Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, przeszukałam forum ale totalnie nie mam pojęcia jak sobie poradzić. Proszę o pomoc. Dom 200 metrów nieocieplony, piec 38 KW z podajnikiem ślimakowym, m około 17 lat. Bojler ogrzewany elektrycznie.  Zero doświadczenia z paleniem ekogroszkiem.  Narazie ustawienia podawanie 10, pauza 82, dmuchawa 12(100%)

Robi się duży kopczyk, spieka i częściowo niedopala. Nie ma szans żeby dociągnąć do 53 stopni tak jak ma zadane. Próbowałam obniżyć dmuchawę żeby nie spiekał niestety wtedy temperatura spada.  Utrzymuje teraz 42 stopnie. Co mam mu zrobić żeby zaczął ze mną współpracować? Szukałam kogoś kto mógłby mi to ustawić ale ciężko o takiego specjalistę. Na polu bitwy ja i teściowa, a jednak pięć wygrywa.  W załączniku przesyłam zdjęcie paleniska i błagam o pomoc. 

IMG20221129151224.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Ładny płomień 👍 co to za "węgiel" jest w podajniku ?  Ogólnie wydaje mi się że taki to opal i tu nic złego nie widać . Podnieś dmuchawę do 14 ( podaj jaka to dmuchawa i jakiej mocy )oraz zmniejsz przerw do 70 może na początek 75 .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Powiem szczerze nie mam pojęcia jaką mam dmuchawę. Była wymieniana dwa lata temu. Obecnie chodzi na 100% zakres 1-12 obecnie ustawiony na 12. Inaczej węgiel przygasa, a temperatura spada.

Udało mi się uzyskać zadaną temperaturę. Węgla lub tego tworu węglopodobnego w tym momencie schodzi prawie 2 worki na dobę. I robią się duże spieki 😔  

Węgiel kupiony w zeszłym roku z tego co wiem to jakiś syberyjski 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

Opublikowano

Co to są twoim zadaniem spieki ? 

A foto poprosze .

Co do reszty . Sorki bez konkretów nic nie osiągniemy . Wiele nie mowi mi czy komuś innemu chcącemu poradzić coś . Czy dmuchawa chodzi na 12 czy na 50 . Na dmuchawiec powina być naklejka lub tabliczka . Może masz gdzieś papiery do niej . Lub może masz kontakt do osoby kupującej ją..

Węgiel to prawdopodobnie modny ostatnio brunatny . Mający tyle mocy co rolka po papierze toaletowym . I tego będzie szło raz tyle co normalnego węgla . Nie ma co się oszukiwać.

Opublikowano (edytowane)

Spiek żużlowy -za duży nadmuch .Nadmuch zmniejszać delikatnie po ok 3-5 % i obserwować efekty w popielniku . Najgorzej że spieki wyciągają niedopalony węgiel .

chociaż tam pewnie są biegi w ustawieniach wentylatora to zmniejszać po 1 i obserwować efekty po kilku godzinach palenia .

Edytowane przez mac65
  • Zgadzam się 1