Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekaw jestem, ile takie poprawki Stanisława kosztowały użytkownika tej instalacji ciepłowniczej.

ps.
Mam ten komfort, że nie muszę grzebać w takim "bagnie". Co prawda inna profesja, bo elektryczno- informatyczna.
Ale, już kilka razy widząc stan obiektu, odmówiłem pracodawcy wykonania polecenia.
Za to, w nocy śpię spokojnie.   

Opublikowano

Nie ważne ile kosztowały, ważne że działa, jest prosto wykonane i wykonano wszystko na istniejących elementach. Ten co wykonał wcześniej instalację też kasę wziął, a efektu nie było. To co podoba mi się na jego filmach to estetyka wykonania. Sam wygląd instalacji już dużo świadczy o wykonawcy.

A ponieważ robisz w branży elektryczno-informatycznej, to dobrze wiesz jak instalatorzy potrafią skopać skrzynkę czy szafę. Ostatnio na YT oglądam sobie kanał instalatora TV. Poniżej przykład tego co zastali w budynku wspólnoty. Podziwiam, że w końcu udało im się to naprawić. Ja tego spaghetti bym nie tknął. Szaf na budynku było kilka i każda tak właśnie wyglądała. Boże, widzisz to i nie grzmisz.

I niestety podobnie jest na tym forum, gdzie ludzie pokazują zdjęcia swoich instalacji CO. Nóż się w ręce otwiera i ma się ochotę wyć.

Opublikowano

Ta instalacja ma taki sens ekonomiczny, jak Ostrołęka. Ludzie potrafią dzisiaj wybulić 30000 pln, żeby oszczędzać 30 pln/miesiąc. A rząd już pracuje nad zakazem palenia węglem od 2030. 

Póki ktoś sam sobie dłubie i chce mieć niezależność energetyczną jak adolf w Wolffschanze to ok, ale gdy robi to firma-mam etyczne wątpliwości, jak @Witek-z-Ulicy

Opublikowano
7 godzin temu, HarryH napisał:

Ta instalacja ma taki sens ekonomiczny, jak Ostrołęka. Ludzie potrafią dzisiaj wybulić 30000 pln, żeby oszczędzać 30 pln/miesiąc. A rząd już pracuje nad zakazem palenia węglem od 2030. 

Póki ktoś sam sobie dłubie i chce mieć niezależność energetyczną jak adolf w Wolffschanze to ok, ale gdy robi to firma-mam etyczne wątpliwości, jak @Witek-z-Ulicy

Sory za cytowanie.

Wszystko jest to robione  jest po to byśmy byli całkowicie uzależnieni od Rosyjskiego gazu i Niemiec.

Nie każdy ma fizyczna możliwość podłączenia do sieci gazowej czy cieplnej.

Ten cały zielony ład już i w Europie wychodzi bokiem.

A co do instalacji to była mocno skopana i nie miała prawa działać

Opublikowano

@HarryH Trzeba było kocioł wymienić, to został wymieniony. Klient postanowił w razie czego zachować sobie stary kocioł. Dla mnie w tym filmie jest ważne pokazanie jak można zrobić instalację w układzie otwarto-zamkniętym, na jednym zaworze + wymiennik. No i to ciekawe rozwiązanie z zasilaniem pompki z dwóch sterowników. Nie wiedziałem że tak można.