było lżej pompie. Pracuje albo ekogroszek ,albo Pc. Cytuj
Kordjano Opublikowano 10 Września 2023 #9 Opublikowano 10 Września 2023 Tu by było wszystko narysować by coś stwierdzić , przy takiej instalacji łatwo o błąd , sam mam kocioł pelletowy z pompą panasa spięty i chcąc żeby pompa była z buforem na powrocie a kocioł normalnie do bufora ,to dość sie namyślałem jak to wykombinować ,tym bardziej że ja mam bufor 650 l tak by jeszcze do palenia drewnem było . Jak dorwie czasu to wam narysuję jak to u siebie zrobiłem ,dziś odpada bo się relaksuje i popijam . Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2023 #10 Opublikowano 10 Września 2023 15 minut temu, Kordjano napisał(a): dziś odpada bo się relaksuje i popijam . Ja też popijam, ale się też stresuję - wiadomo Tirana! Cytuj
Pief Opublikowano 10 Września 2023 Autor #11 Opublikowano 10 Września 2023 Byłbym dzwięczny😀.Kończę remont ,takim to dobrze i biorę się za instalacje .Proszę tylko nie zapomnij o schemacie w ferworze dzisiejszej walki - meczu.Pozdrawiam i miłego dnia życze. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 10 Września 2023 #12 Opublikowano 10 Września 2023 To zdrówko Monobloki to ... Paliwo stałe - układ otwarty, czyli wymiennik itd Olej - z buforem na powrocie, ale kocioł jako sprzęgło Pompa - przepływ, przepływ - pompa, pompa - przepływ, itd, itp, ... Cytuj
Pief Opublikowano 11 Września 2023 Autor #13 Opublikowano 11 Września 2023 (edytowane) W dniu 10.09.2023 o 18:24, Vlad24 napisał(a): To zdrówko Monobloki to ... Paliwo stałe - układ otwarty, czyli wymiennik itd Olej - z buforem na powrocie, ale kocioł jako sprzęgło Pompa - przepływ, przepływ - pompa, pompa - przepływ, itd, itp, ... Nie dopisałem ekogroszek jest na wymienniku płytowym , za nim pompka co + zawór mieszający. Edytowane 11 Września 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi