Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie strasznie kiepsko to wygląda na tym filmiku. Smoła na wymienniku, niby z komina przestaje sie dymić, być może dlatego że odsłania się palnik i dym jest tak rozrzedzony powietrzem że go nie widać. Oceniając po tym filmiku, to ten kocioł spala jak bezklasowy kopciuch. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Coraz większy wał z tymi certyfikatami, myk, jak załatwić sobie papiery na tuningowane kopciuchy rozchodzi się błyskawicznie i może to się skończyć podobnie jak w branży samochodowej. Ale na razie klienci mniej zamożni są zadowoleni, bo taki układ łagodzi represje tych porąbanych ekoterrorystów z Brukseli. No i fajnie, jechać z tą bandą  🙂

Opublikowano (edytowane)

Akurat filmem tego Pana aż tak bym się nie sugerował, ponieważ wcześniej miał filmy jak pali w nim od góry mimo, że to dolniak oraz mając duży bufor to mocno kisi opał. Z tego co pamiętam wodę na powrocie do pieca ma ustawioną na 40 stopni. U mnie na wymiennikach ciepła nie ma smoły. Jedynie zastanawiam się na ile przepalam na marne opał mając ciągle otwarte na maksa klapkę pp i pw. Przypomnę moje pytanie odnośnie dopasowania otwarcia klapki pp do pw.

Czy podczas ustawiania klapki pp względem klapki pw należy jakoś uwzględnić, że w tym kotle betonowy palnik ma swoje, nieregulowane dojście powietrza z tyłu pieca prosto do palnika ?

Screenshot from 2025-04-03 22-03-14.png

Edytowane przez michal4
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@michal4Ale dzięki temu, że trochę przepalasz, to nie masz smoły. Moim zdaniem bez specjalnej konstrukcji kotła, sondy, elektroniki i elektrycznych serwomechanizmów do sterowania pp i pw nie da się oszczędnie i czysto spalać opału. Porównując ceny tych super kotłów do strat opału w prymitywnych kotłach z papierami i tak jest się sporo na plusie.

Moim zdaniem pal jak palisz, masz suchy kocioł, mniej smrodu w kotłowni i o to chodzi. Przecież nie będziesz siedział w kotłowni i gapił się na płomień trzymając ręce na klapkach, niech robi to cwaniaczek, który podstęplował certyfikat na 5 klasę. Ręczne sterowanie czystością spalin, cha, cha, cha, koń by się uśmiał 😜 🙂

Edytowane przez szpenio
  • Przydało się 1
Opublikowano
30 minut temu, michal4 napisał(a):

Czy podczas ustawiania klapki pp względem klapki pw należy jakoś uwzględnić, że w tym kotle betonowy palnik ma swoje, nieregulowane dojście powietrza z tyłu pieca prosto do palnika ?

Screenshot from 2025-04-03 22-03-14.png

Dla mnie obie rozetki z przodu są od pp. Górna puszcza pp przez zasyp, a dolna podsyca żar. Pw/dopalające to jest właśnie to nieregulowane z tyłu kotła, jakoś sobie pewnie przeliczyli przepływ tego powietrza, że niby ma być dobrze przez cały okres spalania wsadu. Z doświadczenia wiem, że nie będzie dobrze. Tu jedynie pozostaje tak ustawiać klapki pp żeby na wymienniku było jak najmniej sadzy. 

Opublikowano

Ta dolna rozetka wyglada do užycja antikisieniowego i potrzymania žaru przy zamknietym miarkowniku zamiast regulacyjnego srubunku klapy.Poniechal bym tylko sczelinke,bo jest w jednej komorze z miarkownikom.

Opublikowano

michal4 Spalanie u ciebie jest na naturalnym ciągu czy masz wentylator, jaka wysokość komina i czy masz wkład w kominie czy bez. Co do filmiku kolegi o Tekla classico fakt wcześniej palił od góry ale w starym kotle przed wymianą. Czekam na jego wnioski po sezonie czy warto ten kocioł brać bo jestem jeszcze nie zdecydowany, a jak ty uważasz.

Opublikowano

Przecież ten kocioł spala prawidłowo, zgodnie do swojej budowy. Klasyczny DS węglowy, więc nie wiem skąd zdziwienie, że sadza i smoła.

Opublikowano

Zastanawiałem się nad kupnem tego typu kotla ale mam inne problemy raz że bym musiał montować to w budynku gospodarczym 2 że nie mam tam wody 3 mam już pompę ciepła a 4 zastanawiam się nad piecem nadmuchowym Witkowskiego i nie wiem czy iść tą drogą