Skocz do zawartości
IGNOROWANY

W Polsce kwitnie zaskakujący proceder!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 19.02.2023 o 21:47, daromega napisał(a):

Jeśli ktoś zmienił czy kupował kocioł to ma na to fakturę. Wystarczy moim zdaniem pokazać taka fakturę zakupu i po temacie.

Rozwiń  

Ale cały wątek jest o tym co zrobić, jak ktoś nie zmienił. 

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 19.02.2023 o 21:47, daromega napisał(a):

ma na to fakturę. 

Rozwiń  

Po kilku latach zostaje z tego tylko papier, ledwo co tam widać. 

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)

Mnia troche wyk... že jakis urzednik od stola rzuci mnia do jednego worku z tymi co codziennie dymia i smierdza po calej wsi,bo ja mam trojke,oni tež.Na podstawe tableczki.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Zamiast wysyłać panią / pana na kontrole które niczego tak naprawdę nie wniosą poza kosztami z racji wielu dla nich niewiadomych,  wystarczy utworzyć skrzynkę mailową, i poprosić o przesłanie skanu faktury zakupu kotła. Info dostępne na stronie gminy, miasta. Wiecie ile to zaoszczędzonej kasy z naszych podatków ?. Wszelkie kombinowanie ucięte w zarodku. 

Faktury na kocioł nikt na allegro nie wydrukuje. Natomiast przykłady, że nieczytelne jest, czy nie mam, jest tym samym co naklejka z allegro czyli ściemą. Zmieniając kocioł równo rok temu, dostałem segregator w którym są ofoliowane wszystkie kwity wydrukowane na laserówce i sądzą, że w takim stanie zachowa się to do czasu kiedy będą potrzebne. Więc niech raz pomyślą, przygotują się do tego poprawnie i wykonają coś choć raz bez irytowania ludzi jakimiś najazdami których nikt z nas nie chce i sobie nie życzy. Może to jakiś władny urzędnik przeczyta i wdrożą, a tym samym dadzą ludziom święty spokój, a nie tak jak przy dotacjach gospodarstwa rozmnożyli.

Z tego co wiem to od 3 klasy chyba wymiany dopiero od 2028 więc rabanu nie ma. A później cóż...... Możemy się nie zgadzać z prawem bo takie nasze prawo, ale nic do gadania nie mamy i trzeba się stosować. Natomiast jak ktoś chce się z koniem kopać to przecież może. Też ma takie prawo.......... 🙂      

• Haha 1
Opublikowano

Wystarcza užyc oczy i nos i jest jasne na ktore drzwi potrzebne zaklopkac,codziennie te same osoby,kominy i nie zawsze sa to przypadky socjalne.Naklejka,nie naklejka.Nie  dajesz rady palic jak czlowiek,to grzej z elektryke,gazu...Po co takim kopciuch z piata klase.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 20.02.2023 o 06:00, bercus napisał(a):

Mnia troche wyk... že jakis urzednik od stola rzuci mnia do jednego worku z tymi co codziennie dymia i smierdza po calej wsi,bo ja mam trojke,oni tež.Na podstawe tableczki.

Rozwiń  

Ale nie wrzuci Cię do jednego worka z tymi co mają 5 klasę i dymią więcej niż Ty.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

A jeszcze raz zapytam - skąd wiedzą, jakiej mocy mam kocioł? (tzn wg mnie nie mają o tym pojęcia).

Edytowane przez miklo
Opublikowano (edytowane)

No z tabliczki, raczej nie z Piątnicy 😁

Edit :

U mnie narazie nie ma żadnych wymogów, ale jak by były, to też bym musiał taką tabliczkę nabyć. 

Tego mpma co mam, jest z 2016r a wtedy nie było wymogów na klasy, co za tym idzie, jest więc bezklasowy.. A niczym praktycznie się nie różni od tego teraz co ma 5 klasę.. Mam bufor, okolicy nie zadymiam, to dlaczego miałbym go wymienić, albo płacić jakieś mandaty? 

Edytowane przez zaciapa
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ale mowa była o kontrolach kotłów powyżej 20kw. Przecież nie mają pojęcia, kto taki kocioł ma 😄

Opublikowano
  W dniu 20.02.2023 o 14:27, miklo napisał(a):

A jeszcze raz zapytam - skąd wiedzą, jakiej mocy mam kocioł? (tzn wg mnie nie mają o tym pojęcia).

Rozwiń  

Może im sam powiedziałeś .

Przecież składaliśmy deklaracje , jaki kocioł ,klasa ,moc, rodzaj paliwa ,itd.

Opublikowano

W CEEB jest klasa, nie ma mocy.

Opublikowano
  W dniu 20.02.2023 o 14:27, miklo napisał(a):

Rozwiń  

Prawdopodobnie to będzie problem po twojej stronie, jak nie udowodnisz co tam masz to potraktują jak pozaklasowy i wymiana na termin.  

W dniu 20.02.2023 o 14:33, zaciapa napisał(a):

U mnie narazie nie ma żadnych wymogów, ale jak by były, to też bym musiał taką tabliczkę nabyć. 

