Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Agregat pompy ciepła w szklarni ? Wiem nietypowe pytanie ale czy istniej możliwość czy tez dobrym pomysłem było by zainstalować pompę ciepła w szklarni ? A dokładniej w małej połączonej z domem przybudówce ze szkła, gdzie latem temp. osiągają 50+ stopni a zimą temp. nie spada poniżej 15. Pytanie bardziej teoretyczne gdyż nie znam się na pompach ciepła, ale jeżeli pobierają one ciepo z otoczenia to jak na moje takie rozwiązanie byłoby w miarę sensowne i efektywne.

Opublikowano

Zaraz byś miał w szklarni -10*C albo i mniej, przy temperaturze otoczenia 0*C.

Opublikowano (edytowane)

Małe sprostowanie.
Temperatura w szklarni byłaby prawie taka sama (gdybam, większa o 0,05 *C) jak na zewnątrz szklarni.

Dlaczego. 
Ponieważ nie możemy tak małego pomieszczenia z pompą ciepła w środku, zamknąć. Musi być otwarty obieg powietrza. 

Na szybko przeszukałem zasoby internetu i nie znalazłem konkretnych danych, ale możemy przyjąć, że w ciągu 1 godziny wentylator pompy ciepła przepcha od 5 000 m3 do 10 000 m3 powietrza.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Jesli wylot powietrza z PC bedzie na zewnatrz szklarni to jeszcze ok. Jesli zrobisz obieg zamkniety wewnetrzny to zysk zaden lub gorszy.

Opublikowano

Czyli rozumiem że sens jest znikomy chyba że w jakiś sposób udało by się zrobić przepływ z ciepłym powietrzem. W sumie taka głupia myśl ale pasywny kurirek co tli drewno w pomieszczeniu obok i wtedy górą by szło ciepłe powietrze a dołem wracało zimne ? Mówię tak tylko czysto hipotetycznie. Ewentualnie wykorzystać jeszcze kolektory słoneczne, które podobno są wydajniejsze i tańsze od paneli fotowoltaicznych.

Opublikowano

Już Kolego nie gdybaj , jak postawisz szklarnie o powierzchni 500 m kwadratowych to coś z tego będzie , a drewno to najlepiej spalić w kotle a ciepło na co  puścić . Gdyby to miało sens to wszyscy by pompy ciepła montowali w kotłowni a nie na zewnątrz i tlili by drewno w czymś tam .😊

• Lubię to 1
Opublikowano

Yhym czyli po prostu nikt nie spróbował i nie sprawdził czy ma to sens. A gdybać trzeba żeby wymyślić coś lepszego a nie tkwić w jednym miejscu, bo wiele rzeczy na pierwszy rzut oka wydawało się głupie a było całkiem przydatne i użyteczne. No ale nie ważne temat do zamknięcia....

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Bo fizyki nie przeskoczysz. 

Są tutaj marzyciele generatorów jonowych, czy innych magnetycznych. Jednak ich wiara wynika z totalnych braków w fizyce.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, aGdybyTak napisał:

Yhym czyli po prostu nikt nie spróbował i nie sprawdził czy ma to sens.  ,,,

Po prostu, to nie ma żadnego sensu.
Rozejrzyj bacznie się po najbliższej okolicy, obserwuj to co zauważysz i wyciągaj prawidłowe wnioski.

By obserwacje nie były zbyt trudne polecam portal Edukator.pl
źródło:
https://www.edukator.pl/resources/page/mechaniczne-i-termodynamiczne-wlasciwosci-cial/7631 

Edytowane przez Witek-z-Ulicy