Tego mpma co mam, jest z 2016r a wtedy nie było wymogów na klasy, co za tym idzie, jest więc bezklasowy.. A niczym praktycznie się nie różni od tego teraz co ma 5 klasę.. Mam bufor, okolicy nie zadymiam, to dlaczego miałbym go wymienić, albo płacić jakieś mandaty? 

Rozwiń  

Jak proceder się jeszcze  bardziej rozniesie to tabliczki mogą już nie wystarczyć.

Będą żądać dokumentów kotła, a jak brak to pozaklasowy, wszystko będzie zależało kto tam do ciebie przyjdzie i kiedy, może nigdy.   

Opublikowano

No z tabliczki, raczej nie z Piątnicy 😁

Edit :

Rozwiń  

Ja mam mpm z 2017 roku i też nie ma żadnej wzmianki o klasie .

Opublikowano

Źle mnie zrozumieliście. Kocioł mam 3 klasy. Tak jest na tabliczce. Tak też wpisałem w CEEB i mogę go używać jeszcze bodaj 3 lata. Nikt nigdy i nigdzie nie pytał mnie o moc kotła. Pisaliście o kontroli palenisk powyżej 20kw. Skąd urzędy mają wiedzę, gdzie takie paleniska są, skoro nie padały pytania o moc?

Opublikowano

To pewnie chodzi o świadectwo energetyczne. Tam jest info o wymaganej kontroli co pięć lat kotłów na paliwo stałe powyżej 20 kW oraz klimatyzacji o mocy chłodniczej powyżej 12 kW

• Lubię to 1
Opublikowano

To na sens. Dzięki :)

Opublikowano
  W dniu 25.02.2023 o 19:15, Sławek007 napisał(a):

To pewnie chodzi o świadectwo energetyczne. Tam jest info o wymaganej kontroli co pięć lat

Rozwiń  

Czyli że, jeszcze niecałe 5 lat i trzeba mieć to świadectwo? takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Opublikowano

N

Tego mpma co mam, jest z 2016r a wtedy nie było wymogów na klasy, co za tym idzie, jest więc bezklasowy.. 

Rozwiń  

Gdzieś był ten problem poruszany. Mój kocioł MPM jest z 2015r i mam fabryczną naklejkę z podaną klasą kotła. Fotka zaginęła wraz z padniętym starym telefonem, ale na bank były one już klasyfikowane.

Opublikowano
  W dniu 25.02.2023 o 21:30, Animus napisał(a):

Czyli że, jeszcze niecałe 5 lat i trzeba mieć to świadectwo? takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Rozwiń  

Trochę źle to zrozumiałeś. Co pięć lat trzeba odnowić świadectwo. Na chwilę obecną od 27.04.2023 jest potrzebne tylko przy sprzedaży, lub wynajmie. Nie zmienia to faktu że większość z nas i tak ma już nieważne świadectwa i w 2024 trzeba będzie to zrobić. Może to nie jest głupi pomysł zrobić teraz ? W przyszłym roku znowu może być szaleństwo cenowe.

Opublikowano
  W dniu 26.02.2023 o 10:14, carinus napisał(a):

Gdzieś był ten problem poruszany. Mój kocioł MPM jest z 2015r i mam fabryczną naklejkę z podaną klasą kotła. Fotka zaginęła wraz z padniętym starym telefonem, ale na bank były one już klasyfikowane.

Rozwiń  

Czyli była jakaś seria pozaklasowa, wypuszczana?

W dniu 26.02.2023 o 10:29, wacio1967 napisał(a):

Trochę źle to zrozumiałeś. Co pięć lat trzeba odnowić świadectwo. Na chwilę obecną od 27.04.2023 jest potrzebne tylko przy sprzedaży, lub wynajmie. Nie zmienia to faktu że większość z nas i tak ma już nieważne świadectwa i w 2024 trzeba będzie to zrobić. Może to nie jest głupi pomysł zrobić teraz ? W przyszłym roku znowu może być szaleństwo cenowe.

Rozwiń  

No tak, ale od wejścia w życie ustawy nakazującej odnawianie świadectwa co 5 lat nie minęło jeszcze ustalonego terminu. 

Opublikowano

Możliwe że certyfikowali kolejno poszczególne modele i akurat mój 8-10kW był po takim właśnie ateście.

Opublikowano
  W dniu 26.02.2023 o 11:13, Animus napisał(a):

No tak, ale od wejścia w życie ustawy nakazującej odnawianie świadectwa co 5 lat nie minęło jeszcze ustalonego terminu. 

Rozwiń  

Ustawa jeszcze nie weszła w życie. Zakładając że w 2024 będę musiał mieć ten certyfikat, to nie wiem czy ten co mam (2016), będzie respektowany. W ustawie pisze, że trzeba mieć, a po pięciu latach odnowić. Nie pisze że trzeba mieć aktualny. Taki bubel na wejście ustawy. Robią wszystko aby wyciągnąć kasę. Po kiego grzyba mi odnawianie certyfikatu co pięć lat ? Styropian oderwę ? Dziry w ścianach zrobię ?

Opublikowano

Masz systematycznie udawadniać że nie jesteś wielbłądem.

• Haha 1